AVM’lerin cirosu uçtu!

AVM ciro endeksi, haziranda yüzde 23,3 artarak 291 puana ulaştı. Ciro endeksinin ikinci çeyrekte yüzde 18,6 yükseldiğini belirten AYD Başkanı Hulusi Belgü, “Artışların her ikisinin de enflasyon üzerinde olması sektörümüz için umut vericidir” dedi.

AVM’lerin cirosu uçtu!
AVM’lerin cirosu uçtu!
GİRİŞ 09.08.2018 09:27 GÜNCELLEME 09.08.2018 09:27

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği, Alışveriş Merkezleri (AVM) Endeksi'nin haziran sonuçları açıklandı. Dün açıklanan rapora göre; AVM ciro endeksi haziranda yüzde 23,3 artış kaydederek 291 puana yükseldi. Ciro endeksi, geçen yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında ise yüzde 18,6 artış kaydederek 261 puan oldu. Ziyaret sayısı endeksi ise yüzde 10'luk artış kaydetti.

METREKARE VERİMLİLİĞİ ARTTI

AVM'lerde kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar, haziranda İstanbul'da bin 252 TL, Anadolu'da bin 15 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise haziranda bin 110 liraya yükseldi. Metrekare başına düşen cirolarda, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 18,7'lik artış yaşandı. İkinci çeyrekte metrekare verimliliği 996 TL oldu.Haziranda, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi metrekare verimliliği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47'lik artış kaydetti. Teknoloji kategorisinde kurda yaşanan artışta, yiyecek-içecek ve hipermarket kategorisinde ise Ramazan Bayramı'nın pozitif yönlü etkisi oldu.

İKİNCİ ÇEYREKTE YÜKSELİŞ YÜZDE 2

Haziranda AVM'lerdeki yiyecek-içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 29,2, hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 28,4, diğer alanlar kategorisi metrekare verimliliği yüzde 22,3, giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 20,1 ve ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 14,3 artış gösterdi. Ziyaret sayısı endeksinde haziranda yüzde 10'luk artış yaşanırken, ikinci çeyrekte söz konusu yükseliş yüzde 2'de kaldı.

ZİYARETÇİ SAYILARI YENİDEN YÜKSELİŞTE

Verileri değerlendiren Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen perakende sektörünün el birliği ile çalışıp istihdam kaybına sebep olmayacak önlemleri alacağını bildirdi. Endeksteki artışların enflasyon rakamlarının üzerinde olmasının sevindirici olduğunu aktaran Belgü, uzun süredir düşük seyreden ziyaretçi sayılarının haziranda yeniden yükselişe geçtiğini ve yüzde 10'luk artış yaşandığını kaydetti.

ÖZEL GÜNLER BEKLENİYOR

Kurban Bayramı ve okulların açılmasının yukarı yönlü ivmeyi sürdüreceğini belirten Belgü, “Bayramın ilk günü tek başına 1,5 milyar liralık ciro yakalanıyor. Bu, hem perakendeciye nefes vermektedir hem de toplanan vergilerle devlet ekonomisine destek olmaktadır. Dövizde son dönemde yaşanan artışlar sebebiyle perakendecilerin kira/ciro oranlarını yakından takip ederek elimizden geldiğince iş ortaklarımıza destek olmaya devam etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.