Kentsel dönüşümde yeni model!

Kentsel dönüşüm süreçlerinde yaşanan sıkıntıları gidermek için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi vatandaşın cebinden para çıkmadan evini yenilemesine imkan veren uygulamayı hayata geçirdi. Aynı yapıdaki tüm daire sahiplerinin imzasının şart koşulduğu yeni model 6 ilçede de uygulanmaya başladı.

Kentsel dönüşümde yeni model!
Kentsel dönüşümde yeni model!
GİRİŞ 22.10.2018 11:38 GÜNCELLEME 22.10.2018 11:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul'da dönüşüme girmesi gereken yaklaşık 700 bin binaya yönelik yeni bir model daha geliştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahiplerinin cebinden para çıkmadan yapılarını dönüştürmesini sağlayacak dönüşüm karşılığı m2 modelini devreye aldı.

İmar artışı yok

 

 

Özellikle Fikirtepe'de yaşanan problemler ışığında kentsel dönüşüm süreçlerinde ortaya çıkan aksilikler tespit edilerek geliştirilen modelde iki şart olacak. Uygulama alanlarında dönüşümlerin yerinde yapılması esas kılınacakken, yıkım sonrası yeni planda ise imar artışı hiçbir şekilde gündeme gelmeyecek.

1 milyar lira ayrıldı

Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinden 1 milyar liralık bir kaynak 2018 yılı için ayrıldı. İlk etapta devreye alınan 1 milyar liralık kaynak ile ortaya çıkacak işin 5 milyar lirayı bulması planlanıyor. Söz konusu kaynağın her yıl arttırılması da gündemde.

Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmıyor

Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmadan yapısını yerinde dönüştürmeyi amaçlayan modelde ev sahipleri m2'lerinden fedakarlık etmiş olacak. 100 m2'lik bir ev için vatandaş 20 m2'sini verecek. Bir nevi yüzde 80'e yüzde 20 gibi bir anlaşma yapılacak. 100 m2 depreme dayanıksız bir yapı sahibi dönüşüm sonrası 80 m2 güvenli ve konforlu bir evin sahibi olacak.

Müteahhitte gidemeyen ev sahiplerinin imdadına yetişecek

Bu modelle özellikle arsa m2’si yüzünden müteahhitle anlaşma sağlayamayan ev sahiplerinin de imdadına yetişilmiş olunacak. Büyükşehir belediyesi söz konusu uygulamayla yüzde 80’e yüzde 20 alırken müteahhitlerin ortalama yüzde 50-50 ile çalışıyor.

Maliyetin yüzde 70’ni karşılıyor

İBB'nin iştiraki KİPTAŞ ile gerçekleştireceği modelde alınacak yüzde 20'lik kesimler ile yapıların maliyetinin yüzde 70'e yakını karşılanmış olacak. Geri kalan yüzde 30'luk maliyet ise İBB bütçesinden ayrılan 1 milyar liralık kaynak üzerinden sağlanacak.

Tek şart: Herkes imza verecek

Söz konusu modelin uygulanması için daire sahiplerinin hepsinin imzası gerekiyor. İmza sürecini tamamlayan bina sakinlerinin başvurusu ile yıkım başlıyor. İmar artışı ile gerçekleştirilen kentsel dönüşümde binaların dönüşümü için yapı sahiplerinin 3’te 2’sinin onay vermesi yetiyordu.

6 ilçede uygulanmaya başladı

Uygulama İstanbul'un 6 ilçesinde başladı. Beyoğlu, Beykoz, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Büyükçekmece ve Esenler de model hayata geçirildi. Yeni modeli duyan çok sayıda bina sahibi binasını yerinde dönüştürmek için başvuruda bulundu. Yeni modelin yaygınlaşmasıyla İstanbul'daki dönüşümün 10-15 yıl içerisinde tamamen gerçekleşeceği öngörülüyor.

YORUMLAR 3
  • cevdet 5 yıl önce Şikayet Et
    5 -6-7 Katlı binalar yıkılmalı 10 katı geçmeyen altında otoparkı olan çatısında güneş panelleri ile elektirik üreten ısı-ses yalıtımlı kaliteli binalar sokak sokak ele alınmalı gerekirse kaynak istemeyenin dairesini kamulaştırma yolu ile satın almayle ilerlemeli yollar genişletilmeli kaldırımlar genişletilmeli yamur suyu kanalları yapılmalı
    Cevapla
  • Fengsui 5 yıl önce Şikayet Et
    Mahalle veya sokak olarak yapılar yıkılması gerektiğini anlamak için ne lazım? Kentsel dönüşüm projeleri hikaye. 80 yıllık ömrü olan doyumsuz mutahitler katletti şehirleri. Birde zevksizler. Yapılar berbat. İçi ayrı dışı ayrı binayı yıkıp yerine kadük yeni bina yap,otopark yok kullanışsız BerbAAT.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu modelin başarılı olabilmesi için kart irtifaları 5 olan yerlerde en az 8 yada 9 kata çıkmalıki bu model başarılı olsun kart irtifası 5 kat olan yerlerde bu model çalışmaz belediyenin ilk işi kart irtifalarını artırmak olmalı bizim burda kendiniz evinizi yaparsanız 5 kat kentsel dönüşüm olursa 18 kat veriliyor bu dengesizlik giderilmeli bunun içinde bu modelin başarılı olabilmesi için en 8-9 kat, kat irtifası verilmesi gerekli belediye bunun üzerinde çalışmalı
    Cevapla