İstanbullular müjde! 'Kanuni' geliyor

İstanbulluların nefes alabileceği 8 milyon metrekarelik park alanına kurulacak Kanuni Kent Ormanı'nın ilk etabı açıldı.

GİRİŞ 22.09.2018 16:13 GÜNCELLEME 22.09.2018 16:18

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanuni Kent Ormanı'nın yapılacağı alanın, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi tarafından imzalanan protokolle belediyeye devredildiğini anlattı.

Çelikbilek, 8 milyon metrekarelik alanda, İstanbul'un "en büyük kent ormanı"nın içinde 7 ayrı park olacağını bildirerek, ilk alanın vatandaşların hizmetine sunulduğunu belirtti.

 

 

Beykoz Belediyesi'nin bölge ve çevresi için önemli ihtiyaç olan nikah salonunu da hizmete açtığını dile getiren Çelikbilek, "Burada restoranlar ve göletimiz var. Trafik noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Arkasından diğer yerler de yapılacak. Burası mesire alanı olarak İstanbul'a hizmet verecek. Bütün İstanbulluların hatta bütün Türkiyelilerin gelip göreceği bir mekan olacak inşallah. Burası tam bir yaşam alanı olacak. Bölgesel ürünlerin de sergileneceği mekanlarla, herkesin 'Benim yerim' diyebileceği bir mekan haline gelecek." diye konuştu.

Çelikbilek, kent ormanında yürüyüş yapılabileceğini, bisiklet kullanılabileceğini ifade ederek, "Kanuni Kent Ormanı için hedefimiz, en geç 1 yıl içerisinde burayı aşağıdaki baraj alanı ile birlikte tamamlayıp, İstanbulluların hizmetine sunmak." dedi.

"ORMAN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ"

Beton ağırlıklı çalışma yapamadıklarını kaydeden Çelikbilek, "Mutlaka kapalı alanlara ihtiyaç var. Kapalı alanları da ormanımız belirli bir proje dahilinde vermiştir. Onun ötesinde bizim yeni yeni alanlar açmaya şansımız yok. Tamamen ormanın bize göstermiş olduğu, çerçeve içerisinde bu alanları sağlıklı tutacağız, orman statüsünü değiştirmeyeceğiz. İstanbullular eskiden bu yerleri bulmak için zorlanıyorlardı ama artık devlet bütün gücü ile İstanbul halkının daha rahat ve huzurlu yaşayabilmesi için şehir ortamından kurtularak, nefes alabilmek için bu yerleri tercih ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Çelikbilek, Kanal Riva Projesi'ne ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Projemiz çok özel bir projedir. Bizim yukarıdan başlayan Alemdağ'dan gelen bir deremiz var. Bu dere Riva Deresi'dir, aşağı yukarı 60 kilometreye yakın bir alan. Projeyi ilgili firmalarla etap etap kontrol ediyoruz. Bittikçe ilgililere teslim ediyoruz projeleri. Şu anda projemiz 1,5-2 yıl içerisinde bitecek. Çünkü bu proje suyla da ilgili bir proje aynı zamanda sadece ölçümü alınan, zaman içerisinde oluşabilecek su taşkınlarını önleyecek bir projedir. Onun için ciddi zaman alıyor. 'Su taşkınlarını nasıl önleyebiliriz ? Su taşkınlarını ormanın içerisine çekerek orada nasıl tutabiliriz?' gibi çok özel hesaplar yapıyorlar. 1,5-2 yıl içerisinde bu proje bitecek. Biz bu projeyi Devlet Su İşleri'ne (DSİ) teslim edeceğiz. DSİ de projenin imalatına başlayacak."

KANUNİ KENT ORMANI

Elmalı Gölü çevresinde "İstanbul en büyük park alanı" olarak tasarlanan Kanuni Kent Ormanı, Türkiye'nin 7 bölgesi ve 81 ilinden esintiler taşıyor. Nikah sarayı kurulan alanda, Anadolu'nun geleneksel kültür ögelerini yansıtan 81 ile özgü ürünlerin satıldığı bir yöresel pazar da kuruluyor.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen suni bir göletin bulunduğu kent ormanında, kutlamaların yapılacağı göl manzarasına sahip seyir köşkü de vatandaşların hizmetine sunuldu.

Kanuni Kent Ormanı, "Gülistan", "Lalezar", "Karanfil", "Sümbül", "Gelincik", "Menekşe" ve "Çiğdem" isimlerinin konulduğu 7 mesire alanından oluşacak ve ziyaretçilerine doğayla iç içe piknik, spor, dinlenme ve birçok aktiviteyi bir arada yapma olanağı sunacak. Çiçek isimlerini taşıyan mesire yerlerinde bu çiçeklere özel bahçeler düzenlenecek ve festivaller yapılacak.

Ormandaki yüksek noktalara inşa edilecek kuş gözlem kulelerinden ise göç sırasında kuşlar izlenebilecek. Ormanda kutlamaların yapılacağı alanının yanında da atlarla gezinti yapılabilecek binicilik alanı yer alacak.

KAYNAK: AA