Tuvalet şeklindeki ev görenleri hayrete düşürüyor!

“Tuvalet şeklinde ev mi olur?” demeyin. Sim Jae-Duck adlı bir Güney Kore vatandaşı tam 1.6 milyon dolar harcayarak klozet şeklinde ev yaptırdı. Hijyene dikkat çekmek amacıyla tasarlanan tuvalet şeklindeki ev, aslında Duck’ın hayat hikayesinden ilham alınması ile önem kazanıyor.

Tuvalet şeklindeki ev görenleri hayrete düşürüyor!
Tuvalet şeklindeki ev görenleri hayrete düşürüyor!
GİRİŞ 24.04.2018 10:36 GÜNCELLEME 24.04.2018 10:49

Hayatını tuvalet hijyenine adayan bir isim

1939’da Güney Kore’nin Doduram Dağı eteklerinde yer alan eski bir köy evinde, annesi doğuma yetişemediği için tuvalette hayata merhaba diyen Sim, yıllarca iş dünyasında görev aldıktan sonra siyasete atıldı. Doğduğu kent Suweon’un belediye başkanlığına kadar yükselen genç iş insanı, 1995 yılı ile 2002 yılları arasındaki girişimleri nedeniyle “Bay Tuvalet” adıyla anılmaya başladı. Tuvaletlerdeki hijyene önem veren Duck, belediye başkanlığı sürecinde Kore Tuvalet Birliği’ni kurdu.

 

 

Görevini tamamladıktan sonra da tuvalet hijyeni ile ilgili sosyal sorumluluk ve tuvalet kampanyalarında görev aldı. Güney Kore parlamentosunda milletvekili görevini üstlenerek Dünya Tuvalet Birliği’ni hayata geçiren Sim, tuvalette hijyenin önemini bütün dünyaya duyurmak amacıyla 2007 yılında bir ilke imza atarak klozet şeklinde ev yaptırdı.

Ev tam 419 metrekare genişliğinde

Günümüzde hala dünyadaki tuvalet şeklindeki ilk ev olan tasarım, aynı zamanda Sim Jae Duck tarafından kullanılıyor. Sam’in eski evinin yerine konumlandırılan yapı,  419 metrekare büyüklüğünde ölçülüyor. Bir de bahçe bulunduran tasarım konut, iki yatak odası, iki konuk odası ve salonunun yanı sıra üç tane delüks tuvalet ile de misafirlerin beğenisini kazanıyor.

Klozet kapağı şeklinde çatı bulunduran ev, cam kaplı tavan ile ilgi uyandırıyor.  Evin tam merkezinde ise büyük bir banyo bulunurken, banyonun tasarım detayları da tuvalet tasarımının hakkını veriyor. Banyoda kullanıcıların rahatı için nem üreten bir alet yer alıyor. Sensörlü alet, kullanıcı banyoya adım attığında klozet kapağını otomatik olarak kaldırıyor. Müzik sistemi ile konfor artarken, banyo özel tasarımı ile evin tüm odalarından daha çok vakit geçirilebilecek bir alana dönüşüyor. Konutun bahçesinde dere ve çiçeklerle peyzaj tamamlanıyor.

 

Tuvalet şeklindeki ev: Haewoojae

Haewoojae adını taşıyan ev “İsteyenin endişelerini giderebildiği sığınma yeri” anlamına geliyor. Sim, tuvaletin önemini şöyle anlatıyor: “Tuvalet denince geçmişte akla hep kötü kokan, kirli yerler gelirdi. Artık böyle olmamalı, tuvaletlerin insan sağlığını koruyan sığınma yeri olduğu düşünülmeli”. Tuvaletleri insanlarının yaşamlarının merkezlerine alması hedefiyle kurulan Dünya Tuvalet Birliği de Sim’in klozet şeklindeki evinin sembolize ettiği önemi doğrular girişimleri ile ilgi uyandırmaya devam ediyor.