İmar denetimlerini artık bakanlık yapacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirleri yaşanmaz hale getiren imar planlarına ilişkin devrim gibi kararlar aldı.

İmar denetimlerini artık bakanlık yapacak
İmar denetimlerini artık bakanlık yapacak
GİRİŞ 18.08.2016 18:41 GÜNCELLEME 18.08.2016 18:59
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirleri yaşanmaz hale getiren imar planlarında bir dizi yeniliğe gidiyor. Yeni düzenlemelerle birlikte, imar planlarında denetime tabi tutulmayan belediyeler bundan sonra bakanlık tarafından denetlenecek, kentsel dönüşümde müteahhitlerin normalden iki kat fazla imar alınmasının önünü geçilecek ve iş adamlarının en çok şikayet ettiği ÇED süreleri kısaltılacak. 

Bakanlar Kurulu’nun belediyelerin İçişleri Bakanlığı'ndan alınıp kendi bakanlıklarına bağlanmasına ilişkin karar aldığını söyleyen Özhaseki, “Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bizim bünyemize geçecek. Böylece belediyelerin bütün işlerini bizim bakanlığımız bünyesinde sürdürecekler" dedi.  

İMAR DENETİMLERİNİ ARTIK BAKANLIK YAPACAK

Belediyelerin mali yönden Sayıştay, idari işlemler açısından İçişleri Bakanlığı tarafından denetlendiğini hatırlatan Özhaseki, belediyelerin imar açısından denetlenmediğine dikkat çekti. Denetimlerin şikayet olması halinde gerçekleştirildiği belirten Özhaseki, “Hızla gelişen şehirciliği disiplin altına almaz, doğru kurallarla doğru yönlendirmezsek ‘şehir cinayetleri’ sürecek. Bunun için Mahalli İdareler bünyesinde 150 kontrolör, denetim esaslı yetiştirilip belediyelerde imar hareketliliğini denetleyecekler. Bundan sonra bakanlık olarak imar planı yapmayacağız ama yapılan planın hukuka uygun olup olmadığını denetleyeceğiz” dedi.

ŞEHİRLERDE İMAR CİNAYETLERİ İŞLENİYOR

Kentsel dönüşümde müteahhitlerin normalden iki kat imar aldığını ve bunda bölgenin fiziki şartlarının ön planda tutulmadığına dikkat çeken Çevre Bakanı Özhaseki, “Böylece her yerde inşaat yoğunluğu iki misline çıkıyor. O bölgenin altyapısı, trafiği iki kat yoğunluğu kaldırır mı kaldırmaz mı hesaplanmıyor. Son dönemde belediye meclislerine gelen imar planı tadil miktarında büyük artış var. İnsanlar rant peşinde. Verilen yoğunluk artışlarıyla şehirlerde adeta cinayet işleniyor” şeklinde konuştu. 

ÇED’i BİLE ZULME DÖNÜŞTÜRDÜLER

Dünyanın her yerinde çevrenin korunarak yatırıma izin verildiğine dikkat çeken Özhaseki, “Biz çevreyi put haline çevirmişiz. Bu da yatırımları engellemiş. ÇED’de (Çevresel Etki Değerlendirme) milletin canına okumuşlar. ÇED kuralları deyip, zulme dönüştürmüşler” dedi.Bu konuda bir yatırım dengesi kurulması gerektiğini ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti: Denizin 100 metre kenarına yatırım yapmak biz, tabiat varlıklarına ait. Elbette otel, deniz kenarına yapılacak. Tatile giden nereyi tercih ediyor, deniz kenarındaki oteli. Ama adamın burnundan getirirseniz kimse yatırım yapmaz”

KAYALIK YERLERE İZİN VERİLMEMİŞ

Bazı projelerde kayalık yerlere bile ÇED’ten dolayı izin verilmediğinin altını çizen Çevre Bakanı, bu projelerin önünün açılacağını belirtti. Halkın gidemediği ve dağların arasında yer alan bazı bölgeleri helikopter ile incelediğini aktaran Bakan Özhaseki, bu yerlere yatırım yapılması içini gerekli ruhsatların da verileceğini dile getirdi.

KÖYLÜ TEYZELERİ BAĞIRTIYORLAR

Yapılmak istenen enerji projelerinin gerekliliğine vurgu yapan Özhaseki, “Enerji ve kömür santralleri deniz kenarına muhtaç. İstediğiniz kadar kızın ama elektrik üretmek zorundayız. Bin 300 MW santral projemiz var. Bu projeleri hayata geçirmek istediğimiz zaman gidip köylü teyzeleri dizip bağırtıyorlar. O teyzeler masum ama arkasında başka planlar var” dedi.

ÇED SÜRELERİ KISALACAK

Yatırımların önünü açmak ve yatırımları hızlandırmak için adımlar atacaklarını da dile getiren Özhaseki, İşadamları en çok ÇED sürecinin uzunluğundan şikayetçi. Önlem alıyoruz. 15 gün içinde yanıt gelmez ise ‘olumlu’ sayılacak. Bunun için yönetmelik ve tüzük değişikliği yeterli. Kapıda süründürmeyeceğiz yatırımcıyı” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR 29
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    evet kentsel dönüşüm diye daracık sokaklarda bile yüksek katlı binalar o sokakta kaç kişi yaşayabilir hesabı yapılmıyor doldur binayı nereye kadar bursa yıldırım cehenneme çevriliyor.iyi projelerde yokmu var ama kötüler iyileri yok ediyor bursalı olarak İMDAAT diyorum.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım dişimizden tırnağımızdan artırarak aldığımız arsamız aldıktan 2 yıl sonra ön görünüm sahası ilan edildi değeri sıfıra düştü ancak fahiş vergi alınmaya devam ediyor sorunla alakalı çözüm bekliyoruz
    Cevapla
  • kayserili 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın haseki kayseriye bir tramvay getirdin hem başına hem sonuna bir de 5m ötesine trafik lambası yerlestirdin dur kalklarla bizi çileden çıkardın cinayetmiş 4 şeritli yollar 2 şeritli oldu sayende gonca yaprağı üst geçişi hizmeti yaptın trafik lambasınıda diplerine diktin kayseriye gelin minimum 100m de bir ortalama ışık var.10 m aralıklarla mantar gibi yüksek katlı binalar insanın üstüne üstüne geliyor yeşil alan diye bişey bırakmadın belediye başkanıyken vel hasıl kelam senmi kentsel cinayet var diyorsun herhalde işlediğin cinayetleri unuttun bu konuda senden bi cacık olmaz çevre konusunda millet otobanda hiç birşey yokken trafik ışğı görürse bu bakandan bilsin.
    Cevapla
  • gökhan 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan ümtraniye belediyesinden başlayın, sokaklarda ağaç kalmadı her yer beton.
    Cevapla
  • vatan61 7 yıl önce Şikayet Et
    oooo günaydın beyler hayırlı sabahlar............
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle