Tüm dünya merakla bekliyor! Büyük gün yarın

Türkiye'nin dev projesi İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılmasına sayılı saatler kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açılışını yapacağı İstanbul Yeni Havalimanı, yarın hizmete açılacak.

Tüm dünya merakla bekliyor! Büyük gün yarın
Tüm dünya merakla bekliyor! Büyük gün yarın
GİRİŞ 28.10.2018 09:09 GÜNCELLEME 28.10.2018 10:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Karşı çıkışlar, engelleme girişimleri ve tartışmalar; Türkiye’yi dünyanın en büyük havalimanını inşa etme kararlılığından vazgeçiremedi. 22 milyar avroluk ihale bedeli ve 10,2 milyar avroluk yatırım değeriyle beş yıl önce başlanan İstanbul Yeni Havalimanı açılışa hazır. Gezi olaylarıyla engellenmek istenen ve yabancı bankaların finansman sağlamak istemediği havalimanı yarın açılıyor. Dünya havacılık sektörünün dikkat kesildiği açılış; Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde ve dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun, İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşımı sağlayacak yollar arasında yer alan Tayakadın Kavşağı-Odayeri kesimi de yarın trafiğe açılacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün , Resmi Gazete’de yayımlanan duyurusunda Yassıören Kavşağı-Odayeri arasında kalan Tayakadın Kavşağı- Odayeri (Tayakadın bağlantı yolu dahil) kesiminin trafiğe açılmasına engel bir eksiklik bulunmadığı belirtildi.

 

Küresel havacılığın seyahat aksını değiştirecek İstanbul Yeni Havalimanı, kargo taşımacılığında da yeni HUB(merkez) olacak. Türk-İslam sanatı ve mimarisinden esinlenilen yeni havacılık üssü, Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri.

10 CUMHURBAŞKANI AÇILIŞA KATILIYOR

Cumhuriyetin kuruluşunun 95’inci yıldönümünde hizmete alınacak havalimanın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde ve dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Aralarında devlet ve hükümet başkanları ile ulaştırma bakanlarının da olduğu 50’ye yakın üst düzey yabancı konuk tarihi açılışa şahitlik edecek.

Açılışa Pakistan Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El-Thani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Gjorge Ivanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Başbakanı Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Kongo Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve İletişimden Sorumlu Bakanı, Slovenya Başbakan Yardımcısı Alenka Bratusek, İran Dışişleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani ve Moldova Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katılacak.

22 MİLYAR AVRO BEDEL 10,2 MİLYAR AVRO YATIRIM

22,15 milyar avro ihale bedel ve 10,25 milyar avro yatırım bedeliyle dünyanın dikkatini Türkiye’ye çeken asırlık projenin ilk etabı, taahhüt edildiği gibi zamanında tamamlandı. 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, ilk fazının açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar hazır gele getirilecek. Kamu kaynakları yerine özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, ikinci ve üçüncü fazları da tamamlandığında 6 bağımsız pist ile hizmet verecek. 500 uçak ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

YABANCI BANKALAR YANAŞMADI

İstanbul Yeni Havalimanı’nın projelendirme ve ihale aşamasında ortay çıkan engelleme girişimleri finansman sağlama noktasında da eksik olmadı. Türkiye’deki irili ufaklı yatırımlara kaynak akıtan batılı birçok banka, Türkiye’nin havacılıktaki küresel meydan okumasına kaynak vermek istememesi dikkat çekti. Gezi olaylarını organize eden çevrelerin “iptal edilsin” dediği İstanbul Yeni Havalimanı ihalesinden yaklaşık altı ay sonra yani 19.11.2013’te sözleşmesi imzalandı. Yapım işini üstlenen Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş.’ye yer teslimi 1 Mayıs 2015’te yapıldı.

FİNANSMANI YERLİ BANKALAR SAĞLADI

Projenin ilk finansman kredisi anlaşması Ekim 2015’in ortasında imzalandı. Projenin 4,5 milyar avroluk ilk finansmanını Vakıfbank, Halbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank verdi. 1,2 milyar avroluk krediden oluşan ikinci finansman anlaşması ise geçtiğimiz mayıs ayında sağlandı. Şimdiye kadar 10,25 milyar avroluk yatırımın 6,6 milyar avroluk kısmını tamamlayan İGA’nın İstanbul Yeni Havalimanı operasyonu yarın resmen başlayacak. 25 yıllık işletme süresinin ardından İGA’nın imtiyaz süreci 29.10.2043’te sona erecek ve işletme hakkı devlete geçecek. İGA, 25 yıllık sürede devlete 22,15 milyar avro ödeme yapacak.

Dünya merakla izliyor

İstanbul Yeni Havalimanı’nın yarınki açılışı dünyanın dört bir yanından gelecek konukların şahitliğinde yapılacak. Açılış töreni canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanından da takip edilecek. Yıllık 200 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazının açılış töreni, yarın saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlayacak.

250 havayolu şirketi burada hizmet verecek

Yılsonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350’den fazla destinasyona uçuş olacak. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. Bu arada yılsonuna kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan şehir merkezine toplu taşıma ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilecek, havalimanı otoparkı da ücretsiz kullanılabilecek.

İlk uçuş Ankara’ya

Açılış konuşmalarının ardından hizmete açılacak havalimanından ilk sefer, THY tarafından Boeing 777 ile 31 Ekim Çarşamba günü Ankara’ya düzenlenecek. İlk etabı hizmete açıldığında günlük 5’er kalkış ve inişin olacağı havalimanından, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da da İzmir’e uçak seferi yapılacak. THY buradan yurt dışına ilk uçuşunu 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ercan Havalimanı’na yapacak. Azerbeycan’ın Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’na ilk uçuş ise 8 Kasım’da gerçekleştirilecek.

90 metre yükseklikteki hava trafik kontrol kulesi, 360 derece görüş sağlayan cam cephe sistemine sahip. 16 kişilik personelin çalışacağı genişlikte olan lale kulede; yemekhane, spor salonu, ofisler, dinlenme odaları, seminer salonu, toplantı odaları var. Kuleyi; Ferrari’nin de modellerini tasarlayan AECOM ve Pininafarina firmaları birlikte tasarladı.

Bağlantı yolu da hazır

Kuzey Marmara Otoyolu’nun, İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşımı sağlayacak yollar arasında yer alan Tayakadın Kavşağı-Odayeri kesimi de yarın trafiğe açılacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün , Resmi Gazete’de yayımlanan duyurusunda Yassıören Kavşağı-Odayeri arasında kalan Tayakadın Kavşağı- Odayeri (Tayakadın bağlantı yolu dahil) kesiminin trafiğe açılmasına engel bir eksiklik bulunmadığı belirtildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Osmanli 5 yıl önce Şikayet Et
    Osmanli ulkesine hayirli olsun hava alanin ismi,de aptullhamid olsun ozumuze geri donuyoruz .
    Cevapla
  • Meta 5 yıl önce Şikayet Et
    Yeni cumhuriyetimizin temelini attığımız bu günlerde gurur verici birşey içerdeki ve dışarıdaki düşmanlarımıza des olur inşallah
    Cevapla