Zamlar henüz yansımadı! Elinizi çabuk tutun

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, artan maliyetlerin etkisiyle konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Konut almak isteyenler ellerini çabuk tutarak yatırımlarını yapmalılar. Kısa bir süre sonra bu fiyatlara ev bulmak mümkün olmayacak" değerlendirmesinde bulundular.

Zamlar henüz yansımadı! Elinizi çabuk tutun
Zamlar henüz yansımadı! Elinizi çabuk tutun
GİRİŞ 21.01.2019 12:09 GÜNCELLEME 21.01.2019 12:14
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Özgür Gündüz/Haber7.com

Konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.4 azaldı. TÜİK verilerini göre Türkiye genelinde 2018 yılında 1 milyon 375 bin 398 konut satış sonucu el değiştirdi. Konut satışları aralıkta yıllık yüzde 2.9 arttı. Yabancılara yapılan konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 78.4 oranında arttı. Sektör temsilcileri konut sektöründe yaşanan gelişmeleri ve 2019 yılında yaşanacak fiyat değişimlerini Haber7.com'a değerlendirdi. Kur ve enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte artan inşaat maliyetlerini 'Enflasyonla Mücadele' edebilmek için fiyatlara yansıtmayan gayrimenkul sektörü temsilcileri, bu sürecin maalesef fazla sürmeyeceğini ve elinde sonunda fiyatların yeni projelere yansıyacağını belirtti. Ev almak için en iyi zaman olduğunu aktaran yetkililer, tapu harcı ve KDVteşvikleri uzatılmasının büyük fırsat olduğunu belirtirken, vatandaşa elini çabuk tutması tavsiyesinde bulundu.

Gayrimenkul sektörü olarak 2018 yılında sektöre ivme kazandıracak önemli adımlar attıklarını belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin “Tapu harcı ve KDV oranının indirilmesiyle birlikte, kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmesinin ardından, Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul firmalarının üyesi olduğu GYODER, İNDER ve KONUTDER olarak ‘Güç Birliği’ne gittik. 15 Mayıs’ta başlattığımız kampanyayı 30 Haziran’a kadar uzattık. Tüm peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası, bankaların yüzde 0,98 faizle konut kredisi desteği sağlamasıyla birlikte sektörde büyük bir ivme yarattı” dedi.

 

 

SENETLİ SATIŞLAR ARTTI

Bu ‘Güç Birliği’ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Türkiye için Kazanç Vakti’ kampanyasının vatandaşa, sektöre ve milli ekonomiye büyük katkı sağladığını aktaran Yetgin, "2018 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 375 bin 398 adet konut el değiştirdi. Bu sayı 2017’de 1 milyon 409 bin 314 olarak gerçekleşmişti. Yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen, 2018 yılı konut satışlarının 2017’ye oranla sadece yüzde 2.4 azaldı” ifadelerini kullandı. 2018’deki konut kredisi faizlerindeki artışın ev sahibi olmak isteyenleri olumsuz etkilediğini ifade eden Yetgin, bu nedenle senetli satışlarda artış olduğuna dikkat çekti.

 

 

EN ÇOK SATIŞ YABANCIYA YAPILDI

2018 yılında, gayrimenkul sektöründe canlanmanın en yoğun olduğu alanın yabancı yatırımcıya yapılan satışlar olduğunu ve bunun 2019’da da sürmesini beklediklerini söyleyen Yetgin," 2018 yılında yaşanan kur artışı, yabancıların konut alımında olumlu etki yarattı. Yabancılara konut satışı, 2018 yılında geçen yıla göre yüzde 78,4 oranında artarak tüm zamanların rekorunu kırdı. 2018 yılı boyunca yabancıya 39 bin 663 adet konut satıldı” bilgilerini paylaştı. Yetgin, sektöre yönelik vergi indiriminin kalıcı olması, çalışan kesimin konut alımında ödediği faizin gelir vergisinden mahsup edilmesi gibi düzenlemeler, kamudan öncelikli beklentileri olduğunu kaydetti.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önemli bir hamlesiyle, 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık hakkı tanınması şartı 250 bin dolara indirildi. Yabancıya gayrimenkul satışı, sektörümüz ve ekonomimiz açısından kesinlikle çok önemli. Yabancıya satış, aylık bazda 6 bin adede kadar yükseldi. 2018 yılı da yaklaşık 6 milyar dolar seviyesinde satış rakamıyla tamamlandı.

SEKTÖRE VE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Tapu harçlarının yüzde 4'den 3'e indirilmesi’ ve ‘konut satışında KDV’nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi’ uygulamasının 2019’da 3 ay daha uzatılması, hem konut alıcısı hem sektör için çok önemli bir karar olduğuna vurgu yapan Yetgin, ‘Vergi indirimine devam’ kararı sektöre önemli katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hızlandırdığı çalışmalarla yeni bir düzenleme daha hayata geçirildiğini aktaran GYODER Başkanı Yetgin şöyle devam etti:

"Böylece taşınmaz değerleme sistemi kurularak tapu harçları ve emlak vergileri, gerçek değerleri üzerinden alınabilecek. Tüm bu düzenlemelerle gayrimenkul sektöründe daha şeffaf, daha adil ve verimli bir vergi sisteminin hayata geçeceğini, bu düzenlemeden vatandaşlar kadar sektörümüz ve milli ekonomimizin de olumlu etkileneceğine inanıyorum"

TAPU HARCI VE KDV İNDİRİMİ

Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 8, binde 20 olarak uygulanan tapu harcı da binde 15 olarak belirlendi. Uygulama 31 Mart sonuna kadar uzatıldı.

KONUTTA İDEAL FAİZ ORANI YÜZDE 1’İN ALTI

Türkiye’deki konut talebinin hiçbir zaman bitmeyeceğini ve önümüzdeki bir-bir buçuk yıllık süreçte konut sektörünün tekrar canlılık kazanacağını savunan Yetgin, konut kredilerindeki ideal faiz oranının yüzde 1’in altı olduğunu söyledi. 2019 yılında konut fiyatlarında yaşanacak değişimi de değerlendiren GYODER Başkanı, önümüzdeki süreçte maliyet baskısıyla fiyatların artacağına dikkat çekti. Yetgin, “Çünkü talep, gerek nüfus artışı gerekse kentsel dönüşüm ve göçler nedeniyle artarak devam edecek. Bugün kentsel dönüşüm sürecinde ele alınması gereken 6milyona yakın riskli yapı var. Aynı zamanda yıllık 650 bin adet bandında konuta ihtiyaç var” dedi. Yetin ayrıca 2018’de 40 bini bulan yabancıya satışı adedini 60 bine taşıma ve yaklaşık 6 milyar dolarlık satışı 10 milyar dolara çıkarma hedefleri olduğunu aktardı. Yetkin, yabancıya konut satışlarının ihracat kalemi olarak değerlendirilmesini gerektiğini, bu konuyla ilgili bazı teşvikler verilerek sektörün önünün açılmasını beklediklerini söyledi.

GYODER Başkanı Yetgin, Kentsel dönüşümün ilk 6 yıllık uygulamasında ortaya çıkan; imar, proje planlaması, mahalle bazlı dönüşüm eksikliği, finansman yapısı ve bina odaklı dönüşümün sınırlandırılması gibi konularda yeni düzenlemeler yapılarak, ‘İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi’ başlatılması gerektiğini ifade etti.

 

HEM DEVLET HEM VATANDAŞ KAZANACAK

Konut sektöründe 2017’nin son çeyreğinde başlayan daralmanın 2018’in ilk 3 ayında da devam ettiğini belirten Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, sektörün toparlanma sürecine girdiğini söyledi.  Sektöre verilecek teşvik ve desteklerin sürekli hale getirilmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Özyurt, Konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Özyurt, "KONUTDER'in öncülüğünde ve ilk olarak Ziraat Bankası'nın katılımıyla düzenlenen ve ardından da 4 bankanın daha dahil olduğu kampanya ilgi gördü.Bu faiz indirimi konut stokunu eritmekte faydalı olacaktır. Tapu harcı ve KDV indirimlerinin sektöre nefes aldırmasının yanı sıra ekonomiye de ciddi katkı sağlayacağını belirten Özyurt, "Böylece hem devlet hem konut alıcısı kazanacak" dedi.  

FİYATLAR BÖYLE GİTMEYECEK

2019'da stokların erimesiyle birlikte yeni projelerde fiyatların artacağına dikkat çeken Tamer Özyurt, "Özellikle markalı konut üretenler 2 yıldır fiyatları sabit tutmaya gayret etti. Maliyetler bugüne kadar devam eden projelere yansımadı ancak bu böyle gitmeyecek. O nedenle konut alma niyetinde olanlar bir an önce kendilerine uygun daireleri belirleyip harekete geçmeliler" uyarısında bulundu. 

DÜŞÜŞÜN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ

Sektör olarak 2018 yılında iç ve dış etkenlerden dolayı bazı dengesizlikler yaşadıklarını ifade eden Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, kamu ve özel sektörün çabalarıyla durumun pozitife çevrildiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde toparlanmanın devam edeceğini dile getiren Üçüncü, kredi faiz oranlarının son çeyrekte düşüşe geçtiğini, bu düşüşün devam etmesini beklediklerini söyledi. KDV ve tapu harçlarında yapılan indirimlerin yerinde bir uygulama olduğunu aktaran Üçüncü, "Ancak şu unutulmamalı ki; yüksek faizler sadece konut almayı düşünenleri zora sokmuyor. Banka kredisi kullanan şirketleri de etkiliyor. Bunlar da hem şirketlere konutların inşaat maliyetini hem de krediyle konut alacaklara konutun toplam maliyetini artırıyor. Bu nedenler dönem dönem kampanya yapma ihtiyacı ortaya çıkıyor" dedi. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 8, binde 20 olarak uygulanan tapu harcı da binde 15 olarak geçerli olan uygulamanın 31 Mart sonuna kadar devam edecek olmasının önemine dikkat çeken Üçüncü, "KDV indiriminde yüzde 10’luk bir avantaj alıcı için büyük önem taşıyor. Aynı şekilde tapu harçlarındaki indirim de önemli bir fırsat. Burada hem alıcı hem de konut üreticisi birlikte kazanır" ifadelerini kullandı.

BU FİYATLARA EV BULMAK MÜMKÜN OLMAYACAK

Desteklerin devam ederken inşaat maliyetlerinin artığına vurgu yapan Şenol Üçüncü, bunun yeni başlanacak konutlara zam olarak yansıyacağını dile getirdi. Üçüncü, "Bu kaçınılmaz. O nedenle KDV ve tapu indirimi gibi mevcut destekler uzatılmışken konut almak isteyenler ellerini çabuk tutarak yatırımlarını yapmalılar. Kısa bir süre sonra bu fiyatlara ev bulmak mümkün olmayacak" dedi. 

ENFLASYON VE MALİYETLER FİYATLARI ARTIRACAK

Sektörde zaman zaman durgunluk yaşansa da bunun geçici bir durum olduğunu dile getiren Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, “2018 yılı özellikle yabancılar için bir fırsat yılı oldu. Konut sektörünün canlanması için hayata geçirilen kampanyaların ve kur artışının yabancıların alım iştahını da artırdığını görüyoruz. Yabancılar Türkiye'den ev almayı artan bir hızla sürdürdü. Yabancı ilgisindeki artışı kendi bünyemizde de görüyoruz” dedi. Konut satışının önünü kesen en büyük etkenin konut kredi faizlerinin yüksekliği olduğunu ifade eden Bahadır, “Ancak son kredi faizlerinin belli bankalarda yüzde 0,98'e düşürülmesi ve bu oranın devam ediyor olması sektöre hareket kazandıracaktır. Bu rakamların, en azından makul seviyede süreklilik kazandırılması sektör için çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Bahadır, tapu harcı ve KDV indirimi gibi teşviklerin sektör için olumlu bir karar olduğunu belirterek, “2019 yılında konut fiyatları; yaşanan enflasyon ve artan maliyetler doğrultusunda artacaktır. Satışları sürdürebilmek için maliyeti fiyata yansıtmayan müteahhitler bir süre sonra bunu yapmak zorunda kalacak. O nedenle oturmak için de olsa yatırım için de olsa ev almak isteyenler ellerini çabuk tutsunlar diyoruz. Çünkü önümüzdeki dönemde mevcut fiyatlardan ev sahibi olmak mümkün olmayacak” uyarısında bulundu.

EV ALMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

2018 yılında, inşaat sektörünün canlanması ve sağlam bir zemine oturması için birtakım yasal düzenlemeler üzerinde çalışmalar başlatıldığına dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, “Bunların başında inşaatta yeterlilik ve bina tamamlama sigortası konuları bulunuyor. Uygulanabilirse teminat veya bina tamamlama sigortası ile kentsel dönüşüm projeleri de garanti altına alınacak. İnşaat sektörü bu işi bilenlerin elinde daha emin şekilde faaliyet gösterecek” değerlendirmesinde bulundu. Konut kredilerindeki kampanyaların piyasanın motivasyonunu artıracağını dile getiren Çulhalık, tapu harcı ve KDV indirimlerinin süresinin uzatılmasının sektöre büyük fayda sağlayacağına vurgu yaparak, “Alınan bu karar biriken stokların eritilmesine destek olacak niteliktedir. KDV indirimi ve tapu harcındaki düşüş; piyasayı ve yatırım kararını beklemeye alan konut alıcısını harekete geçirecektir” dedi. İnşaat maliyetlerindeki artış ve döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, henüz konut fiyatlarına zam olarak yansımadığına dikkat çeken Çulhalık, “Ancak bu böyle gitmeyecek ve yeni başlayacak olan projelerde fiyatları artacak. O nedenle tüketiciler için ev sahibi olabilmeleri için en uygun zamandayız. Konut edinmeyi planlayanlar açısından fiyatlar artmadan karar alıp oturum amacıyla ev sahibi olunabilecek veya yatırım yapılması gereken bir dönem içindeyiz” şeklinde konuştu

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 91
  • mişmiş 5 yıl önce Şikayet Et
    Bende yıllardır bu sektördeyim. Sektöre yön verenler fiyatları artıramayacak, aksine kar oranlarını zaruri olarak düşürecekler. Olay bu kadar basit. Arsa sahipleri ve müteahhitler kar oranlarını biraz düşürürlerse ve ödemelerde kolaylıklar sağlarlarsa bu iş olur. Aksi takdirde evi altındanda yapsa zor...
    Cevapla
  • Ekizoğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Evlerin fiyatları çok yüksek zaten ortalama 3000-4000₺geliri olan bir insan 600-700 bin TL lik evi nasıl alsın İnsaf
    Cevapla
  • Nono 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu konutlari ancak Domates, Biber, Patlican satanlar alabilir. Kim 300% Kar edebilirki.
    Cevapla
  • Engin 5 yıl önce Şikayet Et
    Zamlansın sıkıntı yok zaten millet ev alamıyordu bu fiyatlara. Ellerinde patlasın.
    Cevapla
  • osmanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    bizde nerde kıralık ev var diye ona bakıyoz onda da elimizi çabuk tutmak zorundamıyız ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle