Bingöl'de yapıldı: Dünya birinciliği geldi!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan Bingöl Yukarı Kaleköy Barajı, Çin'de düzenlenen Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar Kongresi'nde dünya birincisi oldu.

Bingöl'de yapıldı: Dünya birinciliği geldi!
Bingöl'de yapıldı: Dünya birinciliği geldi!
GİRİŞ 22.10.2019 14:51 GÜNCELLEME 22.10.2019 14:54
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce (DSİ) yapılan Bingöl Yukarı Kaleköy Barajı, Çin'de düzenlenen Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar Kongresi'nde dünya birincisi seçildi.

 

 

AA muhabirinin genel müdürlükten edindiği bilgilere göre, Bingöl Yukarı Kaleköy Barajı, Çin'de düzenlenen kongrede Baraj İnşaatlarına Yön Veren ve İlham Kaynağı Olan Projeler Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti.

Yarışmada, Türkiye 9 aday arasında yarıştı, Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonunun (ICOLD) 8 kişilik üyesinin 6'sı Bingöl Solhan Yukarı Kaleköy Barajı'na oy vererek birinci seçilmesini sağladı. Tamamlanma hızı, tasarımı, şantiye içi organizasyonu ve beton tesisleri kurulumu gibi etmenler nedeniyle Barajın birinci seçildiği belirtildi.

 

 

Yarışmada birinci olan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Bingöl'ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde yer alıyor. Geçen yıl faaliyete başlayan baraj, işletmedeki barajlar içerisinde Türkiye'nin en büyük kurulu güce sahip yedinci projesi olarak öne çıkıyor. Baraj, özel sektör tarafından gerçekleştirilen projeler içinde ise en büyük kurulu güce sahip HES projesi unvanlarına sahip.

Bingölde yapıldı: Dünya birinciliği geldi

Baraj, yıllık 1,5 milyar kilovat saat elektrik üretimiyle 454 bin 595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor. Proje, sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477 bin 686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek üretimini sağlıyor.

Barajda kullanılan silindirle sıkıştırılmış beton tekniği ise son yıllarda Türkiye'de birçok baraj ve yol inşaatında yoğun olarak tercih ediliyor. Bu yöntemde beton, kamyon ya da bant sistemi ile taşınıp vibrasyonlu silindir aracılığı ile sıkıştırılıyor.

"YENİ REKORLARIN ALTINA İMZA ATIYORUZ"

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, kendi sınıfında dünyanın en yüksek barajlarını yaptıklarını belirterek büyük su işleri kapsamında bulunan ülkenin vizyon projelerinde çalışmalarının son hızıyla devam ettiğini aktardı. Aydın, şunları kaydetti:

"Dünyanın sayılı büyük barajlarından olan Ermenek ve Deriner barajlarını tamamladık. Şimdi yeni rekorların altına imza atıyoruz. Tamamlandığında 275 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 3. barajı olacak Yusufeli Barajı inşaatı hızla devam ediyor. Bunlardan biri de Yukarı Kaleköy Barajı'dır. Bu ödül milletimizindir. Bu sebeple emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • xyz 4 yıl önce Şikayet Et
    bi heykel kadar dikkat çekmedi ama
    Cevapla
  • Yusuf-02 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir Adıyamanlı vatandaşıyım Devletime bir önerim var yani bir projem var ben bu projeyi ilgili makamlara sunmak istiyorum bir vatandaş olarak Atatürk Barajından akan nehir suyunu devir daimli bir Hidroelektrik Barajını kurulmasını sizce nasıl olur ikinci projem ise Atatürk Barajı ile sınırı olan komşu iller Adıyaman,Şanlı Urfa,Mardin,Gaziantep illerine bağlı Belediyelere Atatürk Barajının içilmeyen bu Suların küçük bir ücret karşılığı tabiatı ağaçlandırmak ve bu bölgemizi Erozyonu önlemek ve Yeşilendirmek ve aynı zamanda hane halkının kendi ev temizliğinde kullanmak üzere tahsis etmesi için nasıl olur teşekkür ederim.
    Cevapla
  • Adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf-02 kardeş, bütün başarılı projeler hayalle başlar, hayal edebiliyorsan başarabilirsin demektir, fakat bunun yeri sence burası mı ? Devlet büyüklerine ulaşsın istiyorsan bunun iletişim kanalları mevcut. Örneğin CİMER 'e yazabilirsin, vesselam.
    Cevapla
  • huu huu 4 yıl önce Şikayet Et
    sürahide bardakta bile devri daim yapılamaz barajda niye olsun
    Cevapla