İşte metrekareyle ev alma sisteminin detayları

Gayrimenkul sertifikalarında ilk ihraç 2017’de. TOKİ’nin Kayabaşı projesinde başlaması beklenen sistemle, vatandaş metrekare metrekare ev alabilecek.

İşte metrekareyle ev alma sisteminin detayları
İşte metrekareyle ev alma sisteminin detayları
GİRİŞ 13.12.2016 10:18 GÜNCELLEME 13.12.2016 10:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sabah yazarı Dilek Güngör'ün yazısına göre inşaat sektörünü finansman açısından bankalardan kurtaracak, tasarrufları az olan vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştıracak gayrimenkul sertifikası sistemi başlıyor. Metrekare metrekare ev satışının yolunu açacak sertifika sistemi için borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu hazırlıklarda son aşamaya geldi. Edinilen bilgilere göre, sistem ilk olarak Başbakanlık Toplu konut İdaresi'nin (TOKİ) Kayabaşı projesinde başlayacak. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul sertifikasının Borsa İstanbul'da halka arz edilmesi planlanıyor. Yatırım bankacılığı tarafında ise Vakıf Yatırım'ın konuyla ilgili hazırlıklarını tamamladığı, ilk ihracı gerçekleştirecek kurumlardan birisi olabileceği dile getiriliyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Örneğin, 500 daireli 500 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek inşaat projesini yapan müteahhit projenin belli bir kısmına sertifika çıkaracak. Birer metrekarelik sertifikalar oluşturulacak. Dairelerin yeri, katı, cephesi, şerefiyesi dikkate alınarak proje bitiminde kaç sertifikayla alınacağı belirlenecek. Projenin sertifikalara bölünen kısmı halka arza edilecek. Vatandaşlar birikimlerine göre gidip borsada bu sertifikalardan satın alacak. Proje bittiğinde isteyen yatırımcı yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek. Bunun için istediği daireyi bloke ettirecek. İsterse elindeki sertifikaları borsada satarak oluşan değer artışından istifade edebilecek. Gayrimenkul sertifikası sistemiyle vatandaşlar küçük birikimleriyle büyük inşaat projelerinin getirilerine ortak olabilecek.

Kurumsal yatırımcıların gayrimenkul sertifikası sistemine yoğun ilgi gösterdiği ancak bireysel yatırımcıların önüne geçilmemesi için ilk ihraçlarda belli sınırlamalar getirileceği belirtiliyor. Kurumsal yatırımcılar için de konut değil ticari (ofis) projelerin sertifikalandırılması sistemi üzerinde duruluyor.

ANAPARA GARANTİSİ VERİLECEK

İhraçta yatırımcıya anapara garantisi ve yıllık getiri de verilecek. Projenin çeşitli nedenlerle tamamlanamaması durumunda dahi yatırımcıya giriş parası ödenebilecek. Ancak sertifika ihraçlarında vatandaşlardan toplanan paraların bir hesapta bloke edileceği, inşaat firmalarına hakediş modelinde peyderpey verileceği, bu nedenle de projenin tamamlanmaması sorununun ortadan kalkacağı söyleniyor.

YORUMLAR 3
  • SSK EMEKLİSİ 7 yıl önce Şikayet Et
    AyLIK bin ikiyüz tl maaş alıyorum.İki evladım okuyor tüm masrafları düşdükden sonra her aya borçla giriyorum ;ACABA BENDE BORSAYA FALAN MI GİRSEM OLMAYAN PARLARIMLA VEYA BORÇLARIM LA:
    Cevapla
  • sosyolog 7 yıl önce Şikayet Et
    parası olan ucuzdan hepsini alacak, sonra dünya fiyata satışa çıkaracak. bu zihniyet hep parası olanı ihya eder..
    Cevapla
  • Molla Kasım 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistemi köprü ve oto yollarda geçiş sertifikası olarak teklif etmiştim ve tekrar ediyorum. Bu sayede çok daha ucuz a köprü ve otoyollar yapılır ve yatırımcılar kar eder. Ülke kazanır, Mevcut yap işlet devret sistemi memlekete ciddi yükler vermekte ve pahalı oldukları için fazla kullanılmamaktalar . Mesela osmangazı ve 3. köprü gibi .
    Cevapla