Türkiye'nin parası çöpe gidiyor! 9 milyar dolar israf

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Pelesen “Enerjisinin yüzde 74’ünü ithal eden bir ülke olarak, binalarımızda kullandığımız enerjinin yarısını israf ediyoruz. Türkiye’de tüm binaları yalıtımlı hale getirdiğimizde yılda 9 milyar dolar tasarruf elde etmemiz mümkün” dedi.

GİRİŞ 05.12.2019 10:16 GÜNCELLEME 05.12.2019 10:17
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Yükselen doğalgaz faturasını azaltmanın tek yolunun ısı yalıtımından geçtiğini vurgulayan Levent Pelesen “Bu, 2000’den bu yana zorunlu. Bu tarihten sonra yapılan binaların hepsinin yalıtımlı olarak imal edildiğini varsaysak dahi, toplam bina stokumuzun sadece yaklaşık yüzde 20’si ısı yalıtımı ile ilgili mevzuatların kapsamına giriyor.

 

Türkiye’de 2017 yılı itibarıyla 9,1 milyon bina bulunmakta, hane sayısı ise 22 milyonun üzerinde. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak, bireysel yalıtım yaptıran ve yeni yapılan verimli binalar da dikkate alındığında, yaklaşık 5,6 milyon konutun yalıtım ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Yılda ise yaklaşık 150 bin mevcut konutta ısı yalıtımı uygulaması gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmalara göre; etkin ısı yalıtımı ile faturalar yüzde 50’ye varan oranda geriliyor.

 

100 metrekarelik konutun yalıtım maliyeti ise 7 bin-8 bin 500 TL arasında değişiyor. 

Yalıtımda kredi vadelerinin 60 aya kadar çıkarılmasını istiyen İZODER; uygulayıcı firmalara, üreticilerin imal ettiği ürünlerde en az yüzde 10 indirimle destek olacak.

KAYNAK: TÜRKİYEGAZETESİ
YORUMLAR 35
  • Abdülhamit Han 4 yıl önce Şikayet Et
    güneş enerjisi ve ekipmanlarından vergi sıfır olsun gümrük alınmasın ,binaların çatı ve cepheleri güneş pilleri ile donatılsın
    Cevapla
  • Anadolu aslanı 4 yıl önce Şikayet Et
    Konuyi tasa eden devlet değil izalosyon şebekesi tabi. Milleti cok düşünüyor bunlar fahis fiyata yapilan ișler
    Cevapla
  • egeli 4 yıl önce Şikayet Et
    memlekette kış yok...bına ya yaptırdım 4 katlı bına 25 bın tl den fazla gıttı..ayda 100 tl yakıt parası az gelsın dıye oda sadece 5 ay..25 bın tlyı amortı etmek ıcın herhalde 50 yıl lazım..doguda erzurum gıbı ıller ıcın ıyı faydalı ve kazanclı olabılır...ege ve akdenız ıcın akıllıca degıl..o kadar parayla agac dıksek bence daha ıyı barı ormanlar artarda eskı kıslar ı yasarız..tabıat ı yok ettık..
    Cevapla
  • mersin33 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalıtım malzemelrini yerlileştimediğiniz sürece bir işe yaramaz başkasının şeyiyle iş yapılmaz, bizim firmalar yapa yapa en iyisini yaparlar yeterki firmalarımızın ürünlerini alalaım.
    Cevapla
  • Ferhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa da yapılan tüm yeni binalar dıştan izolasyonlu yapılıyor. Bu şekilde evler yazın serin kışın ise sıcak oluyor. Bunun çok büyük faydası var. Kullanılan malzemeler de ihtiyaca ve ülkenin doğa şartlarına göre çok çeşitli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle