Konutta tarihi adım! Daire başı 20 ila 50 TL ödenecek

Türkiye genelindeki 8 milyon yapıyı yakından ilgilendiren enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı. Enerji kimlik belgesi daireye değil binanın tamamına düzenlenmesinden kaynaklı toplu başvuruyu yönetici ya da yetkilendirilmiş bir isim ile bina sahipleri yapabiliyor. Daire başı enerji kimlik belgesi bedelleri genellikle 20 ile 50 TL aralığında değişkenlik gösteriyor.

Konutta tarihi adım! Daire başı 20 ila 50 TL ödenecek
Konutta tarihi adım! Daire başı 20 ila 50 TL ödenecek
GİRİŞ 02.01.2020 14:03 GÜNCELLEME 02.01.2020 14:03
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile her binanın alması gereken ve enerji tüketimi değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirildi.

2017 yılında uygulanması planlanan düzenleme 31 aylık ertelemenin ardından 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girdi.

 

Enerji Kimlik Belgesi, binanın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su için yıllık ne kadar enerji harcadığını gösteren bir belge olarak ifade ediliyor.

Ocak itibariyle 2011 öncesi yapıları da kapsamaya başlayacak. Enerji kimlik belgesi sınıflandırması A'dan G'ye kadar yapılırken, en yüksek seviye olan A, en yüksek verimi gösterirken; G ise en düşük verim seviyesini gösteriyor.

 

 

2011 sonrası binalar için C ve üzerinde enerji sınıfı şartı bulunuyor. C sınıfının altında enerji sınıfı olan binalara EBK verilmiyor ve iskan da çıkmıyor.

TOPLU BAŞVURU YAPILIYOR

Enerji kimlik belgesi daireye değil binanın tamamına düzenlenmesinden kaynaklı toplu başvuruyu yönetici ya da yetkilendirilmiş bir isim ile bina sahipleri yapabiliyor. İşin başvuru tarafında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri yer alıyor. Buralara yapılacak başvurular üzerinden maksimum bir gün içerisinde belge alınabiliniyor.

DAİRE BAŞINA 50 TL!

Bina bazında düzenlenen enerji belgesi için genellikle tüm daireler üzerinden fiyat hesaplamaları yapılıyor. Enerji kimlik belgesi fiyatlarını, binaların büyüklüğü, adedi ve benzerlikleri etkiliyor. Bu detaylar göz önüne alındığında enerji kimlik belgesi fiyatı, bina başı 200 TL'den başlarken bu rakam büyüklüklere göre artış gösteriyor. Bu durumda daire başı enerji kimlik belgesi bedelleri genellikle 20 ile 50 TL aralığında değişkenlik gösteriyor.

TAPUDA BELGE İBRAZI ŞART OLMAYACAK

1 Ocak 2020'den itibaren Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binaların alım, satım ve kiralama süreçlerine ilişkin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama geldi.

Buna göre alım ve satımlarda tapu işlemleri aşamasında enerji kimlik belgesinin ibrazı aranmayacak ve tarafların beyanları ile işlem yapılabilecek.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 42
  • adil poyraz 4 yıl önce Şikayet Et
    ayrica, devletin enerji yasasinda belirlediği standart asgari ucret gibidir, yani yalıtımda bunun altina dusme, ruhsat vermem diyor sana.. bunu da matah birsey sanmayin, imkaniniz varsa daha ust yalitim degeri olan evlerde oturun (diyor). bunu anlaman icin bu belgeyi alman lazim, yoksa araştıran, okuyan, mal alirken matematik hesap yapan bir millet degiliz maalesef..
    Cevapla
  • Zaza 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada da var ama yeni binada eski binayi cepe kaplama yapip ama bu belgeyi veren meyendiz kac samtin izelasin kulanilacak soyliyor ona gore bina sogukhavaya gore tulasi izelasonu berileniyor yokya belge bos
    Cevapla
  • Vatann sever 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz millet olarak burnunda boşluğunu buluruz hile yaparız
    Cevapla
  • A günay 4 yıl önce Şikayet Et
    enerji kimlik belgesi için ben şöyle düşündüm .bir yetkili gelecek (mühendis vs.) satın aldığım dairenin dış cephesine bakacak doğru izolasyon kullanılmışm mı son katın tavan aralığına izolasyon yapılmış mı kontrol edecek diye. böyle bir şey yok ki. bu iş doğru yapılmayacaksa EKB nin ne anlamı var .sıfır dublex daire aldım mühendisin biri EKB vermiş .dairenin çatı araliğında izolasyon adına hiç bir şey yok.YAPI DENETİMDE EKB DE HİKAYE
    Cevapla
  • Forza 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne işe yarar söyleyim. Önce yetki belgeli birini buluyorsunuz. Belediyeye 180 tl ödeyip projeyi alıyorsunuz. 60 tl ye ozalit çektirip anlaşmalı firmaya veriyorsunuz. Biz 69 daire olarak 1250 tl+ kdv para verip belgeyi alıyorsunuz. Yani hep para veriyorsunuz ama binayı kontrol eden kimse yok.Ne işe yarar diye soran olursa bilmiyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Devletin yeni para toplama yöntemi şimdi yıl döndü asansör denetimi geldi.
    Cevapla
  • eren 4 yıl önce Şikayet Et
    bravo size neguzelde anlattiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle