Ayasofya'ya rakip oldu! 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

Osmanlı İmparatorluğu’nun bayramlaşma törenlerinde kullandığı 2 bin metrekarelik Muayede Salonu, 163 yıldır ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Salonun ortasında bulunan 4,5 tonluk kristal avize ise masalsı bir görüntü oluşturuyor.

Ayasofya'ya rakip oldu! 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor
Ayasofya'ya rakip oldu! 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor
GİRİŞ 12.08.2019 14:01 GÜNCELLEME 12.08.2019 16:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı Dolmabahçe Sarayı, tarihi ve mimari özelliklerinin yanı sıra Osmanlı Devletinin son yüzyılına ilişkin unutulmaz anlara tanıklık etmesiyle de biliniyor. Dolmabahçe Sarayı’nda bayramlaşma törenlerinin yapıldığı Muayede Salonu, devletin güç ve iktidarını tüm görkemiyle yansıtan özellikleriyle 163 yıldır görenleri etkilemeye devam ediyor. 15 bin metrekarelik Dolmabahçe Sarayı’nın tam ortasında yer alan Muayede Salonu, 2 bin metrekarelik genişlikte bir alanı kapsıyor.

 

 

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

Salon, Kubbe yüksekliği 36 metre olan salon barok, rokoko ve neoklasik gibi Avrupai tarzların senteziyle kendine has kalem işleri ve duvar süslemeleriyle bezeli halde bulunuyor. Ayrıca salonda kullanılan üç boyutlu desenlerle de ince işçilikleri ile hayranlık uyandırıyor. Neoklasik tarzda kurgulanmış 56 sütunla bir Roma formu izlenimi uyandıran salonun üst katında dört loca bulunuyor. Bayram günlerinde bu localar özel konukları ağırlıyor. Locaların ilkinde büyükelçiler, ikincisinde üst düzey yabancı konuklar, üçüncüsünde Muzıka-ı Hümayun adıyla anılan saray orkestrası yer alıyor. Sultan tahtının üstüne denk gelen loca ise güvenlik gerekçesiyle boş bırakılıyor.

 

 

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

4,5 TONLUK KRİSTAL AVİZE

Muayede Salonu, inşa edildiği dönemde tasarlanan ısıtma sisteminde her dört sütun grubunun altında yer alan ve külhan denilen ocaklar, bayramlardan iki gün önce yakılarak tören alanında 18-20 derecelik bir ısı elde ediliyor. Saray bodrumunda yakılan 6 külhandan elde edilen ısının salona aktarıldığı sütun altındaki mazgallar, bugün yerli turistlerin olduğu kadar yabancıların da ilgisini çekiyor. Salonun mavi kubbesinden sarkan 4,5 tonluk kristal avize, zarafetiyle hayranlık uyandırıyor. Devasa avizeyi tamamlayan ayaklı şamdanlar ve locaların önüne yerleştirilen fil hortumu şeklindeki aplikler, ziyaretçileri adeta tarihte masalsı bir yolculuğa çıkarıyor.

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

“HAYRANLIKTAN AĞZIMIZI KAPATAMIYORUZ”

Avusturya’da yaşayan Şehriban Tilki, “ Türkiye’ye geldiğimizde Kayseri’ye inmeden ilk öne bu sarayı gezelim dedik. İlk defa geliyoruz, hayranlıktan ağzımızı kapatamıyoruz. Daha önce bu sarayı ve sarayın içerisinde bulunan salonu duyduk ama hiç görmemiştik. Etrafımızdaki atmosfere bakınca zihnimizde eskileri canlandırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

“BURAYI GÖRDÜKTEN SONRA AYASOFYA GÖZÜMDEN DÜŞTÜ”

Ailesi ile birlikte Avusturya’dan gelen Mehmet Tilki, “ Çok güzel olduğunu düşünüyorum, ancak burası çok masraflı bir yerdir. Giderleri çok fazla olacağını düşünüyorum. Atatürk burada ikinci katta bir yerde oturmuş, orayı daha görmedik. Görmek istediğim yerler arasında en çok orayı merak ediyorum. Dün Ayasofya’yı gezdim burayı gördükten sonra Ayasofya gözümden düştü, burası daha güzel bir yer” diye konuştu.

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

“OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN GÜCÜ HAKKINDA İKNA OLUYORLAR”

Tarihi yerlerde tur rehberliği yapan Hakan Uslu, “Buraya gelen yabancı turistlerin sorduğu ilginç sorular oluyor. Mesela bu binanın nasıl ısıtıldığını merak ediyorlar. Bu sarayda görevli kaç kişi olduğunu, bu sarayı kullanan kaç tane sultan olduğunu soruyorlar. Bu tarz kitaplarda pek sık rastlanmayan ilginç sorular soruyorlar. Burası bir imparatorluğun gücünü göstermesi açısından da oldukça değerli bir yer. Turistler bu sarayı görünce Osmanlı İmparatorluğu’nun gücü hakkında intiba ediniyorlar ve ikna oluyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

“BÜYÜK OLDUĞUNU ANLIYORSUNUZ”

Libya’dan Türkiye’yi ziyarete gelen Kelam Sinan, “Burayı görünce Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihinin ne kadar büyük olduğunu anlıyorsunuz. Burayı gördüğümde en dikkat çeken saraydaki yapıların ince işlemeleri oldu. Gerçekten bunların üzerinde büyük emek var. Bu sarayda bulunan her şey öyle süslenmiş ki her şey sanki altın ve gümüşten yapıldığını düşünüyorsunuz” dedi.

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

KURBAN BAYRAMINDA DEPREM

Dolmabahçe Sarayı, yarım asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun en görkemli bayramlaşma törenlerine tanıklık etti. Ancak bunlardan hiçbiri, 31 Mart 1901’deki tören kadar hafızalarda iz bırakmadı. O yıllarda Kurban Bayramı’nın ilk günü ve devlet erkanı, Sultan II. Abdülhamid ile tebrikleşmek için Muayede Salonu’nda hazır bulunuyor. Ansızın derinden gelen bir uğultu ile kristal avize ve şamdanları beşik gibi sallamaya başlıyor. 

Tarihe tanıklık etti... 163 yıldır görenleri hayran bırakıyor

Deprem olduğunu anlayan paşalar, yaverler üniformalarına, apoletlerine bakmadan şaşkınlık içinde sağa sola kaçışıyor. Localardaki yabancı konukların ise odaklandığı tek nokta, padişahın kendisi ancak beklenenin olmadığı ifade ediliyor. Padişah, tahtın önünde ‘mıh’ gibi çakılmış vaziyette, etrafındakileri sükunete davet ederken görülüyor. Sultan Abdülhamid’in soğukkanlı tavrı, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da yankı uyandırıyor. Hatta Alman İmparatoru Wilhelm, saraya gönderdiği kutlama mesajında padişahın cesaretine şu sözlerle vurgu yapıyor: "Deprem felaketi esnasında gösterdiğiniz metanet ile hepimize örnek oldunuz. Bu tavrınızı tebrik ve takdir etmekten beni hiçbir şey alıkoyamaz” diyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Devir Şatafat, gösteriş devri değil, insanların yaşam standartları yüksek olmalı!
    Cevapla
  • Xyz 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofya neden cami olmuyor hala acaba neden....
    Cevapla
  • Momedo 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizşm Ayasofya ya olan Sevdamız kubbesi genişliği büyüklüğü veya sanat harikası olması değil maneviyatıdır. ve karşılığı dünyada olunmayan manevi 1 değerdir 1000 dolmabahçe sarayı 1 ayasofya ya kurban edilir. Ayasofya bizansa romaya londraya berline parise Washingtona moskovaya Atinaya vurulan tokatın adıdır aynı zamanda, Ayasofya islamın asya ve avrupadaki sembollerindendir. Ayasofya camidir ALLAHIN C.C Evidir bizim için. Müslüman böyle yapılara sanat diye bakmaz. Kabe ALLAHIN C.C evi ama 4 duvar 1 yer biz müslümanlar içi dünya incisi ve en kıymetlisi. Maneviyatı olan yerlere sanat gözüyle bakanlar Kabeyi kalpten silenlerdir.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya bunun haricinde olan diğer yapıları kim yok etti acaba???
    Cevapla
  • bilall 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofyanın fethi ve Camiye çevrilmesi roma nın kalbine saplanan hançer olmuştur.Hatta yanlış bilmiyorsam burası yıllarca Fethiye Camii olarak bilinen bir yermiş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle