Tapuda düşük beyana son!

Meclis'e sunulan 45 maddelik vergi paketiyle konut alım-satımında da yeni dönem başlayacak.

Tapuda düşük beyana son!
Tapuda düşük beyana son!
GİRİŞ 02.11.2019 12:35 GÜNCELLEME 02.11.2019 16:57
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bölge emsal değerinin altında işlem yapanlara cezai işlem uygulanacak. Yasal düzenlemeyle tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak. Mevcut uygulamaya göre kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alınıyordu. Bu nedenle 500 bin liralık ev alan kişi 300 bin lira beyanda bulunarak daha az tapu harcı ödeniyordu. Normal şartlarda toplam (alıcı ve satıcı eşit) 15 bin liralık tapu harcı ödenmesi gerekirken aynı ev için düşük bedel nedeniyle ödenen tapu harcı 9 bin lirada kalıyordu.

 

Tespitte ceza da var

Yasal düzenlemeyle tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan sona erecek. Konut ve işyeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararı sona erecek.

 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Vergi paketi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 500 bin liralık konut alan bu değer üzerinden vergisini yatırılacak. Verginin yarısını evi alan yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Düşük beyan sonradan tespit edilirse aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası alınacak" dedi. Evrim Kırmızıtaş Başaran, gayrimenkul alım ve satımlarında gerçek değer üzerinden beyanda bulunmanın önemine dikkat çekerek, "Evinizi nakit ya da banka kredisiyle aldıysanız tapuda gerçek alım-satım bedelini bildirin. Çünkü devlet eksik bildirimi çok kolay tespit edebiliyor" uyarısında da bulundu.

YORUMLAR 5
  • ☪ Kürdüm ☪ 4 yıl önce Şikayet Et
    Gezici Patatesçi Soğancı nankörlere hayırlı uğurlu olsun .. Kandil laubalisi imajmoğlu .. Betoncu CHP Milyarderi => imamoğlu inşaat" firması A dan Z ye titiz denetimden geçmeli , yakın markaja almalı, Projeler tahütnameler kontrat Portföyü , yapı konstrüksyon denetimi usülsüzlükler , deprem ve yangın yönetmelik *eksik takibi (ihmaller) , konsolide Borç stok deklemi , ilgili şirket hakkında memnuniyet şikayet olası müşteri veri tabanı dökümü ve sürdürebilir reel Finans açığı , vergi denetimi ..!? ayrica , Kandil bağlantılı potansyel terorist Müşteri Portföyü ??? bu nankörlere az bile gelir ..
    Cevapla
  • bediratak 4 yıl önce Şikayet Et
    Soruyorum 15 bin lira vergi mi olur çok fazla değilmi insanlar ev alabilmek için yıllarını veriyor bunun azaltılması lazım
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Asıl siz emlakçıların soygunu a dur diyin
    Cevapla
  • Ottoman 4 yıl önce Şikayet Et
    araclarda da aynı sıkıntı var. 200 bin araca binende 1000 1500 arasi ödüyor 50-60 binlik binende. kasko değeri üzerinden herkes vergisini ödesin
    Cevapla
  • Gazi 4 yıl önce Şikayet Et
    Vergi miktarı için belediye olan yerlerde belediyenin rayic degeri alınsın. vergi oranları düşürülmeli, çok alacağım derken insanları yanlış yollara yönlendiriyor. Bir kisi evini satıp başka ev alacaksa bir takvim yılı içerisinde, ödeyeceği vergiden önceki ödediği düşülmeli farkı ödenmelidir.
    Cevapla