Kiralar en çok o ilde artış gösterdi

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'deki ikinci el ve yeni konutlar baz alınarak hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Ağustos ayı raporuna göre kira fiyatlarında en çok artış yaşanan il Kocaeli oldu.

Kiralar en çok o ilde artış gösterdi
Kiralar en çok o ilde artış gösterdi
GİRİŞ 17.09.2013 11:21 GÜNCELLEME 17.09.2013 11:21

İstanbul, Ağustos'ta ikinci el konut fiyat artışında zirvede yer alırken, Kocaeli kiraların en fazla yükseldiği il oldu. Türkiye genelinde yeni konut fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 12.47 oranında arttı.

Garanti'nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan rapora göre Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 1.41, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.95 oranında artış gerçekleşti.

Yeni konut fiyatları arttı

İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1.79 değer artışıyla, Ağustos 2013'te ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu.

Rapora göre yeni konut fiyatları ise geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 2.66 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.47 oranında yükseldi.

'Fiyat artışı devam eder'

Sonuçları değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun, iç talepteki canlanma sonucunda yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.9 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2. çeyrekte yüzde 4.4 büyümeyi yakaladığını söyledi.

Torun, "İnşaat sektöründeki büyüme hızlarına baktığımızda ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 7.6 büyümenin varlığını görüyoruz. Ülke ekonomisine kıyasla daha yüksek bir büyüme gösteren sektör, ekonomiye olumlu katkılar yapıyor" diye konuştu.

Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde yüzde 2.66 oranındaki artışın önemli olduğunu ifade eden Torun, "Hazirandan bu yana fiyatlarda görülen bu artış eğilimin önümüzdeki dönemde devam edecek" dedi.