İnşaatlara sınırlama gelsin

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur: Konut üretimi şirketlerin özkaynağına, finansal durumuna göre sınırlandırılmalı. Her isteyen, istediği kadar konut projesi üretememeli.

İnşaatlara sınırlama gelsin
İnşaatlara sınırlama gelsin
GİRİŞ 09.03.2018 13:06 GÜNCELLEME 09.03.2018 13:06

Nef, son dönemde hem sponsorluk hem de iş ortaklıklarıyla da gündemde. Galatasaray, FC Barcelona kulüpleri sponsorluğunun yanı sıra İş GYO, FibaÖzyeğin, EBRD gibi iş ortaklıklarına imza attıklarını hatırlatan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, bu tür ortaklıkların disiplin ve şeffaflık olmadan yürümeyeceğini vurguladı. Erden Timur, konut üretiminin şirketlerin özkaynağına, finansal durumuna göre sınırlandırılması gerektiğine işaret ederek “Her isteyen, istediği kadar konut projesi üretememeli. Bir sınırı olmalı. 5 proje yapmasın 2 proje yapsın. Devlet ihtiyaç envanterine sahip; hangi bölgede hangi tür daireye ihtiyaç var bunları biliyorlar. Düzenleme gerekiyor” dedi. Timur, Barselona’da düzenlediği basın toplantısında gayrimenkul sektörünü bankacılığa benzeterek, “Bankalar gibi biz de tüketicinin tasarrufuna talibiz. Bu nedenle belirli düzenlemelerin, kriterlerin ve güvenilir verilerin olması gerekiyor. Memlekette konut üretme vizyonu müteahhidin vizyonuna kalmış. Büyük işlerde iyi bir envantere ihtiyaç var. Bu envanteri ancak devlet tutar” diye konuştu.

Şeffaflık şart

Sektörde şeffalığın önemine dikkat çeken Timur “Şu anda sektörümüzde verisiz belgesiz konuşanın sözüne de değer veriyoruz ama gerçek mi değil mi bilmiyoruz. TÜİK’in verileri var; kütlesel bir şey ifade ediyor. Fakat detaylı bilgi bulabilmek mümkün değil” ifadesini kullandı.

Barcelona ile dışarı açılacak

Nef, Mayıs 2017’de FC Barcelona’nın sponsorları arasına katıldı. Timur, “Bu nedenle, yurtdışına gidip kendinizi anlatmanız, tanıtmanız büyük bir çabanın yanı sıra zaman da istiyor. Ancak EBRD ile yaptığımız ortaklıkla, bu süreyi oldukça kısalttık. Sizden söz edilirken ‘Barcelona’nın sponsoru’ denmesi en az 5-6 ayda yapacağınız çalışmaya eşdeğer. Radarımızda Almanya, İngiltere ve ABD var. ABD’de ortaklıklarla ilerleyeceğiz, görüşmelerin sonuna gelmek üzereyiz” dedi.

Rant peşinde

Timur, kentsel dönüşümün başarıya ulaşmamasının nedenini de “vatandaş da, müteahhit de siyasetçi de rant peşinde. Herkes torunsal rantı düşünüyor. Müteahhit de, siyasetçi de vatandaş da fedakârlık yapacak. Herkes işin bir ucunda tutacak” şeklinde özetledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL