Göksu: Dönüşüm tarihi bir fırsat

2. Kentsel Gelişim Zirvesi'ne katılan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, " Kentsel dönüşümün fırsatından yararlanarak şehirlerimizi insan yüzlü, planlı şehirlere, ekonomik kalkınmış, mutlu ve huzurlu şehirlere dönüştürebiliriz" dedi.

Göksu: Dönüşüm tarihi bir fırsat
Göksu: Dönüşüm tarihi bir fırsat
GİRİŞ 31.10.2018 17:40 GÜNCELLEME 31.10.2018 17:40

Kent Merkezi Derneği'nin düzenlediği 2. Kentsel Gelişim Zirvesi Ankara'da yapıldı. Zirvede bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlık olarak Esenler Belediyesi ile bir protokol yapıp Esenler'de rezerv alan ilan ettikleri bölgede kentsel dönüşümü olması gerektiği şekilde yapmaya çalışacaklarını kaydetti. Kurum, "Yürütmenin bir kanadı olarak her hafta illerimize gidiyoruz. İllerimizde sorunları yerinde tespit edip hızlı bir şekilde kararları yerinde alıyoruz. Gittiğimiz her yerde gerek şehrin alt yapısı gerek üst gerek millet bahçeleri, kıraathaneleri, kentsel dönüşümü, yapmamız gerekenleri konuşup bunlar üzerine kararlar alıyoruz" dedi. 
 
5 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR 

Türkiye'nin deprem bölgesi bir ülke olduğunu dile getiren Kurum,“Türkiye'de yaklaşık 5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor. Çok yol kat ettik, çok dönüşümler yaptık ancak biraz daha planlı, şehir ölçeğinde planlayarak, ne yaptığımızı bilerek projeler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Görüşlerin bittiği, uygulamaya geçmemiz gerekiyor. Bakanlık olarak yapmamız gereken en önemli işin kentsel dönüşüm olduğunu düşünüyoruz. Buna ilişkin de yapacağımız stratejik eylem planı, mekansal eylem planımız da bunun altı olacak. Artık biraz daha planlı şekilde bütün şehirlerimizi dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.


 
DÖNÜŞÜM ŞEHİRLERİMİZ İÇİN TARİHİ BİR FIRSAT 

Zirvede Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da "Kentsel Dönüşümde Stratejik Planlama ve Koordinasyon" konusunda görüşlerini açıkladı.  Dünyanın değişik yerlerinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında tarihi, mimari, estetik gibi konular dikkate alınırken bizdeki kentsel dönüşümün motive edici unsurunun bir hayat kurtarma operasyonu olduğuna dikkat çeken Göksu, "Kentsel dönüşümde birinci ve en önemli işimiz hayat kurtarmaktır" dedi.

Türkiye'de kentsel dönüşümün daha yaşanılabilir ve güvenli binalar inşa etmek amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Göksu, "İnsan rüyasında ya umudu ya korkuyu görür. Bizde büyük göç dalgalarıyla kurulan şehirlerimizde kontrolsüz ve plansız şekilde yapılanmalar olmuş. Kentsel dönüşüm bize tarihi bir fırsat sunarak, bu şehirlerimizin planlı hale gelmesi açısından önemlidir. 

Dünyada kentsel dönüşüm aşamasında çok önemli yol katetmiş şehirler var. Bunlardan biri Paris. Paris'te kentsel dönüşüm neden yapılmış diye sorarsanız hiçbirinde hayat tehlikesi göremezsiniz. 30 yıldan beri kentsel dönüşüm çalışmalarını devam ettiren Barselona, yine ilk 10'a hayati tehlike girmez. Biz kentsel dönüşümün fırsatından yararlanarak şehirlerimizi insan yüzlü, planlı şehirlere, ekonomik kalkınmış, mutlu ve huzurlu şehirlere dönüştürebiliriz" şeklinde konuştu.