Binali Yıldırım'dan yol testi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolundaki Samanlı tünelinde incelemelerde bulundu.

Binali Yıldırım'dan yol testi
Binali Yıldırım'dan yol testi
GİRİŞ 11.02.2016 15:10 GÜNCELLEME 11.02.2016 16:31
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolundaki güzergahta bulunan 3.5 kilometrelik Samanlı tünelinde incelemelerde bulundu.

Yaklaşık 30 katrilyon civarında maliyeti olan otoyolun, mayıs sonu itibariyle İstanbul’dan köprü kesimi de dahil İznik çıkışına kadar açılacağını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

80 bin kilometrelik halat

“İstanbul-İzmir otoyolunun İzmit körfez geçişini izledik. Dünyanın en büyük dördüncü köprüsü. Kullanılan tel halatlarının boyu 80 bin kilometre. Bu önemli projeyi tamamen Türk mühendisleri, Türk işçileri ve Karayollarının fedakar çalışanları gerçekleştirdi. Projede alt yüklenici olarak Japonlar var.

Biz eskiden birinci ve ikinci köprüyü yaptık. Orada yabancılar müteahhitti, bizim firmalarımız taşerondu. Türkiye AK Parti iktidarında öyle bir mesafe aldı ki dünyanın en büyük projelerini kendi insanımızın aklıyla, gücüyle yapar hale geldik. Bunun en güzel örneği bu projedir” diye konuştu.

'Geçiş ücretleri açısın en ucuz yol'

Köprüdeki ilk geçişin mayıs ayı sonunda olacağını vurgulayan Yıldırım, “6 dakikada İzmit’ten Altınova tarafına geçmiş olacağız. Gebze-Dilovası arası 12 kilometrelik kısım. Bunun alternatifi 45 dakikada arabalı vapur, 1.5 saatte de 90 kilometrelik Kocaeli-Gölcük trafiğine geçiştir. Bazen köprüden geçiş pahalı olacak diye haberler çıkıyor. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Bunun böyle bilinmesi lazım. Bu tamamen yap-işlet-devren modeliyle gerçekleştirilen projedir. Buraya 30 trilyon yatıran işletmeci de bu parasını belirli bir süre içerisinde toplaması lazım. Peşin yaptırıyoruz, taksitle ödüyoruz. Burada geçen trafik garantisi eksik kalırsa, devlet olarak farkını biz vereceğiz. Eksik kalmazsa bir şey yapmak gerekmiyor. İstanbul-İzmir arasını hesap ettiğimizde bu yol çok karlı. Dünyanın değişik yerlerindeki yollarla kıyasladığımızda burası geçiş ücretleri bakımından en ucuz yoldur. Ücretler belli, ama şuanda ezberimde değil” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, konuşmaların ardından araçla yolu gezdi. Yıldırım, Yalova ve Gebze’de incelemelerde bulunacak.

YORUMLAR 4
  • ahmed 8 yıl önce Şikayet Et
    kayseriye de el atin. iki adimda bir trafik isigi.
    Cevapla
  • Bursalı Adnan 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun sayın bakan. Bursa şehir merkezindeki yollarada bi el atsanız. Bizim belediyeler bu yol işini bi beceremiyecekler. Yollarımiz köstebek yuvası. Bursaya hiç yakışmıyor.
    Cevapla
  • ömer koca 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamdan bir iki tane fotokopi çekmek lazım.
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    bakan olarak binali yıldırım belediye başkanı olarak melih gökçek adamlar tam proje manyağı
    Cevapla