O evler bir bir mühürleniyor

İstanbul’da mantar gibi türeyen, günlük kiralanan dairelere büyük gözaltı.

O evler bir bir mühürleniyor
O evler bir bir mühürleniyor
GİRİŞ 04.10.2016 06:07 GÜNCELLEME 04.10.2016 06:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı sonrası yetkililerin “hücre evi” şüphesi nedeniyle “yasaklanacak” dediği günlük evlerle ilgili somut adımlar atılıyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2012 yılından bu yana tarihi yarımada içinde 20 bin 481 ev ve işyerini denetlediklerini belirterek, “Apart olarak çalıştığını gördüğümüz yaklaşık 3 bin daireyi belirledik. Vergi memurları ve emniyet mensuplarının da içinde olduğu ‘Apart Takip Ekibi’ kuruldu. Bu ekipler ilçede rutin olarak denetimlerini sürdürüyor ve o evler mühürleniyor” diye konuştu.

İstanbul’da özellikle Fatih, Beyoğlu, Bakırköy, Kadıköy ile Şişli civarında yoğunlaşan ve kalanların kimlik tespitlerinin mümkün olmadığı günlük kiralık evlere dair Fatih’te dün denetim vardı.

‘APART TAKİP EKİPLERİ’ 

Denetim öncesi belediye binasında gazetecilere ilçedeki günlük kiralık evlere dair çeşitli bilgiler veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2012 yılından bu yana tarihi yarımada içinde 20 bin 481 ev ve işyerini denetlediklerini söyledi.

Aksaray ve çevresinde bu tarz evlerin illegal olarak kısa süreli kiralandığını belirten Başkan Demir, şunları söyledi: “Bunun önüne geçebilmek için kalıcı bir dizi tedbir aldık. 2015’te Fatih Belediye Meclisi’nde bir karar çıkardık. İBB Meclisi de kabul etti. Anıtlar Kurulu henüz 2 hafta önce onayladı. Artık Kadırga, Nişanca, Kumkapı bölgeleri bundan sonra resmi olarak ev pansiyonculuğunun yapılacağı bölgelere dönüştü. Bunu bir plan notu değişikliğiyle gerçekleştirdik. Apart olarak çalıştığını gördüğümüz yaklaşık 3 bin daireyi belirledik. Bunlara yönelik vergi memurları ve emniyet mensuplarının da içinde olduğu ‘Apart Takip Ekibi’ kuruldu. Bu ekipler rutin olarak denetimlerini sürdürüyor ve evler mühürleniyor.”   

‘TÜRKİYE’DE KAYITDIŞI’

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, son dönemde dünyanın çeşitli ülkelerinde tatilcilerin internet üzerinden ev kiralayarak seyahat ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu ev pansiyonculuğunu inkar etmek görmezden gelmek mümkün değil. Fakat bir yandan da terör ilişkili kişilerin de tercih ediyor olması bunların kontrol altına alınması zorunluluğunu doğuruyor. 28 Haziran Atatürk Havaalanı saldırısının faillerinin kaldığı yer, kayıtsız ev pansiyonculuğu yapılan Fatih’te Horhor’da bir yer. Ama ev pansiyonculuğuna da kayıtsız kalamayız. Çünkü dünyada kültür turizmi çerçevesinde insanların 4’te 1’inin bu tip evlerde kaldığı biliniyor.

Dünyada yaklaşık 95 milyar dolarlık bir pasta bu. 20 milyar doları da Avrupa’daki ülkelerin payı. Örneğin, Almanya 8 milyar, İngiltere 6,7 milyar,Fransa 5,7 milyar dolar gelir elde ediyor bu evlerden. Türkiye’de ise herhangi bir kayıt yok. Çünkü ev pansiyonculuğu genellikle kayıtdışı ve sağlıksız şartlarda yapılıyor.”

KONTRATLARI YOK

Toplantının ardından belediye ekipleri günlük ev kiralanan bir apartmanda denetim yaptı. Kazgani Sadi Camii Sokak’taki Sadi Apartmanı’nda iki dairenin kapısını çalan ekipler her iki dairede de yabancı uyruklu şahıslarla karşılaştı. Kira kontratı olmadan evleri kiralayan yabancı uyruklu şahıslar güvenlik önlemleri çerçevesinde emniyete götürülürken, evlerin kapısına ise mühür vuruldu. Denetimde evlerin yasadışı kiralandığını belirleyen zabıta ekiplerine, vergi memurları ve polisler de eşlik etti.   

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 8
  • cengiz kara 7 yıl önce Şikayet Et
    Beylikdüzü innovia 1.2.3 bütün sitelerde günlük kiralık dolu uyuşturucu terör ne ararsan var kimse dokunmuyor....
    Cevapla
  • hassan 7 yıl önce Şikayet Et
    ya ANKARA. öveçler ve civarını bir gözden geçirin derim dahasını da bilmem.
    Cevapla
  • erdi 7 yıl önce Şikayet Et
    istanbul emliyet amirliğinin arka çıkışında da var belediyeye 200 metre fatih belediyesi günaydın
    Cevapla
  • Temel candan 7 yıl önce Şikayet Et
    Dinamik bir hukumet sanki birakin ya cok gec degil cok ama cok gec bir hamle
    Cevapla
  • --- 7 yıl önce Şikayet Et
    ulan bu devlet fetö ile mi uğraşsın , pkk ile mi uğraşsın , muhalefet ile mi uğraşsın , suriye , ıraklamı uğraşsın ,abd ile mi uğraşsın , medyayla mı uğraşsın yoksa sizin gibi sadece eleştirin insanlarla mı uğraşsın adamlar birde sürekli proje üretiyor buradan bakınca sadece dağın görünen yüzü uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş.
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşım iyi demişsinde, devlet bir şey yapacağı zaman muhalefet çirkeflik yapıp benzer önlemlerin alınmasına hep engel koyuyor. bir de iyi bir şeyin geç olması hiç olmamasından evladır (ki bazı partilere sorsan, bunun önüne geçmek için her elinden geleni yaparlardı, tabii ki onlara oy veren kitleyle)
    Cevapla
  • Serkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizim millet parayi sever olmus.is guc bilmez insanlar konut ustune konut alip turke fahis yabanciya kazik kiraya veriyor.azcik uretime katilin. hem ekmek yedirin hem mal edinin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle