Dünyada ses getirecek! Son hali böyle görüntülendi

Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nde ürettiği doğalgazın Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Türkiye'ye giriş ayağı olan Ardahan Posof'ta boru birleştirme ve kaynak çalışmaları tamamlandı

Dünyada ses getirecek! Son hali böyle görüntülendi
Dünyada ses getirecek! Son hali böyle görüntülendi
GİRİŞ 27.05.2018 13:51 GÜNCELLEME 27.05.2018 17:29
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Azerbaycan'nın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda ürettiği doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan TANAP'ta sona gelindi. Toplam 1850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye’yi boydan boya geçen projenin, Gürcistandan Türkiye’ye Türkgözü köyünden giriş yaparak Eskişehir’e kadar uzanan 56 inçlik bölümünde, üst toprak sıyırma çalışmalarının ardından başlatılan boru birleştirme ve kaynak işlemleri de tamamlandı. Borular toprağa gömüldü.

TANAP NEDİR?

 

TANAP, Türkiye ve Azerbayca’nın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını İki Devlet Tek Millet ülküsüyle perçinleyerek sürdüren iki ülke için büyük öneme sahip TANAP, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir proje.

TANAP’IN SÜRECİ

26 Aralık 2011'de mutabakat zaptının ve 26 Haziran 2012'de hükümetlerarası anlaşma ve eki ev sahibi hükümet anlaşmasının imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğalgaz tedariği ile Türkiye ve Avrupanın doğalgaz arz güvenliği ve çeşitliliğine büyük katkı sağlayacak.

GÜZERGAHI

TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğalgaz iletimi yapacak olan TAP Doğalgaz Boru Hattına bağlanacak. Hattın Türkiye çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.

TANAP kapsamında ilk gaz akışı 2018'de gerçekleşecek, başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe, ardından da 31 milyar metreküpe çıkarılması hedeflenmekte. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve 1850 kilometre uzunluğuyla en büyük uzunluğa sahip doğalgaz boru hattı projesi olacak.

YORUMLAR 11
  • Hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun Allah utandırmasın
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bu hattın doğu ucu Orta Asya'ya da uzanır.
    Cevapla
  • mkaras 5 yıl önce Şikayet Et
    neden bu gazı Avrupa’ya saymaya çalışırlar bilmem biz alalım bütün ihtiyacımızı onlardan
    Cevapla
  • Volkan 5 yıl önce Şikayet Et
    senin ihtiyacından fazlası var adamlara satarak hem kendine bağımlı hale getirirsin hem de yarattığın kaynakla başka yatırımlar yapabilirsin
    Cevapla
  • yeri kazan 5 yıl önce Şikayet Et
    Kendi ülkemizde de arayıp bulalım.Alışıyoruz dışarıdan hazır almaya sonra cari açık neden arttı diyoruz.
    Cevapla
  • Türkmen 5 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim doğalgazımız petrolümüz var da biz mi kullanmıyoruz sence? Olmayan şeyi nasıl arayıp bulacağız?
    Cevapla
  • RuHi 5 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. Memlekete hayırlı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle