Katılımcılar konut kredilerinde de büyüyor

Katılım bankaları konut kredilerinde kamu bankaları ve özel bankalara göre iki kat daha hızlı büyüdü.

Katılımcılar konut kredilerinde de büyüyor
Katılımcılar konut kredilerinde de büyüyor
GİRİŞ 08.11.2013 11:27 GÜNCELLEME 08.11.2013 11:27

AA muhabirinin konutkredisi.com.tr'nin Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu'ndan derlediği verilere göre, katılım bankaları sundukları farklı ürünlerle faiz dışında finansal enstrümanları tercih eden tüketicilerin de ekonomiye katılmasını sağlıyor.

En çok talep edilen ürünlerin başında ise konut finansmanı geliyor. Katılım bankaları sundukları modelde tüketicilerin beğenip almayı düşündükleri evi onların yerine satın alarak, alış fiyatı üzerine eklediği kar payıyle evi tekrar belirlenen taksit ve ödeme planıyla geri satıyor.

Konut finansmanı kullanmayı düşünen tüketicilerin aklındaki en kritik soruların başında tapu işlemlerinde ekstra bir ücretin ödenip ödenmediği geliyor. Tüketiciler için ciddi ek maliyet oluşturabilecek bu ticari alım-satım işleminde banka ile alıcı arasında özel bir satış sözleşmesi düzenlenerek, ek tapu masraflarının önüne geçiliyor. Böylece konut finansmanını tercih edenler olası ek masrafların önüne geçerek faizsiz bankacılıkla ilerleyebiliyor.

- Yüzde 1 pazar payı artışı

Rapora göre katılım bankaları 2013 yılının başında kamu ve özel bankalardan yaklaşık iki katı hızlı büyüdü ve pazar paylarını artırmaya devam etti. Haziran 2012'de yüzde 7 oranında paya sahip olan katılım bankaları Haziran 2013'e gelindiğinde konut finansmanı pazarında payını arttırarak yüzde 8'e ulaştırdı. 2013'ün 2'nci çeyreğinde katılım bankaları büyüme hızlarını arttırırken en yavaş büyüme kamu bankalarında gerçekleşti.

Hızlı büyümenin en büyük etkenlerinden biri gün geçtikçe yaygınlaşan şube ağı olurken, Türkiye'de hizmet veren 4 katılım bankasının şu anda toplam 889 şubesi bulunuyor. Haziran 2012'de bu sayı 727'si yurtiçinde olmak üzere toplam 731'di. 2013'ün ilk 6 ayında banka şubeleri ortalama yüzde 2,6 oranında genişlerken katılım bankalarında bu oran yüzde 7'ye kadar yükseldi.

- Faizsiz bankacılığa ilgi

Katılım bankacılığındaki hızlı büyümeye paralel olarak Türkiye bankacılık sisteminin 3'te 1'ini oluşturan kamu bankaları da yakın zamanda katılım ayaklarını oluşturacak. Dünya genelinde daha düşük riskli ve uzun vadeli yatırımları desteklediği için giderek daha çok tercih edilen katılım bankacılığının büyümesi, kamu bankalarının da katılımıyla birlikte ivme kazanacak. Yeni kurulacak kamu katılım bankalarının hali hazırda hizmet veren katılım bankalarından pay almak yerine toplam pazarı büyütmesi hedefleniyor.

Konutkredisi.com.tr kurucu ortağı Onur Tekinturhan, katılım bankacılığının tüketiciler tarafından giderek daha çok tercih edildiğini dile getirerek, internet üzerinden her ay binlerce konut finansmanı talebi aldıklarını belirtti.

Gelen talepler arasında faizsiz konut finansman taleplerinin artmakta olduğunu belirten Tekinturhan, çalıştıkları 17 banka arasında katılım bankalarının da bulunduğunu ve her gün faizsiz bankacılık hakkında çok sayıda müşterinin sorularını cevapladıklarını söyledi.

KAYNAK: AA