Mimar Sinan yaptırmıştı! Satılıyor, işte fiyatı...

Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi Ayakapı hamamı 2,5 milyon dolara satılıyor. Hamamın içi ise harabeye dönmüş bir şekilde oto bakım servisi olarak hizmet veriyor.

Mimar Sinan yaptırmıştı! Satılıyor, işte fiyatı...
Mimar Sinan yaptırmıştı! Satılıyor, işte fiyatı...
GİRİŞ 25.11.2019 09:51 GÜNCELLEME 25.11.2019 09:52
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Balat'ta bulunan 1582 yılında 3. Murad'ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Ayakapı Hamamı satılık ilanı ile görenlerin dikkatini çekiyor. Hamamın son durumu havadan çekilen görüntülerde gözler önüne serildi. 437 yıllık tarihi eser için istenen bedel ise 2,5 milyon dolar. Mimar Sinan'ın günümüze ulaşmış ve halen ayaktaki nadir eserlerinden biri olan Ayakapı Hamamı 1947'de kereste deposu olarak kullanılmaya başlanmış. Kubbesinin ve duvarlarının bir bölümü yıkılmış olan tarihi hamam yıllara meydan okurcasına ayakta durmaya çalışıyor. Hamamın içinin bir kısmı bugün oto bakım servisi olarak hizmet veriliyor. Bir kısmı ise kereste deposu olarak kullanılıyor.

 

 

Hamamın içerisinde beton bir yapı inşa edilmiş ancak o da zamanla çürümeye yüz tutmuş. Hamamın bazı kısımlarında da çöp yığınları bulunuyor. Satılık hamam ilanını gören vatandaşlar şaşkınlıklarını dile getirdi. Birçok vatandaş hamamın satılmasının doğru olmadıklarını ve restore edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

"TARİHİ DOKUSU İLE KALMASI LAZIM"

Çocukluğunun hamam çevresinde geçtiğini ve birçok anısı olduğunu ifade eden Aslan Engin Altıpat, "Bence tarihi dokusu ile kalması lazım. Hamamın satılmaması gerektiğini düşünüyorum. Ben çocukken arkadaşlarımla beraber hamamı üstünde uçurtma uçuruyordum. Restore edilmesi gerekiyor" dedi.

"SATILIK OLMASI ETİK DEĞİLDİR"

Tarihi hamamın yakınında 10 yıldır esnaf olarak çalışan Seyfettin Balekoğlu, "Bu tarihin satılık olması normal ve etik değildir. Burayı alan zaten anıtlar kurulu ile karşılaşacak ve istediği gibi kullanamayacaktır. Burayı sadece hamam olarak işletebilirsiniz" diye konuştu.

"SATILIK İLANINI GÖRÜNCE FARK ETTİM"

Turist rehberliği yapan Ensar İslamoğlu da, "Otobüs ile geçerken asılan satılık ilanını görünce fark ettim. Hiç iyi karşılamıyorum burasının satılmasını. Tarihi yerlere gösterilen önemin buraya da gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Restore edilip halkımızın kullanımına sunulması gerekiyor. Devletin veya belediyenin para verip satın alması daha doğru olur" şeklinde konuştu.

"TARİHİMİZİN SATILMAMASI GEREKİYOR"

Murat Onay ise, "Satılmasını istemiyorum. Devletin burayı restore etmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarihimizin satılmaması gerekiyor. Restorasyon yapılırsa vatandaşlar ziyaret edebilir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 9
  • sahibi kim 4 yıl önce Şikayet Et
    aslı korunmak şartıyla satılması kötü bir şey değil birinin mülkiyetine girmeyen mal böyle bakımsız oluyor maalesef.tabi şahsa aitse vakıfsa vakıfta kalmalı
    Cevapla
  • Bilmeyen 4 yıl önce Şikayet Et
    Koca sinan...!!! Bak ne hale getirmisler senin hizmetlerini...!!!
    Cevapla
  • varandaß 4 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim bir bizim ülkede tarihi satmak var müze yapın ya .
    Cevapla
  • bursali 4 yıl önce Şikayet Et
    Su kafama takildi simdiki sahipleri 3. muratin neyi oluyorlardida bunlara kalmis burasi nasil zimmetlerine gecirmisler burasini anlamis degili hangi zihniyet satmis bunlara nasil tapu verilmis devrelerim yandi
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Haberi okurken ben de aynı şeyi soruyordum. Tahminim, 1. Dünya savaşı sonrası Osmanlı karşıtları tarafından yağmalanmış olma ihtimali.
    Cevapla
  • Selman 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim yaşadığım mahallede birçok ev tarihi değere sahip ama özel mülk. Onun için istediğinize satabilirsiniz. Bu hamam da özel mülk ise herkese satılabilir ama alan istediği gibi kullanabilir mi orası meçhul çünkü tarihi binalar gözetim altındadır ve orijinalliği korunduğu müddetçe kullanılabilir ve tadilatı yapılabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle