İstanbul’daki konutların en pahalı olduğu ilçe açıklandı

İstanbul'da depreme karşı dayanıklı binalar için yenileme süreci devam ederken öte yandan şehrin her yanına markalı konutlar yapılıyor. İstanbul’daki bu markalı konutların en pahalısı Bakırköy’de, en ucuzu ise Esenyurt’ta yer alıyor…

İstanbul’daki konutların en pahalı olduğu ilçe açıklandı
İstanbul’daki konutların en pahalı olduğu ilçe açıklandı
GİRİŞ 07.10.2019 13:49 GÜNCELLEME 07.10.2019 13:54

İstanbul'da, deprem riskine karşı bir yandan eski yapı stoku yenilenmeye çalışırken bir yandan da şehrin her köşesinde markalı konutlar üretiliyor. Şu anda İstanbul'da 1610 markalı konut projesi yer alırken, bu projelerdeki konut sayısı 634 bine ulaşıyor.

 

Sahil zirvede

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin İstanbul Markalı Konut Araştırmasına göre, İstanbul'un en pahalı bölgesi ortalama 25 bin 700 liralık metrekare fiyatıyla Bakırköy-Zeytinburnu sahil hattı. Burada fiyatlar 12 bin 800 lira ile 37 bin lira arasında dalgalanıyor. Anadolu yakasında ise Beykoz, 17 bin 220 liralık metrekare ortalamasıyla ilk sırada.

 

En az 3 bin 350 TL

İstanbul'da en çok markalı konut projesine sahip ilçelerden biri olan Esenyurt, fiyatıyla tam aksini işaret ediyor. Esenyurt, İstanbul'daki en ucuz bölge. Esenyurt'ta ortalama birim metrekare satış fiyatı 3 bin 350 lira seviyesinde. Anadolu yakasının en düşük bölgesi ise 3 bin 700 lira ile Şile olarak göze çarpıyor.

Amortisman süresi en az 19 yıl

Araştırmada, İstanbul'da konut alanların bu yatırımı ne kadar sürede amorti edeceğine dair bilgiler de var. Buna göre, İstanbul'da markalı konutların amortisman süreleri 19 ile 36 yıl arasında değişiyor. Hatta bazı projelerde daha uzun sürelere bile çıkıyor. Ancak şehrin gelişmekte olan yerlerinde markalı olmayan konutlarda amorti süresi 17-20 yıla iniyor. Konutun geri dönüş süresinde en kârlı ilçeler Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Sultanbeyli ve Sultangazi.

Yüzde 10’u markalı

İstanbul genelinde 6.3 milyon adet konut bulunuyor. Bu konutların yaklaşık 634 bini markalı konut projelerinden oluşuyor. Buna göre İstanbul’da markalı konutların toplam konut stokunun sadece yüzde 10’unu oluşturduğu belirtiliyor. 

İstanbul’da markalı konut projelerinin yoğunlaştığı bölgeler olarak Anadolu Yakası’nda; Ataşehir, Pendik, Kartal, Kadıköy ve Sancaktepe, Avrupa yakasında ise; Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Şişli ve Bakırköy ilçeleri dikkat çekiyor.