43 yıl sonra Maraş hamlesi! Ankara olumlu bakıyor

KKTC yönetimi, 1960’lı yılların meşhur tatil yeri Maraş’ı terkedilmişlikten kurtaracak.

GİRİŞ 27.07.2017 12:33 GÜNCELLEME 27.07.2017 13:09
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İsviçre’deki Kıbrıs görüşmelerinin başarısız olması ve sonuçsuz olarak sona ermesinin ardından yeni adımlar atmaya devam ediyor.

"TEK TARAFLI" ÇALIŞMA

KKTC, sürpriz bir çıkış yaparak, uzun yıllardır kapalı bulunan Maraş bölgesini “tek taraflı” olarak “yerleşime açmak” amacıyla çalışma başlattı.

TÜRK TARAFI KONTROL EDECEK

1974’ten önce burada yaşayan Rumlar, Türk tarafının kontrolünde yerleşime açılacak Maraş’a geri dönebilecek.

Milliyet gazetesinden Sefa Karahasan'ın haberine göre; Maraş’ın yerleşime açılması yönündeki öneri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kıbrıs’a yaptığı ziyarette yeniden gündeme geldi. Kıbrıs Türk tarafının önerisine Ankara da olumlu yaklaştı. Bu konuda bir çalışma yapılması talimatı verildi.

5 MİLYAR DOLARA YENİLENECEK

“Hayalet Şehir” olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı. Maraş’ın eski haline dönüşü için yaklaşık 5 milyar doların yeterli olacağı hesaplanıyor. Geri dönüşlerin de 5 yıl süreye yayılabileceği ifade ediliyor.

Kapalı Maraş’ta 1974’ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58’i bu bölgedeydi. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 12
  • Sancar 6 yıl önce Şikayet Et
    Bazıları yanlış anlamış rumların yerleştirilecek diyor.. KKTC cb nın oyunu bu, yapmayın..
    Cevapla
  • Sancar 6 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış bence, rumların hangi taviziversen beğenmezse.. Adamlar asker gitsin, garantörlük kalksın.. Diyor.. Bunlar boşuna.. Biz taviz veriyoruz..
    Cevapla
  • Sancar 6 yıl önce Şikayet Et
    5 milyarlar harca, rumların yerleştir,
    Cevapla
  • Ali Mercan 6 yıl önce Şikayet Et
    Cok gec bir karar bu zamaninda yapilmaliydi, simdi yine rum gelir Türk bakar hepsi bu kadar, dökülen kan bosa, gerci kibris yerlisi türklerde rumlardan varki yok
    Cevapla
  • ANKARALI 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğer rumlara açılacaksa çok vahim bir bir elden gidiyor desene kıbrıs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle