Trump ateşi sardı, 80 dolara dayandı

ABD Başkanı Donalt Trump’ın İran’a yönelik hamleleri petrol fiyatlarını fena fırlatacağa benziyor. Trump’un “İran ile petrol ticareti yapmayın” şeklindeki baskısı, OPEC’te alınan arzı arttırma kararını sonuçsuz bıraktı. Varil fiyat 80 dolara dayandı.

Trump ateşi sardı, 80 dolara dayandı
Trump ateşi sardı, 80 dolara dayandı
GİRİŞ 03.07.2018 09:23 GÜNCELLEME 03.07.2018 09:23

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)’in iki hafta önce yapılan son toplantısında, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin Temmuz'dan itibaren ham petrol üretimini günde 1 milyon varil artırma konusunda prensip anlaşmasına varmıştı. OPEC petrol bakanlarının üretim kısıntısına uyum oranını yeniden yüzde 100’e çıkarmak için de anlaştı.

İRAN’A BASKI ARTARSA FİYATLAR FIRLAR

Bu adım ABD’nin İran’a yönelik ambargo baskısıyla boşa çıktı. ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo ve Venezualla'daki karışıklıklar sebebiyle petrol fiyatlarının artışını önlemek için Donald Trump’ın petrol üretimini 2 milyon varil artırma isteğine Suudi Arabistan Kralı olumlu cevap verdiği iddia edildi. Ancak bu konuda bir netlik yok. Rusya ve Suudi Arabistan bu konuda en istekli iki ülke olarak öne çıkarken, İran ise üretimi arttırmak istediği halde ABD’nin baskısıyla bunu talebini yerine getirmekte zorlanıyor.

Geçtiğimiz Cuma günü 79,53 dolara kadar çıkan Brent petrolün varili haftaya sakin başladı. Haftanın ilk gününe 78,25 dolardan başlayan varil fiyatı günü yüzde 1,7’lik düşüşle 77 dolarda kapattı. Trump’ın İran baskısına karşılık Asya kıtasının büyük ekonomiklerinden Çin, Japonya ve Güney Kore'de de haziran ayı ihracat rakamlarının düşük gelmesi, petrol talebinde azalmasında dengeleyici bir rol oynuyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK