Dev projeye yatırım yağıyor!

Çanakkale Köprüsü ve otoyolu projesi için ağırlıklı yabancılardan oluşan 24 banka ve finans kuruluşundan 2.3 milyar euro (11 milyar lira) tutarında kredi finansmanı sağlandı.

Dev projeye yatırım yağıyor!
Dev projeye yatırım yağıyor!
GİRİŞ 16.03.2018 16:26 GÜNCELLEME 16.03.2018 16:38
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi ortak girişiminin kurduğu Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme AŞ, 10 farklı ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan finansman sağlandığını bildirdi.
 
Toplam 2.3 milyar euroluk (11 milyar lira) kredinin yüzde 70'ine denk gelen 1.6 milyar euroluk bölümü yabancı bankalardan, yüzde 30'una denk gelen 683 milyon euroluk bölümü ise Türk bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı.
 
Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunuyor.
 
Finansmana katılan ülkeler Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye'den oluştu.
 
Aralarında Deutsche Bank ve Bank of China'nın da bulunduğu 17 yabancı kurum finansmana katılırken, Türk bankaları arasında ise Akbank, Finansbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi ve Kuveyt Türk yer aldı.
 
Uluslararası proje finansman standartlarda yapılandırılan kredinin Export Credit Agency (ECA) ve İslami finansman yöntemlerini de içeren farklı kredi dilimlerinden oluşuyor.
 
Açıklamaya göre kredide, Koreli ihracat kredi destek kuruluşları KEXIM ve KSURE 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye'deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketi ile yer alırken, Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF de projede yer aldı.
 
Geçen yıl 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif edilerek yapım ve işletim hakkı alınan Çanakkale Köprüsü'nün 2,023 metrelik ana açıklığı bulunuyor.

YORUMLAR 7
  • pusula 6 yıl önce Şikayet Et
    kaz gelecek yerden tavuk esirgememişler yani
    Cevapla
  • huysuz 6 yıl önce Şikayet Et
    kazı ördeği bırak da madem kredi notu düştü bu kadar yabancı banka niye geliyor diye sor bari
    Cevapla
  • İstersen 6 yıl önce Şikayet Et
    Vaz geçebiliriz. Kazımız gölette kalır, boğazımız da köprüsüs..
    Cevapla
  • doğruları konuşan 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet garantisi ve geçiş ücret garantisi ve hepsi de dövize endeksli varsa, ben de "yatırım" yaparım.
    Cevapla
  • dzc 6 yıl önce Şikayet Et
    iyi yapta görelim bi
    Cevapla
  • huysuz 6 yıl önce Şikayet Et
    hiç bir garantinin maliyeti 2.3 milyar doları bulmaz. hepi topu devlet oradan elde edeceği vergiden mahrum kalır bir süre. ama yakıt tasarrufu petrol cari açığını azaltır.16 yıl sonra da köprü devletin elinde bunu da unutma.
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne bekliyorsun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle