'Konut ihtisas bankası kurulsun'

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konut sektöründe son günlerde çok tartışılan faiz konusunda bir öneride bulundu.

'Konut ihtisas bankası kurulsun'
'Konut ihtisas bankası kurulsun'
GİRİŞ 17.08.2016 10:44 GÜNCELLEME 17.08.2016 10:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gayrimenkulün büyümeye önemli katkı sağladığını söyleyen Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Akbalık, “Maalesef bankalar bizimle aynı iştahta değil” dedi. Akbalık, ‘Konut İhtisas Bankası’ kurulmasını önerdi

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konut sektöründe son günlerde çok tartışılan faiz konusunda bir öneride bulundu. 'Konut İhtisas Bankası' kurulmasını isteyen Ahmet Akbalık, tüketicilere uygun faizle konut kredisi veren bir model geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Akbalık, "Bu sistem, bir yandan nitelikli konut arzının artmasını sağlayacak. Diğer yandan da hem sektöre hem de büyüme anlamında ülke ekonomisine önemli bir kaldıraç olacak" dedi. Akbalık'a göre, söz konusu banka modelinin devlet, bankalar, konut üreticileri ve vatandaş arasında dengeli bir ayak üzerine 'dengeli bir şekilde' oturtulması gerekiyor.

TAHVİL İHRAÇ EDEBİLİR

Sohbet toplantısı düzenleyen Ahmet Akbalık, bankanın kaynağının nasıl sağlanacağına ilişkin olarak da şunları söyledi: "Konutbank, Hazine ihalelerindeki borçlanma oranlarına yakın seviyede bir faizle tahvil ihraç edecek. Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönecek." Yurtdışındaki köklü emlak pazarlarında bu sistemin varlığını da örneklendiren Akbalık, "ABD'de devasa mortgage sistemini taşıyan dört büyük kamu kurumu var. Hazine'nin toplam tahvil ihracının yaklaşık yüzde 70'lik bölümü, bu kurumlar tarafından, konut finansmanı için kullandırılıyor. Üstelik vadeler de 10-30 yıl arasında değişiyor" diye konuştu.

BANKALAR AYAK UYDURAMADI

Ekonomik büyümenin lokomotif sektörlerinden birinin gayrimenkul olduğunu söyleyen Akbalık, özellikte TOKİ ve Emlak Konut'un bu süreçte ciddi görev üstlendiğine dikkat çekti. Akbalık, "Bu süreçte maalesef bankalar reel sektöre ayak uyduramadı. Bizimle aynı iştahta değiller. Uzun vadeli, uygun faizli konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadılar" dedi.

TÜRKİYE'DEN MÜLK ALAN GÖNÜLLÜ ELÇİMİZ OLUR

Yabancıya mülk satışıyla ilgili gelişmeler hakkında da konuşan Akbalık, "Türkiye'den mülk satın alan yabancı için en doğru tanımlama bana göre 'daimi turist' olur. Türkiye'den ev alacak, seyahat edecek, yaşamsal ihtiyaçları için harcama yapacak. Türkiye'deki evinden bahsederek gönüllü tanıtım elçiliğini yapacak" dedi.

KONUT FAİZLERİ DÜŞTÜ

Türk bankalarının konut faizini yüzde 1'in altına çekmesinin önemli ancak yeterli olmayan bir adım olduğunu söyleyen Akbalık, ilk yarıda Türk bankacılık sektöründeki yüzde 40'lık kâr artışına gönderme yaptı ve şunları söyledi: "Bankacılık sektörü her geçen gün kârlarını katlarken reel sektör kan kaybediyor."

FİNANSAL SORUMLULUK

Konut alıcısının yüksek kredi faizi nedeniyle alımlarını erteleyebildiğini söyleyen Akbalık, "Bu durum, bize uzmanlık alanımız olmayan finans konusunda bir sorumluluk yüklüyor. İhtisas bankası kurulursa, konut satışından sağladığımız vadeli alacakları bu kurumlara devrederiz" dedi.

YORUMLAR 1
  • FİKİRCİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Bende 7 milyar dolar millet'e dağıtılsa insanlar daha iyi nefes alır..
    Cevapla