İstanbul'a 'jeotermal' piyango

Yediyol Şirketler Grubu, İstanbul'daki kaynakların kente ve ekonomiye kazandırılması amacıyla harekete geçti.

İstanbul'a 'jeotermal' piyango
İstanbul'a 'jeotermal' piyango
GİRİŞ 11.08.2017 21:43 GÜNCELLEME 11.08.2017 21:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kentteki jeotermal kaynakları değerlendirerek konut sahiplerine “sıfır aidat, ücretsiz ısınma” olanağı sağlayan ilk projesini Acıbadem'de inşa eden Yediyol Şirketler Grubu, aynı olanakları başta Fikirtepe, Kağıthane ve Ataşehir'de de hayata geçirmek için yasal süreci başlattı.

İstanbul'un deprem riskini belirlemek amacıyla yapılan araştırmalar, kentsel dönüşümün aciliyeti ile birlikte kent adına önemli bir fırsatı ortaya çıkardı.

Yer altı bilimcilerin aktif olan Kuzey Anadolu Fay hattına bağlı olarak gelişen fayların tespiti sonucunda İstanbul’un Jeotermal zenginliğine sahip olduğu görüşü belirlendi.

HAREKETE GEÇTİLER

Kuşadası'nda da jeotermal yatırımları ve devam eden projeleri bulunan Yediyol Şirketler Grubu, deneyimli jeologları ve üniversite kaynaklarından aldığı raporlar sonucu, İstanbul'daki kaynakların kente ve ekonomiye kazandırılması amacıyla harekete geçti.

Tuzla, Şile ve Esenyurt'taki termal kaynakların  referans olduğu araştırmalar sonucunda Yediyol Şirketler Grubu, İstanbul genelinde 13 alanda jeotermal arama ruhsatı aldı.

Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, ruhsat alanlarındaki jeotermal kaynağın kente ve milli ekonomiye kazandırmak amacıyla yasal girişimlere başladıklarını açıkladı. İstanbul'daki deprem riskinin kentsel dönüşümü kaçınılmaz hale getirdiğine dikkat çeken Mendi, “Dönüşüm çalışmaları ile sondaj çalışmalarının birlikte yürütülmesi çok daha kolay. Binalar yenilenirken, milli ve çevreci enerji ile ısıtılmaları sağlanacaktır. İki hedefe birlikte yürürken maliyetler de en aza inecektir. Böylece ekonomiye ciddi bir katkı sağlamış olacağız” dedi.

FİKİRTEPE,CENDERE VADİSİ VE ATAŞEHİR 

İstanbul’un en önemli kentsel dönüşüm projesi olan Fikirtepe’nin jeotermal zenginliğinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Yediyol Şirketler Grubu, Fikirtepe bölgesinde jeotermale dayalı merkezi ısıtma projesi hazırladı. Bu bölgenin tamamının jeotermal kaynak ile ısıtılması planlandı.

Bu projede, parkların altına yapılacak olan jeotermal kuyular aracılığıyla merkezi ısıtmanın yanında termal su hattı da çekilerek parkların ve spor alanlarının altına termal havuzlar yapılarak bölgenin termal özelliğe kavuşması hedeflendi. Fikirtepe için hazırlanan projenin Kağıthane Cendere Vadisi ve Ataşehir’deki mevcut ve devam eden konut projeleri uygulanması plandı. 

'SIFIR AİDAT, BEDAVA ISINMA'NIN İLK ÖRNEĞİ 

İstanbul’da dört yıldır kentsel dönüşüm faaliyetlerinde bulunan Yediyol Şirketler Grubu Jeotermal enerji ile kentsel dönüşüme yeni bir soluk getirdi. Jeotermal kaynağı kullanarak "ısınma bedava, aidat sıfır ve sosyal termal tesis bedava" sloganıyla harekete geçen grup, bu modelin ilk örneğini Kadıköy Acıbadem'de inşa etmeye başladı.
Acıbadem bölgesinde inşaatına başlanan 60 dairelik kentsel dönüşüm projesinde, bölgede açılacak jeotermal kaynak ile daire sahiplerinin ücretsiz yararlanabileceği 4000 m2’lik alanda spor merkezi ve sosyal termal tesis yapmayı planlanıyor. 

HEM ÇEVRECİ, HEM MİLLİ ENERJİ

Yediyol Şirketler Grubu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, jeotermal kullanımının sağlayacağı en önemli avantajın, milli enerjiyi seçen konutların yüksek aidat ve ısınma bedeli ödeme yükünden de kurtulacağını belirtti. Mendi, “Siteler ve konutlar için en önemli sorunlardan birisi, elde edilen lüksün karşılığı ödenen yüksek bedel. Oysa jeotermal lüks anlamında tüm seçeneklerden avantajları olmasına rağmen maliyet bakımından inanılmayacak kadar avantajlı. Jeotermal kullanımını tercih eden sitelerde konut sahibi olanlar, ömür boyu aidat ve ısınma bedeli ödemeden ikamet etme şansı bulacaklar. Bu hem konut sahibi olacak tüketici için, hem de konutu üreten firmaya satış sırasında sağlayacağı avantaj bakımından muhteşem bir ayrıcalık sağlayacak” diye konuştu.

KÜR MERKEZLERİ

Jeotermal kullanılan bölgelerde termal kür merkezleri inşa etmeyi de planladıklarını anlatan Mendi, söz konusu merkezlerin bölgeye ciddi katkı sağlayacağına dikkat çekti. Dünyanın her yerinde sağlıklı yaşamın anahtarının termal sulardan geçtiğine dikkat çeken Yediyol Şirketler Grubu Başkanı, “ısıtma amacı ile termal akışkanı kullanan bölgeler, bu akışkan sayesinde birer sağlıklı yaşam merkezine dönüşecek. Düşünsenize her yıl milyonlarca insan şifa bulmak için ciddi paralar harcayıp termal merkezlere koşarken, şifa dağıtan merkezler İstanbulluların ayağına gelmiş olacak. Bu fırsatı başka ne sağlayabilir” dedi.


BAĞIMLILIK BİTECEK

Jeotermal enerjinin kendi topraklarımızın altında bulunması nedeniyle ekonomik anlamda dışa bağımlılığın söz konusu olmadığını anlatan Yediyol Şirketler Grubu Başkanı, “Bir kere ülke ekonomisi olarak ısınmak amacıyla her yıl milyarlarca liralık doğalgaz faturaları ödemekten kurtulmuş olacağız. Bundan daha önemlisi de, jeotermalin diğer kaynaklara göre hem daha güvenli olması, hem yerli hem de çevreci olması. Bu tükenmeyen kaynağın patlama, çarpma, yanma ve yakma gibi bir riski söz konusu değil. Ayrıca doğaya hiç bir zararı yok. Zira her hangi bir salınım söz konusu değil. Tam tersi doğru teknoloji ile doğanın dengesini korumuş oluyorsunuz” bilgisini verdi.

YORUMLAR 4
  • Gülsüm kırca 6 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler başarı sizinle olsun
    Cevapla
  • Canan 6 yıl önce Şikayet Et
    Jeotermal hizmet istanbul için bir çağ olabilir bence
    Cevapla
  • Hüseyinçetiner 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle birşey olursa zaten kazancımız az, ısınma bedava olursa bize katkısı çok olur
    Cevapla
  • Ahmet1903 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir fırsatı kaçırmamak gerek. Bence kesinlikle yararlı olud
    Cevapla