Bakan Pakdemirli: Yeni Hasankeyf’te sona gelindi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce inşa edilen Ilısu Barajı'nın rezervuar alanında kalacak Hasankeyf ilçesinin yeniden inşası kapsamındaki çalışmalarda sona gelindiğini, yeniden yerleşim için bugüne kadar 500 milyon lira ödenek aktarıldığını açıkladı.

Bakan Pakdemirli: Yeni Hasankeyf’te sona gelindi
Bakan Pakdemirli: Yeni Hasankeyf’te sona gelindi
GİRİŞ 14.08.2019 10:46 GÜNCELLEME 14.08.2019 10:46
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Bakan Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamasında, Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerindeki konutların inşasının tamamlandığını belirtti. Tamamlanan 710 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini açıklayan Pakdemirli, "Ayrıca yapımı tamamlanan ticaret merkezinde 98 iş yerinin anahtarını da hak sahiplerine dağıttık. Eski Hasankeyf'in yerleşim alanı 500 dekar iken, yeni yerleşim yeri yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta 3 bin dekar alana inşa edildi. Yeşil alan miktarının arttığı yeni yerleşim yerinde, Kaymakamlık, Belediye hizmet binası, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayıda kurum hizmet vermeye başladı" dedi.

 

 



BÖLGE MİMARİSİNE UYGUN YATAY MİMARİ

Yeni yerleşim yerinin bölge mimarisine uygun inşa edildiğini de belirten Bakan Pakdemirli, "Yatay mimarinin uygulandığı alanda Hasankeyfliler 30-40 metrekarelik evler yerine 160 metrekarelik tek katlı müstakil modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek" dedi.

Hasankeyf'te tarihi eserlerin sergileneceği kültürel ve eğitim alanın oluşturulduğunu vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"İnşaatı tamamlanarak Kültür Bakanlığı'na teslim edilen alan, yörenin tarihi ve kültürel geçmişinin sergileneceği büyük turizm alanı olarak planlandı. Alana başta Zeynel Bey Türbesi olmak üzere birçok tarihi eser taşınarak, ziyaretçilerin hizmetine sunuldu." 

Bakan Pakdemirli, bugüne kadar yaklaşık 500 milyon liralık yeniden yerleşim ödeneğinin de TOKİ Başkanlığı'na aktarıldığını belirtti.



YILDA 412 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLAYACAK

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre ise Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyon projesi ve dolgu hacmi bakımından kendi sınıfında dünyanın en büyük barajı olan Ilısu Barajı ve HES, yılda ortalama 4,12 milyar kWh enerji üretecek ve sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 412 milyon dolar katkı sağlayacak. Kamulaştırma, inşaat ve yeniden yerleşim çalışmaları düşünüldüğünde yaklaşık 12,3 milyar TL yatırım maliyetine sahip devasa projenin, 5 yılda ise bu maliyeti karşılayacak potansiyeli bulunuyor.

 

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 14
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Büyük şehirleri yıkma projesi başlatılıp, böylesine yeni şehirler oluşturulsa Türkiyede yaşama kalitesi artar. Şehirler yaşlanmış durumda, renovasyon masrafları yeni yapım masraflarından çok. Birde bina yaşantısının bunaltıcı olduğunu dolayısıyla insan sağlığına zararlı olduğu göz önünde bulundurmak lazım.
    Cevapla
  • Alperen 4 yıl önce Şikayet Et
    Bisiklet yolları yapın Allah aşkına, insanlara özendirilmeli bu. Ne biçim şehir planlıyor bu insanlar anlamıyorum
    Cevapla
  • Sami 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce yol bile yoktu millet şımarmaya başladı bisiklet yolu istiyor. Tamam güzel de en azından nankörlük yapmayın bari. İstanbul’a seçtiğiniz o basit bizim milletin ne kadar nankör olabileceğini gösteriyor.
    Cevapla
  • efe 4 yıl önce Şikayet Et
    binaların yolların yapılacağı yerler belli kardeşim daha projeye başlamadan ağaçlandırma filan yapsaydınız ya gecekondu mahalesi gibi duruyor işini doğru düzgün yapan bir kişi çıkmayacak mı yaa
    Cevapla
  • efecik'e 4 yıl önce Şikayet Et
    dogru dürüst adam kalmamis piyasada , bütün dünya senin gibi sivri zekayi bekliyor , ne olur kurta artik herkesi du durumdan , ne olur efecik . Yani camur atmakta bir numarasin .
    Cevapla
  • beşiktaşlı 4 yıl önce Şikayet Et
    herşeye muhalefet olun birşeyede şükretmeyin. nankörlük içinize işlemiş devlet başınızın çaresine bakın dicekti sizin gibilere
    Cevapla
  • fwfw 4 yıl önce Şikayet Et
    Bakanımızı tebrik ediyorum, doğayla iç içe olmuş tamamen. Bol bol yeşillik ile tebrik ediyorum.
    Cevapla
  • vatan61 4 yıl önce Şikayet Et
    evlerin arası ve caddeler yemyeşil olmalıydı...........
    Cevapla
  • Osmanlı_Torunu 4 yıl önce Şikayet Et
    KOÇA KOCA AĞAŞLARI MI dikeceklerdi. la orta ölçekli fidanlar 5-10 sene içinde kocaman olur azıcık sabır. yahu. yok orman istiyorsan o zaman evleri kaldıralım.
    Cevapla
  • Msfr 4 yıl önce Şikayet Et
    Olmadığını nerden biliyorsun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle