Kentsel dönüşümde yeni yol haritası açıklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kentsel Dönüşüm'de Yeni Yol Haritası'na ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Kurum, "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile kentlerin kentsel dönüşüm anayasası oluşturulacak. Bu plan göre şehrin bütünüyle kentsel dönüşüm sağlanacak." dedi.

GİRİŞ 12.09.2019 12:10 GÜNCELLEME 12.09.2019 12:45
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 3 temel ilke, 4 ana başlık ve 8 maddeden oluşan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı açıkladı. Bakan Kurum, 5 yıllık Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nın hazırlandığını söyledi. Bakan Kurum, "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile kentlerin kentsel dönüşüm anayasası oluşturulacak. Bu plan göre şehrin bütünüyle kentsel dönüşüm sağlanacak." dedi.

 

Bakan Kurum'un konuşmasından satırbaşları:

ACI HATIRALARI BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Kentsel dönüşüm, depremle mücadele, terörle mücadele kadar önemlidir hayatidir. Türkiye'ni yüzde 66'sı deprem riski olan alanlardan oluşuyor. 20 yıl önce yaşadığımız büyük felaket, kaybettiğimiz canların acısı hala yüreğimizde. Kartal'da, Kağıthane'de, Bağcılar'da, Avcılar'da yaşadığımız acı hatıraları bir daha yaşamak istemiyoruz.Kentsel dönüşümde amacımız vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamaktır.

BELEDİYELERİMİZE KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde 30 Büyükşehir Belediye Başkanı'yla bir araya geldik. Cumhurbaşkanımızın taleplerini not aldık. Birlikte 2023'ün Türkiye'sine dair ne yapılacağını istişare ettik. Vatandaşımızın geleceğine dair görüş alışverişinde bulma fırsatı bulduk. Her fırsatta yaptığım çağrıyı yinelemek istiyorum. Kentsel dönüşüme dair her konuda belediyelerimize kapılarımız sonuna kadar açıktır.

35 MİLYON VATANDAŞA ULAŞILACAK

82 milyon vatandaşın yanında olacağız, projelere destek olacağız. 2011 yılından bu yana hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşümle ilgili adımlar geleceğimiz adına önem arz ediyor. 53 farklı ilimizde 281 çalışma alanımızda kentsel dönüşümü başlatmış olduk. 1 milyon 166 bin bağımsız bölümün inşasını başlattık. Kira taşınma yardımı olarak 11 milyar lira kaynak sağlandı. Yapı denetim sistemi kapsamında 730 bin bina denetledik. Bu binalarda 5.5 milyon bağımsız bölüm var. 393 bin inşası süren yapıların denetimini sürdürüyoruz. Tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağlamış olduk. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45'ine, 35 milyona ulaşmış olacağız. Nüfusun yüzde 45'ini deprem riskinden kurtaracak önemli bir adımı da yapı denetim düzenlemesiyle yapmış olduk. Bundan sonraki süreçte, kentsel dönüşümle alakalı öncelikle eylem planımızı hazırlarken 61 ili ziyaret ettik. 

YENİ PLAN 3 İLKE ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı belirlediğimiz 3 ilke üzerine inşa ettik. Birincisi yerinde dönüşüm. Öncelikle ifade etmek isterim ki  Kentsel Dönüşüm Eylem Planımızı, vatandaşlarımızla dertleşerek, yaşadıkları sorunları yerinde tespit ederek belirlediğimiz 3 olmazsa olmaz ilke üzerine bina ettik. Birincisi yerinde dönüşüm. Herkes kendi mahallesinde, komşularıyla birlikte, alıştığı, benimsediği çevreden kopmadan dönüşüme katılacak.

İkincisi gönüllü dönüşüm. Vatandaşımızın rızası olmayan hiçbir kentsel dönüşüm projesinin altına imza atmayacağız. Hamdolsun, ülkemizin birçok noktasında vatandaşlarımızın tam katılımı ve anlaşmalarla bu adımları atıyoruz.  Gönüllü dönüşüm kriterimizi istisnasız bir şekilde yerine getiriyoruz. Asla vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. 

Üçüncüsü hızlı dönüşüm. Kentsel dönüşüm çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için gerekli mevzuat düzenlemelerimizi yaptık. Biliyorsunuz Kartal'da Yeşilyurt apartmanının çökmesi sonucu 21 canımızı kaybetmiştik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Olay olur olmaz harekete geçtik, 48 gün içinde temellerimizi attık. 125 bağımsız birimin inşaatını Aralık ayında tamamlayacak ve vatandaşlarımıza yeni yuvalarını teslim edeceğiz. Saydığımız bu 3 temel ilke çerçevesinde kentsel dönüşümü 4 ana başlıkta gerçekleştireceğiz. 

Bu dört ana başlık

Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü,

Sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü,

Tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü,

Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümüdür.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ANAYASASI GELİYOR

Bir diğeri tarihi ve kültürel değerlerin korunması. Ve bu alanların yenilenerek restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak tarihi kent merkezi ve meydanların dönüşümü süreci...Son olarak şehrin içinde kalmış çöküntü haline gelmiş, hizmet veremeyen, ihtiyaçları karşılayamayan sanayi alanlarının dönüşümü...

1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içerisinde tamamlayacağız. Bu kapsamda 8 maddelik eylem planı hazırladık. Birincisi kentsel dönüşüm strateji belgesi ile kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız...

65 BİN KONUTLUK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BAŞLIYOR

Şehirler kültürel ve geleneksel dokusuna uygun imar edilecek. Risk beklentisi, halkın beklentisi ve çevresel etkileri göz önünde bulundurarak yapmak istiyoruz. İller Bankası, Emlak Katılım Bankası yerel idareler vatandaş ve yatırımcılarımızın sorumluluklarını içeren kentsel dönüşüm rehberini hazırladık. Taşkın, heyelan ve sel riski taşıyan yapılar taşınacak. Kıyılarda yapılaşmaya müsaade edilmeyecek. Atacağımız her adımda yerinde hızlı ve gönüllü kentsel dönüşüm sürecini yönetiyor olacağız. 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini şu an itibarıyla başlatmış oluyoruz.

YÜZDE 50'YE KADAR HİBE DESTEĞİ

Yeni hibe teşvik ve kredi imkanlarıyla kentsel dönüşümde finansman desteği sağlayacağız. İller Bankası bu anlamda gerek teknik gerekse kaynak desteğini daha da artıracak. Yeni dönemde İller Bankamız belediyelerimize 4 milyarlık kentsel dönüşüm kredi sağlayacak. Sadece 4 milyar kaynak aktarmayacağız yüzde 50'ye kadar da kredi finansmanında hibe desteği sağlayacağız. İmar barışından faydalanan vatandaşlarımızın yapılarını güçlendirebilmeleri için mevzuat çalışması yapılacak.

YORUMLAR 17
  • halkı kandırmayn1 4 yıl önce Şikayet Et
    50-60 bin tl yok bende.fakirim.devlt zamanı gelince evimden atacak. git muteahhit e ver yada kendin yeni yap diecek. gidip kaç katlı evi yapamam.param yok.muteahhıt bana anca 1 daire verir.
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    S.Bakan,uygulamaya koyduğunuz yasalar uygulanırken hesaba katamadığınız,bazı eksikler ortaya çıkar.Bu durumda zaman içinde bu tür uygulamalara revize müdahaleler yapılır.Kentsel dönüşümde,karı,koca evleri yıkılıyor.Uzun bir süreç başlıyor.Bu süreçte eşlerden bazıları anlaşamayıp ayrılıyo veya mahkemelere çıkıyorlar.Siz bu yasada tapu kimin üzerine ise kira yardımını ona yapıyorsunuz.İşte sorun burada başlıyor.Karşı taraf yasa gereği o evin ortağı olmasına rağmen,kira yardımından yararlanamıyor.Bu durumda bir taraf ödüllendirilirken diğer orta hak sahibi çok zor anlar yaşıyor.Bu durumada bir madde eklerseniz tüm bu mağduriyetleri gidermiş olursunuz.
    Cevapla
  • 2023 4 yıl önce Şikayet Et
    İki bina arasındaki mesafelere çare bulunmalı dib dibe balkonlar bina etrafı ne yeşillik ne ağaç ne park yeri düşünülmeden her palsele izin vermeler acaba kime hizmet?
    Cevapla
  • Ramazan Gani 4 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım çalışmalarınızı takdirle karşılıyorum ancak bu dönüşümü köye dönüş olarakda fırsata çevirebiliriz şehirlere yığılan insan yükü kırsaldaki mahsun bekleyen köylerle dengelenir.
    Cevapla
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    İmar da kat sayısını yüksek imarı artır o zaman dönüşüp patlar Ne biliyosunuz çözüm bu bina alanı tam imar ver böçek ev yapma 3 çüçügu nereye de durur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle