Venezuela'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı

Venezuela'nın Ankara Büyükelçisi, THY'ye özel havalimanı teklifinde bulunurken, konut ve tarım için Türkiyeli yatırımcılara çağrıda bulundu.

Venezuela'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı
Venezuela'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı
GİRİŞ 15.09.2016 12:00 GÜNCELLEME 15.09.2016 12:13
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, Türkiyeli iş adamlarına Venezuela'daki konut ve tarım sektörü için çağrı yaptı. Ancak yatırım karşılığında önerilen 'petrokok' maddesi Türkiye için fazla cazip değil.

'ALANLARIMIZ ÜRETİM İÇİN BEKLİYOR'

Venezuela ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştıklarını anlatan Bracho Reyes, "Tamamen petrole dayalı bir ekonomik yapının üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Çünkü bu Venezuela’yı fazlaca kırılgan bir hale soktu. Bu nedenle ekonomimizi çeşitlendirmeyi istiyoruz. Türkiye’nin sanayi konusunda tecrübesi fazla. Bizim de tarım alanında gelişmeye ihtiyacımız var. Bu yüzden Türk iş adamlarını Venezuela'ya çağırıyoruz. Sadece tarım için ayırabileceğimiz 30 milyon hektar alanımız var ve üretim yapılması için bekliyor." şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'DEN BAŞKA ÜLKELER DE VAR'

Venezuela'da halihazırda çalışan Türk şirketler bulunduğunu ve şirketlerin konut açığını gidermeye yönelik projelere destek verdiklerini belirten Bracho Reyes, "Şimdiye kadar ülkede Türk şirketler tarafından bin 448 konut yapıldı ve yönetim 1 milyondan fazla konutu teslim etti. Amacımız 2 milyona ulaşmak. Türkiye’nin yanı sıra bu projede İran, Belarus gibi ülkeler de yer almaktadır." dedi.

DEVLET BAŞKANI TÜRKİYE'DEN DAVET BEKİYOR

Proje kapsamında belirlenecek petrokok miktarı karşılığında konut yapılacağını anlatan Bracho Reyes, şöyle konuştu:

"Yakın zamanda yapılacak Dünya Enerji Kongresi’ne Venezula Petrol Bakanı gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Başkanı Maduro ve Dışişleri Bakanı Rodriguez'in de bu toplantıya davet edilmesini söyledi. Şu anda Maduro, Türkiye tarafından iletilecek bir davet bekliyor. Davet karşılığında kendileri buraya gelecek ve yürütülecek toplantılar sonunda da önemli açıklamalar yapabilirler.

Türkiye’nin TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelmesini ve bunun karşılığında petrokok almasını bekliyoruz. Türk yatırımcıları özel olarak çağırıyoruz. Onlara özel seçenekler, özel fırsatlar sunmaya çalışıyoruz. Türkiye ve Venezuela ilişkileri, konutların inşa edilmesi, enerji sektöründeki işbirliği ve yatırımlarla çok daha iyi yerlere gelecek.​"

PETROKOK NEDİR?

Konut karşılığı petrol ve petrol türevlerini alım projesi 2011 yılında da gündeme gelmiş, ancak Van'daki deprem sebebiyle konut çalışmaları bu kente kaydırılmıştı. Petrokok ise, petrolün işlenmesinden sonra oluşan katı atık madde. Isı değeri yüksek olmasına rağmen çevreye oldukça zararlı olduğu belirtiliyor. Türkiye'de belli sınırlamalarla sadece çimento yapımında kullanılmasına izin veriliyor.

THY'YE ÖZEL TERMİNAL PLANI

Türk Hava Yolları'nın (THY) Latin Amerika'ya seferlerini başlattığını ve başkent Karakas'a direkt uçuş yapılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bracho Reyes, Venezuela’da sadece THY’ye özel bir terminal inşa etme imkanı sunduklarını vurguladı.

Bracho Reyes, ''THY'nin, Venezuela’yı merkez olarak seçmesi ve buradan bütün Latin Amerika’ya yönelmesini istiyoruz." diye konuştu.

'CAMİ İNŞA EDEBİLİRSİNİZ'

Bracho Reyes, Venezuela'da 400 binden fazla Müslüman yaşadığını belirterek, "Rodriguez, toplantı sırasında, Türkiye’ye bol arazi tahsis edilebileceğini ve bu arazi üzerine cami inşa edilebileceğini söyledi. Bu, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı gösteren bir adımdır." dedi.

YORUMLAR 22
  • efe 7 yıl önce Şikayet Et
    standartlarımızı yükseltelim.
    Cevapla
  • altuner60 7 yıl önce Şikayet Et
    amerika ya ipotekli(hain leri bol ülke) bi ülke nin kimseye faydası dokunmaz
    Cevapla
  • Bir dost 7 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanin bir sonraki 'demokrasi' getirmeye çalışacağı ülke. yardim etmek lazım.
    Cevapla
  • Demokrat 7 yıl önce Şikayet Et
    TOKI'yle birlikte TPAO'yu da cagirsa, konuta karsi petrokok denen petrolun posasini degil de kendisini teklif etse tamam derdik. Ama maalesef onlarin petrolu onlarin olmadigi icin bize teklif edemiyorlar. Garibanlar ellerinde kalani, posasini teklif edebiliyorlar.
    Cevapla
  • hakan yildizhan 7 yıl önce Şikayet Et
    gelene git demek terbiyesizliktir. adamlar bize geliyor. iliskileri gelistirip her yonu ile bunlari kendimize cekmeliyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle