Erdoğan Bayraktar: İstemeyenin evini yıkmıyoruz

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında düzenlenen törene katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, istemeyen kimsenin binasında dönüşüm yapmadıklarını söyledi.

Erdoğan Bayraktar: İstemeyenin evini yıkmıyoruz
Erdoğan Bayraktar: İstemeyenin evini yıkmıyoruz
GİRİŞ 05.10.2012 17:30 GÜNCELLEME 11.10.2012 16:00

 Dönüşüm çalışmalarının artık zorunluluk haline geldiğini anlatan Bayraktar, "Başta Marmara olmak üzere İzmir Bursa,  Düzce, Eskişehir gibi illerde buna başlayacağız.  24 bin metrekare uzunluğunda diri bir fay var bunun üzerindeki 6 buçuk milyon konutu gözden geçirmeliyiz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende kürsüye çıkan Erdoğan Bayraktar, 35 ilde 65 noktada kentsel dönüşüm başlattıklarını söyledi. Bayraktar, " Düzce, Marmara depremleri Türkiye için ağır bir travma oldu. 18 bin insanı kaybettik, 100 binden fazla bina hisar gördü. Van'da ciddi deprem yaşadı . Van'da TOKİ eliyle yeniden kurulma çalışması yapılıyor."dedi.

Başbakan Erdoğan'ın "İktidarımıza mal olsa da bunu yapacağız." ifadesini hatırlatan Bayraktar, deprem geldiğinde yıkacak bina bulamasın diye bu yasayı çıkardıklarını anlattı. Yasanın özünde yaşama hakkı, can güvenliği olduğunu belirten Bayraktar, " Biz istemeyen, gönüllü olmayan ve bunu yakalamayan kimsenin binasında dönüşüm yapmıyoruz.

Hazır olan hangi belediye olursa olsun oradan başlayacağız." ifadesini kullandı.Bayraktar, 24 bin metrekare uzunluğunda bir diri fay hattı bulunduğunu ve bu hat üzerinde 6 buçuk milyon konutun gözden geçirilmesi gerektiğini ancak bunun için sadece kendi çalışmalarının yeterli olmadığını dile getirdi. Bayraktar, "Sadece bizim çalışmamızla belediyelerin çalışmasıyla olmaz. Halkın desteği lazım.  Biz kimsenin evini yıkmayacağız . Önce  alt gelir önce orta gelirlinin yuvasını  yapacağız bizim derdimiz bu. Bunun için başbakanın desteği sözü taahhüdü var. Biz de bu işe başımızı koyduk."değerlendirmesinde bulundu.

VALİ MUTLU: ÖNEMLİ BİR KIVILCIM İÇİN BURADA TOPLANDIK

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yaptığı konuşmada önemli bir kıvılcım için bir araya geldiklerini belirtti. Son elli yıldan bu yana Türkiye'de kent nüfusunun artış gösterdiğini ve bunun sonunda niteliksiz yapılar ortaya çıktığını anlatan Mutlu, önemli bir deprem kuşağında bulunan Türkiye'de bu konutların önemli risk taşıdığının altını çizdi.

BAŞKAN TOPBAŞ: DÜZENSİZ YERLEŞİMLERİN SONUÇLARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Törende konuşanlardan biri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu. Topbaş, İstanbul'un herkes için bir iş  ve geçim imkanı anlamına geldiğini belirterek, bu arayışların sonuçlarında yeni yerleşimlerin ortaya çıktığını anlattı. Selçuklu'da ve Osmanlı'da önce sosyal  ihtiyaç alanları ve diğer kamu alanlarının oluşturulduğunu, yerleşim yerlerinin ise bu alanların çevresinde yapılandığını anlatan Topbaş, "Maalesef  son yüz yılda düzensiz yerleşimin sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Başbakan göreve geldiğinde 1996 yılında Deprem Müdürlüğü'nü kurdu. Daha önce deprem algılaması yoktu. Oysa ciddi afetler  oluyordu." dedi.
Şehirlerdeki yeşil alan sorununa da değinen Topbaş, yeşil alanı, sportif alanı olmayan derslikleri yetersiz ve gerçek anlamda medeni olmayan şehirler oluştuğuna dikkat çekti.

İstanbul'da Zeytinburnu, Sarıyer gibi yerlerde 640 Hektar alanda dönüşümün başladığını belirten Topbaş, verilen destekten ötürü halka teşekkür etti. Topbaş, "Tarihe bir iz düşüyoruz. Bunun kader olmadığını haykırıyoruz. Bu süreçle birlikte İstanbul yeniden kendine gelecek ve yeninden düzelecek . Bunu bir şans olarak kullanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: CİHAN