Türkiye'nin en büyüğü ile 1.5 milyarlık tasarruf

Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın ise 6'ncı en yüksek barajı konumundaki Deriner Barajı, Türkiye'de üretilen toplam hidroelektrik enerjinin yüzde 2,5'ini karşılıyor.

Türkiye'nin en büyüğü ile 1.5 milyarlık tasarruf
Türkiye'nin en büyüğü ile 1.5 milyarlık tasarruf
GİRİŞ 07.01.2017 16:30 GÜNCELLEME 07.01.2017 16:31
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Deriner Barajı ve HES Projesi Türkiye'de üretilen toplam hidroelektrik enerjinin yüzde 2,5'ini karşılıyor. Baraj, 2016 sonu itibarıyla ülke ekonomisine 1,55 milyar lira katkı verdi.

12 Aralık 2012'de açılışı yapılan Deriner Barajı ve HES'in yıllık 2 milyar 118 milyon kiloWat.saat enerji üretme kapasitesi bulunuyor. Çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilen Deriner Barajı, temelden 249 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın ise 6'ncı en yüksek barajı konumunda yer alıyor.

5 MİLYAR 170 MİLYON KW/S ELEKTRİK ÜRETİLDİ

249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Bu ünitelerden 1'incisi Temmuz 2013, 2'ncisi ve 4'üncüsü Ağustos 2013, 3'üncü ünitesi ise Ekim 2013'te elektrik üretmeye başladı. Elektrik üretmeye başladığı günden 2016 sonuna kadar Deriner Barajı'nın HES ünitesinden yaklaşık 5 milyar 170 milyon kilowatt/saat elektrik üretildi. Üretilen bu enerjinin ülke ekonomisine katkısı ise 1,55 milyar lira olarak gerçekleşti.

'YATIRIMA DEVAM'

Deriner Barajı'nın Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 4'üncü ve Dünyanın da 6'ncı en yüksek barajı olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da ""Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • erz 7 yıl önce Şikayet Et
    ohh oh maaşallah Allahım türkiyemizi bu güzel memleketimizi daha güzel etsin daha güzel yerlere getirsin İNŞALLAH daha da güçlü kılsın tüm düşmanlara karşı
    Cevapla
  • turkiyem 7 yıl önce Şikayet Et
    dunyada nukleer enerjiye ihtiyaci olmayan tek ulke pozisyonundayiz.dogu anadolu karadeniz hes kaynagi.akdeniz guneydogu gunes enerji merkezi .ic anadolu jeotermal.marmara akinti enerjisi cevreci enerji kaynaklarina karsi cikanlari hala anlayamiyorum.
    Cevapla
  • bjk 7 yıl önce Şikayet Et
    bu ulke %80 disa bagimli enerjide nükleer enerji şart bu boyle biline hangi gelismis ulkede yok sana dayatiyorlar yokbole bole diye hepsi nükleer e bagli nükleer sart sanayi icin enerji gerek
    Cevapla
  • ülkemi seviyorum 7 yıl önce Şikayet Et
    allahim ülkemizi selamete cikar ic ve dis düsmanlara firsat verme allahim aminn
    Cevapla
  • TR orhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Başkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayıları çoğalsın inşallah
    Cevapla
  • fenerbahçeli cemil 7 yıl önce Şikayet Et
    boyle en az 50 barajimiz olmali.... devlet her yil 1 milyar dolarlik gunes ve ruzgar santrali de kurmali.. hersey turkiye icin....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle