Bakan'dan kentsel dönüşüm açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "2012 yılında Cumhurbaşkanımızın başlattığı Kentsel Dönüşüm Seferberliğinde bugüne kadar 590 bin konutun dönüşümünü sağladık." açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 20.02.2019 12:14 GÜNCELLEME 20.02.2019 13:11

Çevre ve Şehircilik  Bakanı Murat Kurum Gaziantep'teki "Nohut Tohumu ve Bez Torba Dağıtım Programı'nda  yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım ülkesi olduğunu söyledi. Bu yüzden çiftçilerin sürekli desteklenmesi gerektiğini belirten  Kurum, Gaziantep'te de örnek bir çalışmanın hayata geçirildiğini, 2014 yılından  bu yana da 1 milyon liradan fazla harcanarak çiftçilere tohum dağıtıldığını  bildirdi.

 

Kurum, bu sayede Gaziantep'te belediyelerin çiftçilerin gönlüne  girdiğini dile getirerek kentte gönül belediyeciliği örneğinin net şekilde  gösterildiğini vurguladı. Kentteki çalışmaların tüm Türkiye'deki belediyelere örnek olmasını  dileyen Kurum, "Çiftçimizin harmanında ne varsa bizim torbamızda o var. Şimdi  bakıyorsunuz halde 2 liraya satılan ürünler, markette 10 liraya satılmak  isteniyor. Tanzim satış noktasında da hem çiftçinin hem de vatandaşın mağdur  olmaması için çalışmalar yürütülüyor." ifadesini kullandı. Kurum, bugün çiftçilere 350 ton tohum dağıtılacağını belirterek milli  tohum kullanılmasını çok önemsediklerinin altını çizdi. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı manifestoyu anımsatan Kurum, şöyle  konuştu:
 "Bunların büyük çoğunluğu bizim bakanlığımızı kapsıyor. Hakkaniyet ve  gönül rızasını gözeterek tüm şehirlerimizin geleceğini düşünerek yapılması  gerekenler üzerinde çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı manifestodaki  kalemlerden biri de kentsel dönüşümdü. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Kartal'da  21 canımız gitti. Hepimiz çok üzüldük. 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın başlattığı  Kentsel Dönüşüm Seferberliğinde bugüne kadar 590 bin konutun dönüşümünü sağladık.  Hedefimiz, 5 yılda 15 milyon konutun dönüşümünü sağlamak." 
  
Kartal'daki riskli binalar
 
Murat Kurum, İstanbul Kartal'daki 9 riskli binanın boşaltıldığını  anımsatarak, şöyle devam etti: "Bina taşınma işlemleri ise bugün itibariyle tamamlandı. Biraz sonra  da bakanlık ekiplerimiz bölgedeki 9 binanın da yıkımını gerçekleştirecek. Bunları  yaparken hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik. Taşınma işi için ilgili  bakanlıklarımızla, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 5'er bin lira para verdik.  Onları güvenli bir şekilde sağlam binalara taşıdık. Riskli binalarda oturan  vatandaşlarımıza bin 500 liraya kadar kira yardımı yaptık, evine giremeyen  vatandaşlarımıza da taşınması ve eşyasını alabilmesi için yaklaşık 40 bin lira  ödeniyor."
 
 81 ile gönderilen genelge
 
 Riskli binaların yıkılmasının ardından TOKİ ve İller Bankası eliyle,  birçok yerde yapıldığı gibi, vatandaşı mağdur etmeden kentsel dönüşüm sürecini  yürüteceklerini anlatan Kurum, şu değerlendirmede bulundu: "Manifesto çerçevesinde tüm bakanlıklarımız kentsel dönüşümle ilgili  her noktada çalışıyor. Dün 81 ile genelge yayınladık. Bu çerçevede riskli bina  varsa, vatandaşın malını, canını riske atan bina varsa belediye başkanlarımız  bunu tespit edecek, öncelik sırasına göre de kentsel dönüşüm strateji planı  geliştirilecek. Strateji planı çerçevesinde de şehirlerimizde kentsel dönüşümü  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ruhuna uygun ve vatandaşımızı mağdur etmeyecek  şekilde gerçekleştirmiş alacağız. Hedefimiz, önümüzdeki 20 yıl içerisinde  Türkiye'deki 6,7 milyon konutun dönüşümünü sağlamak. Bu noktada bakanlık olarak  her türlü fedakarlığa hazırız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla  arkadaşlarımız tüm Türkiye'ye ilişkin planlarını yaptılar, belediyelerimizle bu  süreci yöneteceğiz. Önümüzdeki 20 yıllık süreçte artık Türkiye'de riskli bina,  deprem korkusu yaşayan vatandaşımız kalsın istemiyoruz. Biz istiyoruz ki bir daha  analar ağlamasın, başka ocaklara ateş düşmesin. Buna ilişkin kararlıyız. 81  ilimizde de bu çalışmayı kararlı şekilde yürüteceğiz."
 
Bakan Kurum, şehirlerdeki yaşam kalitesini yükseltmek istediklerini,  bunun için her şehre en az bir millet bahçesi yapılacağını, bu sayede de kişi  başına düşen yeşil alan miktarını artıracaklarını dile getirdi. Marka şehirler için bunların önemli olduğuna dikkati çeken Kurum,  "Şehirlerin yaşam kalitesini artırmak adına altyapıdan üstyapıya kadar her şeyi  2023 yılı sonu itibarıyla hizmet verebilir hale getirmek istiyoruz. Zaten bunun  için de belediyelerimiz yoğun şekilde çalışıyor." dedi.
 
"Şehirlerimiz daha planlı büyüyecek"
 
Ülke genelinde çevre bilincini artırmayı hedeflediklerini bildiren  Kurum, bu konuda da önemli çalışmalar yapıldığına işaret ederek, "Bundan sonra  şehirlerimiz daha planlı büyüyecek, gelecek kuşaklara daha düzenli şehirler  bırakacağız." ifadesini kullandı. Kurum, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde tüm gönüllere  dokunmayı arzuladıklarına vurgulayarak, "Çünkü vatandaşların gönüllerini  fethedemiyorsak bizim yaptığımız belediyecilik de bakanlık da boşa. Hepinizin  dertlerini dinleyeceğiz, sizlerle dertleneceğiz. Yapabileceklerimizi yapacağız,  yapamadığımızı da niye yapamadığımızı size anlatacağız." diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de çiftçilerin adeta  göz bebekleri olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesine yönelik yaptıkları  çalışmaların artık Türkiye'ye model olduğunu söyledi. Lezzetin başkenti olma unvanını sürdürebilmek için üretim ayağını da  güçlü tutmak istediklerini anlatan Şahin, gönül belediyeciliğini benimsemiş  anlayışla çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.Konuşmaların ardından Bakan Kurum, Vali Davut Gül ve Büyükşehir  Belediye Başkanı Fatma Şahin çiftçilere nohut tohumu dağıttı.