2 milyon riskli konutun yarısı güçlendirilerek kurtarılabilir

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan " İstanbul'da 2 milyon civarında riskli konut bulunuyor. (Bu konutların) yarısı, bir milyon adedi, güçlendirmeyle kolaylıkla kurtarılabilir. Kriterlere uygun şekilde güçlendirilen binaların, deprem güvenliği açısından yeni yapılan binadan hiçbir farkı kalmaz" açıklamasında bulundu.

 2 milyon riskli konutun yarısı güçlendirilerek kurtarılabilir
2 milyon riskli konutun yarısı güçlendirilerek kurtarılabilir
GİRİŞ 22.11.2019 12:39 GÜNCELLEME 22.11.2019 12:39

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaşanan son deprem sonrası akıllara riskli binaların geldiğini kaydederek, kentte sağlam olmayan yapılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da özellikle 2000 yılından önce yapılan binaların büyük kısmının ciddi anlamda risk taşıdığını dile getiren Türkkan, bu binaların yapımı sırasındaki denetim eksikliğinden, donatılarının yetersiz olmasından, binalarda elle karılmış beton ve deniz kumunun kullanılmasından bahsetti.

Türkkan, 2000'den önce yapılan her binanın riskli olmadığını kaydederek, 1950'de veya başka bir tarihte yapılıp da çok sağlam olan binaların bulunduğunu bildirdi.

Sinan Türkkan, "Doğru ve kontrollü yapılmamış, mühendislik hizmeti almamış, kalfaya veya ustaya bırakılmış binalar geldiğimiz noktada bizi sıkıntıda bırakıyor." diye konuştu.

İstanbul'da 4-4,5 milyon aralığında konut bulunduğunu, araştırmalara göre bu konutların 2 milyonunun risk taşıdığını belirten Türkkan, "Riskli binalar bazı ilçelerde yoğunlaşmakla birlikte şehrin hemen hemen her bölgesinde bulunuyor. Burada 2 milyon konutun yarısı, bir milyon adedi, güçlendirmeyle kolaylıkla kurtarılabilir. Aslında tüm binalar güçlendirmeyle kurtarılabilir ancak bazıları o kadar kötü ki güçlendirme maliyeti yıkıp yeniden yapmaktan daha yüksek çıkabilir. Bir milyon konut hem maliyet hem de zaman açısından güçlendirmeyle rahatça kurtarılabilir." değerlendirmesinde bulundu.