Bakan Kurum, yeni yol haritasını açıkladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, her yıl 300 bin konutun dönüştürüleceğini bunun 30 binini ise bakanlığın yapacağını ve hedeflerinin kentsel dönüşümün 20 yılda tamamlamak olduğunu açıkladı.

GİRİŞ 06.02.2019 10:55 GÜNCELLEME 06.02.2019 11:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları;

Yıllık 300 bin konutun 30 binini Bakanlık olarak dönüştüreceğiz. Kalan 270 bin konut için de belediyelere, özel sektörümüze çağrıda bulunuyorum, Emlak Bankası'nın da bu sürece dahil olmasıyla kentsel dönüşümde hem özel sektörümüze hem belediyelerimize gerekli finans desteğini sağlayacağız.

Hedef kentsel dönüşümü 20 yılda tamamlamak. Kentsel dönüşümde yeni dönem 7 temel hedef üstüne inşa edildi.

Afet risklerinin bertaraf edilmesi, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması temel hedefler arasında.

HER KENTE DÖNÜŞÜM ANAYASASI

Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası geliyor.

Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek.

Kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak.

 

HİÇBİR KONUT YARIM KALMAYACAK

Hiçbir konut yarım kalmayacak. Bu amaçla kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter gelecek. 

Maketten veya temelden konut satışı bitecek.

53 ilde 238 riskli alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dönüşüm kapsamına aldığımız bağımsız birim sayısı 664 bin. Ülke genelinde 597 bin konutu da yeniliyoruz.

YATAY MİMARİ ESAS ALINACAK

İnşaatlarda yüksek katlı binalar yerine yatay mimari hakim olacak. Parsel bazlı değil, alan bazlı dönüşüm olacak. Hak sahiplerinin tam katılımı sağlanacak. Bundan sonra ihtiyaç kadar konut üretilecek. Belirlenen tasarım ilkeleri dışında hiçbir proje yapılmayacak. Kentsel dönüşüm uygulama takvimi yani başlangıç ve bitiş tarihleri belli olacak. Kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak, kim yapacak ve hangi tarihte neticelenecek soruları tarihe karışmış olacak. Şayet bir yerde dönüşüm yapacaksanız halkın tüm paydaşlarını gözetmek zorundasınız. Bu sebepten kentsel dönmüşüm alanlarını ilan edilmeden önce vatandaşlarımızın talepleri toplanacak. Yüz yüze görüşmeler sağlanacak. Toplumsal yapı analizi ayrıntılarıyla ortaya konulacak.

MÜTEAHHİTLER SINIFLANDIRILDI

Belli kriterlere sahip müteahhitler kentsel dönüşüm yapabilecekler. Müteahhit sınıflandırması yaptık. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapacak. 

MÜTEAHHİTLERE TEMİNAT ŞARTI

Yatırımcılarımız yatırım bedelinin yüzde 10'unu teminat olarak getirmek zorundalar. 

KENTSEL DÖNÜŞÜME KREDİ

25 bin nüfusun üstündeki yerlerde de İlbank kredi verebilecek.

 

YORUMLAR 4
  • KESKİN.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Proje şahane yalnız, 20 yıl baya çok. max 5 yılda tamamlanması gerektiğini düşünüyorum.
    Cevapla
  • yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    en fazla iki seçim dönemi olmalı
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Üsküdar'da Hacı Harun Ekşi Camii'nin açılışında konuştu. ... "Bizim zorla bir kentsel dönüşüm çalışmamız yok. Bütün mesele gönüllülük esasına dayalı."
    Cevapla
  • Misafir Sanatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım, şehirlerdeki çarpık yapılaşmaları kentsel dönüşüm ile çözmek doğru ve akılcı bir proje, lakin kentsel dönüşüm çok yavaş ilerliyor, parsel bazlı dönüşümlere asla izin verilmeden ada bazlı en fazla 6 kat lı asansörlü binalara imar izni verilerek şehirlerimizi güzelleştirmeniz, depreme karşı önlem almanızda, yasal adımlar atmanızı takdirle karşılıyorum. Yurdumuzun her alanında kentsel dönüşümle şehirlerimizi modern ve sağlam yapılaşmalar ile vatandaşlarımızın beğenisini ve duasını alıyorsunuz, başarılar dilerim...
    Cevapla