Kaçak yapılara Google takibi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılarda ecrimisil uygulanan yapıları ve iskeleleri Google'dan takibe aldı.

Kaçak yapılara Google takibi
Kaçak yapılara Google takibi
GİRİŞ 09.03.2015 10:39 GÜNCELLEME 09.03.2015 10:39

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılardaki kaçak yapıları Google üzerinden takibe aldı. Ege’den Akdeniz’e kadar kıyılardaki işgalleri inceleyen bakanlık, ilk olarak ecrimisil uygulanan yapıların ve iskelelerin peşine düştü. Bir süre önce özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarındaki kaçak yapıları mercek altına alan bakanlık, şimdi de kıyılardaki yapılar için Google üzerinden takip başlattı. Kıyıların yönetilmesiyle ilgili başlatılan çalışmalar kapsamında gelişmiş ülke örnekleri incelendi.

DÜNYANIN KIYILARI İNCELENİYOR

Uzman bir ekiple gelişmiş ülkelerde kıyıların nasıl yönetildiğini inceleyen bakanlık, ilk olarak Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki ecrimisil uygulamalarının peşine düştü. Birçok yerde ecrimisille ilgili problemler olduğu anlaşılırken, kıyıların yönetilmesiyle ilgili çalışmada için de düğmeye basıldı. Bu kapsamda öncelikle kıyı kenar çizgisinin ihlal edildiği problemli alanlardan başlamak üzere sahillerin envanteri çıkarılacak. Maliye Bakanlığı ile ortak yürütülecek çalışmayla kıyılarda ecrimisil uygulanan yapıların kimler tarafından, nasıl işletildiğine bakılacak. Kıyılardaki tüm sorunlu alanların peşine düştüklerini kaydeden bir bakanlık yetkilisi, “Elimizde olanı gördükten sonra mücadele stratejisi oluşturacağız. Duruma göre plan yaparak vatandaşa ‘bu alanı öyle değil böyle kullanmanız gerekir’ diyeceğiz” dedi.

EKİPLER KIYILARI GÖZETLİYOR

Bakanlık, kıyılardaki kaçak yapıları da Google üzerinden yakın takibe aldı. Buna göre kıyılarda yapılacak projeler için ilk önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri detaylı incelemelere start verildi. Ekiplerin rapor halinde Ankara’ya ilettiği bilgileri ise bakanlık uzmanları Google görüntüleriyle karşılaştırmaya başladı. Kıyı Kanunu’na aykırı projeler reddedilirken, daha önce yapılmış kaçak yapılar ise yıkılması için belediyelere bildirilmeye başlandı. Kıyılardaki kaçak yapılarda yıkım görevinin belediyelerde olduğunun altını çizen bakanlık yetkilileri, “Kıyıları işgal eden yapıların yıkılması görevi bakanlıkta değil belediyelerdedir. Aslında öncelikle denetimi belediyelerin yapması gerekir. Biz birkaç belediyeye ‘mahkemelerin yıkım kararını uygulayın’ diye yazı gönderdik” bilgisini verdi.

AHŞAP İSKELE UYARISI GELDİ

Kıyılarda büyük otellerin denize yaptıkları ahşap iskelelerle ilgili tebliğ olduğunu da hatırlatan yetkililer, “Tebliğde ahşap iskelelerin birbirine 150 metre yakın olmasıyla ilgili madde var. Otellerin buradaki şartlara dikkat etmesi gerekiyor” uyarısı yaptılar.

KIYILARA OPERASYON TALİMATI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Bodrum sahillerinde incelemelerde bulunmuştu. Bodrum’un Torba ve Güvercinlik koylarında gördüğü çarpıklıkları bürokratlara tek tek not ettiren Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile ilgili bürokratları da acilen Bodrum’a çağırmıştı. Kıyı kenar çizgilerinin birçok yerde işgal edildiğini gören Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “kaçak yapıları yıkın” talimatı vermişti.

Erdoğan, o dönemde yaptığı açıklamada, “Bütün sahil bandını denetleyeceğiz. Kıyı kenar çizgisi incelemesi yapılacak. Belediyeler bu inşaatlar yapılırken neredeymiş, nasıl izin vermişler anlamak mümkün değil. Haklarında dava açılabilir, gerekirse de görevden almalar olabilir. Denetimler ve cezai işlemlere hemen başlıyoruz. Valilikler kolluk güçleri verecek. Yıkımlara başlayacağız” demişti.