Bakan Bayraktar'dan korkutan açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın “Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi” verdiği lisanslı kuruluşlar tarafından incelenen riskli binaların çoğunun betonunda midye kabukları çıktı.

Bakan Bayraktar'dan korkutan açıklama
Bakan Bayraktar'dan korkutan açıklama
GİRİŞ 19.02.2013 14:25 GÜNCELLEME 19.02.2013 14:47

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, lisanslı kuruluşlar tarafından incelenen riskli binalara ilişkin veriler gelmeye başladı. Lisanslı kuruluşlarca yapılan riskli bina tespitlerine göre hazırlanan raporda, binaların çoğunun beton dayanımının düşük olduğu tespit edildi. Yıkılacak binaların performans ömrünü tamamladığı, taşıyıcı sistemlerinde sıkıntılar olduğu belirtildi. 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılan binaların, yapı denetimsiz yapıldığı ve mevcut yönetmeliğe uygun olmadığı ortaya çıktı.

Raporlara göre, ‘riskli' olarak belirlenen birçok binanın deniz ve dere kumuyla yapıldığı belirlendi. Raporda, binaların betonlarında yıkanmamış deniz kumu kullanıldığı, beton içerisindeki iri agrega miktarının yetersiz olduğu, bu nedenle de beton dayanımının standartların çok altında kaldığı, deniz kumu içerisindeki tuz nedeniyle donatıların büyük çoğunluğunun korozyona uğradığı ifade edildi.

Ayrıca, kolonların bazılarında boyuna donatı-etriye çaplarının, projedeki esas donatı çaplarının yarısına kadar düştüğü, röntgen cihazıyla yapılan incelemede, bazı kolonlarda etriyeler arasındaki mesafelerin yetersiz olduğu belirtildi.

UYGUNSUZ İMAR ARTIŞI

Raporda, riskli alanda bulunan birçok binanın kaçak ve salaş yapılar olduğu, yasal imar planlarının dışına çıkılarak plan tadilatı ve emsal artışına gidildiği vurgulandı. İnşaatların teknolojik bilgi ve donatılardan uzak şekilde ilkel yöntemlerle yapıldığı, hazır beton yaygınlaşmadan önce elle karıştırılarak hazırlanan betonların kullanıldığı ifade edildi.

218 KURULUŞ LİSANSLANDIRILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli bina tespiti yapmak için 218 kurum ve kuruluşa lisans verdi. Lisans verme çalışmalarına devam eden Bakanlık, vatandaşların isteği üzerine lisanslı kuruluşlara yaptırılan riskli bina tespitlerinde yaklaşık 6 bin yapıya şerh düştü.

KAYNAK: İHA