Müteahhitler gözünü Güney Amerika'ya dikti

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün, inşaat sektöründe yeni hedefin Güney Amerika olabileceğini söyledi.

Müteahhitler gözünü Güney Amerika'ya dikti
Müteahhitler gözünü Güney Amerika'ya dikti
GİRİŞ 07.02.2016 14:03 GÜNCELLEME 07.02.2016 14:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Rusya, Irak ve Libya pazarlarına karşı alternatifler aradıklarını söyleyerek Güney Amerika'yı işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador’a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan Yenigün, AA muhabirine temaslarını değerlendirdi.

'Alışkanlığımız bozuldu'

Yenigün, söz konusu Latin Amerika gezisini normalin dışında bir gezi olarak nitelendirerek, "Birinci sebebi ülkemize çok uzak olması. Ancak geldiğimiz zaman duyuyorduk ama somut öğrendik ki hem Şili'de hem Peru'da büyük yatırımlar var. Hem altyapı yatırımları var hem de diğer yatırımlar var. Temaslarımız oldu. Kanaatimiz şu, bizim buralarda iş bulabileceğimiz. Sektör olarak ayrıca zaten bizim ezberimiz bozuldu daha önce alışkanlık haline gelen Libya, Irak ve Rusya pazarlarımız vardı. O pazarlar artık bir süre daha randımanlı olmayacak" diye konuştu.

'10 yılda 200 milyar dolar'

Dünyaya açılıp her tarafa iş için gittiklerini anlatan Yenigün, şöyle devam etti:

"Alternatifler bulmaya çalışıyoruz başka ülkeleri de dolaşıyoruz ama Güney Amerika Şili ve Peru'da şu andaki duyumlarımıza ve tespitlerimize göre hem iyi yatırım hem de müteahhitlik imkanları gözüküyor. Araştıracağız tekrar özel heyetler halinde geleceğiz...Müteahhit arkadaşlarımızı getireceğiz. Burada hastaneden tutun konutlara, otoyollara, tünellere, maden işletmelerine ve barajlara varıncaya kadar birçok alanda yatırım imkanı var. Mesela Şili Müteahhitler Birliği Başkanı'yla sohbet ettim. Bana dedi ki 10 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağız. Yine Peru için de 30 milyar dolar civarında yatırım duyuyoruz. Bunlarla ilgileneceğiz. Fiziki mesafenin dışında başka bir engelimiz gözükmüyor şu anda."

'Türk işadamı cesur göz'

Yenigün, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında başarılı olmasını "Bence bunun ana sebebi Türk işadamının cesur göz ve kara cesaretle atılıyor olması. Tabii sonuçta bu cesaretin bedelini ödeyenler de olabiliyor ama baktığınız zamanda müteahhitlik sektörü dünyada artık aranır bir marka haline geldi. Her ülkede müteahhitlik sektörü için aranıyoruz, davet ediliyoruz, 'beraber işler yapalım' diyorlar özellikle de hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın her gittiği yerde her forumda müteahhitlik sektörünü övüyor eksik olmasınlar bu bizim için hem onur kaynağı hem de bizim için çok büyük bir destek motivasyon oluyor dolayısıyla ana sebebi cesaretle hamle yapmamız. İş adamlarına başarılar dileriz dünyaya açıldık her tarafa gidiyoruz" diye açıkladı.

Yenigün, "Türk müteahhitlik sektörü ilk defa 1972'de giderek yurt dışına açılmış. Şu an itibarıyla toplam 107 ülkede iş yapmışız ve 320 milyar dolar civarında ciro yapmışız 9 bin civarında projeyi bitirmişiz ve devam ediyoruz" ifadesini kullandı. 

YORUMLAR 1
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    eyvah eyvah afrika betona döner şimdi
    Cevapla