Faiz düştü diye bunu yapan yandı! Ev sahiplerine uyarı

Kamu bankalarının tutarı 500 bine kadar olan konut kredilerine yönelik faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1’in altına çekerek aylık yüzde 0,99’a indirmesinin ardından konut tarafının yeniden hareketleneceğini ifade eden sektör temsilcileri 0,99 faiz ile 120 ay vadeli konut kredisinde 45 bin TL'nin cepte kalacağına dikkat çekerken, düşen kredi oranlarını ev fiyatlarına yansıtarak fırsata çevirmek isteyenleri ise deşifre etmekle uyarıyor.

Faiz düştü diye bunu yapan yandı! Ev sahiplerine uyarı
Faiz düştü diye bunu yapan yandı! Ev sahiplerine uyarı
GİRİŞ 06.08.2019 08:54 GÜNCELLEME 06.08.2019 08:54
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Kamu bankaları öncülüğünde başlayan ve daha sonra da katılım bankaların da sürece dahil olduğu konut kredi faizlerindeki indirim seferberliği vatandaş arasında heyecana yol açtı. 0,99 faizle konut sahibi olmak isteyen çok sayıda ev hayali kuran vatandaş inşaat firmaları ile emlakçıların kapısını aşındırırken sektör temsilcileri ise fiyatlar konusunda kritik bir uyarıda bulunuyor.

 

 

VATANDAŞ HAYALİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Faiz indirim kararını emlakçı esnafı olarak uzun zamandır beklediklerini söyleyen Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır, “Neredeyse 1 yıldır bu çağrıyı devlet yetkililerinden talep ettik. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte birçok vatandaşımız talepte bulunarak ev aramaya girişti. Bu oranlar biraz daha düşmeli, mevduat faizlerinin de düşmesi gerekiyor" dedi.

 

 

SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYORDU

İndirim kararından önce faiz oranlarının çok yüksek olması nedeniyle konut satışlarının yok denecek seviyeye geldiğinin altını çizen Çayır, “Son açıklanan konut satış istatistiklerine göre ülke genelinde Haziran ayında 61 bin 355 konut satışı gerçekleştirildi. Haziranda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33,26, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 geriledi. Sektörümüz çok zorda idi. Adeta can çekişiyordu” diye konuştu.

45 BİN TL CEPTE KALACAK

Faiz indirim kararının kredi kullananlara sağladığı karı rakamlar üzerinden yola çıkarak anlatan Çayır, “Yüzde 0,99 ile 100 bin liralık bir konut kredisinde 10 yılda ödenecek olan 116 bin liralık faiz bedeli 71 bin liraya kadar iniyor. Bu da iki oran arasında 45 bin liralık faiz bedelinin cepte kalacağı anlamına geliyor. Beklentimiz 0,70 ama buna şükür deyip ev alacakların bu oranları iyi değerlendirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

UYANIK EV SAHİBİ DEŞİFRE EDİLECEK

Faiz indirim kararını fırsata çevirmek isteyenlere karşı teyakkuzda olacaklarını dile getiren Çayır, “Kredilerin düşmesiyle gerek mal sahipleri gerekse müteahhit firmaların yoğun talep karşısında fiyatları artırması halinde tekrardan eski günlere yeniden döneriz. Fırsatçıların karşısında olacağımızı ve eski fiyatlar ile yeni fiyatları takip ederek bu kişileri deşifre edeceğimizi belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 57
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Gariban Halkımız ya bankalara ya müteahhitlere ömrünün en az 8 - 10 yılını veriyor yazık.
    Cevapla
  • Vatan sever 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk milleti bunu kötüye kullanır Onun için devlet yetkilileri bunları tespit edip iyi bir ceza yazmaları çok iyi ve anlamlı olur Yoksa bizim insanımız düzelmez
    Cevapla
  • müstehakk 4 yıl önce Şikayet Et
    Para sende. o ev satıyor. sen o evi almak zorunda değilsin. eger işine geliyorsa alırsın. şimdi burda hamaset yapmanmın bir geregi yok. serbest piyasa değilmi. sabah dolar niye 6 tl oldu diyormuyuz. sen almzasan o almzasa o evleri kime kaça satarlar . o zaman sabredip tok müşteri olacaksın . ben satıcıya şu fiyata verirsen alırım diyorum verirse alıyor vermezse almadan çıkıyorum yandaki dükyana gidiyorum...
    Cevapla
  • bahoç 4 yıl önce Şikayet Et
    ya puslu havayı bekleyen çooook çakal var hemen fiyatları artırmaya gidenler takasdan vaz geçenler bunlar domates, salat, soğan, patates vurguncularından da aç be aç
    Cevapla
  • hayrettin 4 yıl önce Şikayet Et
    Almak için takip ettiğim 2-3 ev vardı. Faizler iner inmez emlakçılar 485.000 bandını 515.000 TL'ye çekti. İnanki dış güçlerden önce biz kendi kendimize yapıyoruz. Her taraf fırsatçı dolu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle