Ve tamamlandı! İşte son hali...

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyon projesi Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) binasında son aşama olan 6. ve son ünite rotor indirme işlemi gerçekleştirildi. Böylece Ilısu Barajı'nda haziranda su tutulacak.

GİRİŞ 09.05.2018 15:22 GÜNCELLEME 09.05.2018 15:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin, dolgu hacmi bakımından 2'nci, kurulu güç bakımından  4'üncü büyük barajı olan, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında, Dicle Nehri  üzerindeki en büyük baraj olma özelliğine sahip Ilısu Barajı ve HES'in  tamamlanması için yürütülen çalışmalarda 450 ton ağırlığında ve 8 bin 150  milimetre çapındaki 6. ve son ünite rotor indirme işlemi her biri 250 ton  kapasiteli 2 ana vinç yardımıyla başarılı şekilde yapıldı.

Birleştirme işlemi 2 ayda tamamlanan 6. rotor, yaklaşık 1,5 saat süren  işlemin ardından 4,5 ayda hazırlanan stator çukuruna indirildi.

 

Ilısu Barajı'nda haziranda su tutulacak

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son  rotor indirme işleminin tamamlandığı barajda çalışmaların hızla devam ettiğini  söyledi.

HES'TE SON ROTORU İNDİRMENİN HEYECANINI YAŞADIK

"Şantiye görevlisi arkadaşlarla toplantılarımızı yaparak haziran  ayında suyu tutacak şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Haziran ayında Allah  nasip ederse suyu tutmaya başlayacağız. Birden yükseltmeden kademeli olarak  kapakları indirip suyu tutmaya başlayacağız." diyen Acu, Ilısu Barajı HES'te son rotoru indirmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Ilısu Barajı'nda haziranda su tutulacak

Acu, "Bugün Ilısu Barajımızda 450 tonluk son ünitemize 6. rotoru  indirdik. Elektrik, elektronik aksam bakımından çok önemli bir aşama. Geldiğimiz  noktada barajımız hızla elektrik üretmeye hazır hale geliyor. Proje bir bütün. Bu  kapsamda barajımız, mekanik aksamlar bitiyor, şalt sahamız bitti. Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanlığının elektrik üretim sistemine katkısı için yapılan ihaleler  var onlar devam ediyor. " ifadelerini kullandı.

Ilısu Barajı'nda haziranda su tutulacak

2 AY İÇİNDE ENERJİ ÜRETİR HALE GELECEK

DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet  Çetinkaya da çok hassas bir çalışma ile rotor indirme işleminin  gerçekleştirildiğini söyledi.

Çetinkaya, indirilen rotorun 450 ton ağırlığında olduğuna, stator ile  arasında 2 santimetre boşluk olduğundan çok hassas bir çalışma yapıldığına işaret  ederek, "2 ay içinde her şey tamamlanarak santralimiz işletmeye hazır hale  gelecek ve böylesine büyük bir eseri Türkiye Cumhuriyeti'ne kazandırmış  olacağız." diye konuştu.

Ilısu Barajı'nda haziranda su tutulacak

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • diyarbakırlı 5 yıl önce Şikayet Et
    hey maşallah
    Cevapla