TürkAkım projesinde ikinci hatta geçiliyor

Türkiye’yi enerji ‘hub’ı haline dönüştürecek projelerin başında gelen TürkAkım da ikinci hatta geçiliyor. Rusya’dan çıkıp Avrupa’ya uzanacak olan boru hattını, Türk ve Rus şirketlerin ortak kuracağı ‘TürkAkım Gaz Taşıma AŞ’ şirketi yapacak. Projenin 2019 bitmeden tamamlanması planlanıyor.

TürkAkım projesinde ikinci hatta geçiliyor
TürkAkım projesinde ikinci hatta geçiliyor
GİRİŞ 28.05.2018 08:39 GÜNCELLEME 28.05.2018 09:14

Rusya’dan Türkiye’ye ve Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak olan Türk Akımı projesinde ikinci hat için Rus ve Türk tarafları anlaşma imzaladı. Boru Hatları ve Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Rus enerji şirketi Gazprom arasında devam eden tahkim sürecinin sonlandırılması ile TürkAkım projesinde Avrupa’ya uzanacak hattın kara kısmının inşaatı için protokol imzalandı. Protokole ek olarak, Gazprom ve BOTAŞ arasında, hattın inşasına yönelik adımların atılmasını sağlayacak şartların belirlendiği bir anlaşmaya da imza atıldığı vurgulanarak, anlaşmaya göre, hattın kara kısmının inşası için TürkAkım Gaz Taşıma AŞ adlı ortak bir girişim kurulacağı bildirildi.  Rus gazını Türkiye’ye, Türkiye üzerinden de Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım doğal gaz boru hattı her biri yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşacak. 

2019’DA TAMAMLANACAK

 

 

Projede ikinci hattın Yunanistan veya Bulgaristan üzerinden İtalya’ya ilerlemesi, değerlendirilen güzergahlar arasında bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Rusya ile yürüttüğü tahkim süreci için anlaşmaya vardığını ve bir milyar dolarlık hakkın seçimden önce Hazine’ye alınacağını belirterek, “Türkiye, 8 uluslararası boru hattının geçtiği dünyadaki tek ülke. Bu anlamda ülkemizi petrol ve gazın merkezi yapmak adına TürkAkım doğalgaz boru hattı projesi de bunlardan bir tanesi. Rusya ile bir ikinci konuda daha mutabık kaldık. O da TürkAkım projesinin ikinci hattını 2019’un sonuna kadar Rusya ile birlikte tamamlayacağız. 2019 bitmeden önce bir büyük, çılgın projemizi daha hayata geçireceğiz.”   

DOĞALGAZA İNDİRİM HAZİNE’YE 1 MİLYAR DOLAR

Açıklamada ayrıca, BOTAŞ ve Gazprom Export’un, Türk tüketicisine tedarik edilen Rus doğalgazının fiyatına ilişkin devam eden tahkim anlaşmazlığının, mahkeme dışı çözümüne ilişkin belgeler imzaladığı ve tahkim sürecinin yakın bir gelecekte sonlandırılacağı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya ile yürütülen tahkim süreci için anlaşmaya varıldığını belirterek, “2015-2016 yılındaki doğal gaz fiyatında yüzde 10.25’lik indirim konusunda anlaştık. Artık tahkim yok, mahkemeleri çektik. İndirimimizi aldık. Yaklaşık 1 milyar dolarlık hakkımızı seçimden önce hazinemize alıyoruz” demişti.