Konut sektöründe alarm! Kayıp yüzde 67'yi aştı

Konut sektöründe 17 Aralık operasyonu sonrasında başlayan gerilim şubat ayı rakamlarında adeta ‘alarm' verdi. Konuttaki kan kaybı ise yüzde 67.4'lere ulaştı.

Konut sektöründe alarm! Kayıp yüzde 67'yi aştı
Konut sektöründe alarm! Kayıp yüzde 67'yi aştı
GİRİŞ 20.03.2014 10:56 GÜNCELLEME 20.03.2014 11:11
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

70 markalı konut projesini bünyesinde bulunduran ve sektörün genel durumunun işaretini veren Emlak GYO tarafından dün Kamu Aydınlatma Platformu'na gönderilen rakamlar gösterdi ki geçen sene şubat ayında bin 19 adet konut satılırken bu yıl aynı dönemde bu rakam sadece 350 adet olabildi. 2013 şubatında 1.1 milyar lira olan ciro ise yüzde 89'luk kayıpla 123 milyon lira gibi rekor bir düşüşe sahne oldu.

İLK İŞARET ARALIK AYINDA GELDİ

Habertürk'ün haberine göre; Operasyonların başladığı aralık ayı ile şubat arasındaki 3 aylık dönemde toplam bin 790 konut satışından elde edilen gelir ise 662 milyon lirada kaldı. Oysa bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin 998 konuttan 2 milyar 321 milyon lira olmuştu. Geçen yılın üç aylık aynı dönemine göre ise adette azalma yüzde 55.2, ciroda azalma ise yüzde 71.4 olarak gerçekleşti.

Gayrimenkul piyasasının önde gelen oyuncuları, genel olarak piyasada bir talep durgunluğu olduğunu doğrularken, bunu siyasi gerginlikler ve seçim zamanına girilmesine bağlıyor. Seçimler nedeniyle ortamın sıkça gerildiğine dikkat sektör oyuncuları, "Sonuçta hayatlarında her gün gayrimenkul almıyorlar, uygun ortamı beklemeleri normaldir" görüşünü belirtiyor.

SEKTÖR NE DEDİ?

HALUK SUR - Emlak GYO Yönetim Kurulu: Seçim nedeniyle gergin bir ortam var "Geçen yıl daha çok projenin lansmanını gerçekleştirdik. Ancak buna karşın işin teknik kısmının açıklaması iç piyasadaki düşüşü görmemizi engellemez. Şu anda piyasada seçim nedeniyle gerilen bir ortam söz konusu. Yurtiçi ve yurtdışında herkes 31 Mart sabahına kilitlendi."

AZİZ TORUN - GYODER Başkanı: Yüksek tansiyon alım kararında etkili oluyor "Genel olarak bakıldığında satışlarda düşüş olduğu bir gerçek. Bunda öne çıkanlar faiz oranları ve mevsimlik etkiler de olsa şu anda seçim öncesi insanların beklemesidir. Seçimlerin atmosferi, siyasi söylemlerdeki tansiyon yüksekliği insanların kararlarını doğrudan etkiliyor."

SÜLEYMAN ÇETİNSAYA - Artaş İnşaaat Y.K. Bşk.: Seçimlerin ardından satış normale döner "Şu anda Emlak Konut'un elinde satacağı proje pek kalmadı. Geçen yıl daha fazla proje satışa çıkmıştı, buradan bakıldığında rakamlar aslında normal. Satışlar beklentilerimizin altında olmasına karşılık yine de seçimlerin ardından normale döneceğini düşünüyoruz."

UĞUR DUMANKAYA - Dumankaya İnşaat Y.K. Bşk.: Stabil olmayan bu durum endişelendiriyor "Tüketicinin genel anlamda seçim sonuçlarına kilitlendiğini görüyoruz, bu anlamda konut talebinde bir yavaşlama var. Satışlarda genel bir istikrar söz konusu değil. Bir hafta iyibir hafta kötü geçiyor. Bu stabil ve sürdürülebilir bir noktada gitmiyor, bu durum bizi çok endişelendiriyor."

UMUT DURBAKAYIM - Teknik Yapı Y.K. Üyesi: 2014 yılı için felaket senaryosu beklemiyoruz "Bizim satışlarımızda düşüş yok ama piyasada seçimler nedeniyle insanlar beklemede bulunuyor, genel bir durgunluk var. Seçim genel olarak piyasayı biraz düzene sokup şekillendirecektir. Piyasalarda istikrar aranıyor. Biz bu yıl için bir felaket senaryosu beklemiyoruz."

YORUMLAR 8
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Kapitalizm bizi bozar.... Kabahat hepimizde. Aç gözlü Şirketler olarak, Tüketiciler olarak. Lüks düşkünü olarak. Şirketler niçin aile, sosyal yapı, çevre bilincini güçlendireçek bahçeli, küçük evler yapmaz. Zenginler niçin ev almaya doyamaz. Fakir-zengin niçin gösterişe bu kadar merak sardık. Biz dengeli, ortayı bulan insanlar olmadıkça FAİZ LOBİSİ bizi çiğ çiğ yer. Hep kazanan o olur.
    Cevapla
  • fetih1453 10 yıl önce Şikayet Et
    taha yasin adlı arkadaşa aynen katılıyorum... aynı ilçede mahallenin tenha yerinde 90 bin 100 bin olan 2+1fiyatı mahallenin içinde aynı metrekare 130 bine çıkıyor. adama soruyorsun neden bu kadar farklı fiyat diye betonun metre küp maliyeti demir fiyatı falan diyor. tenha yerde ki malzemeyi gökten mi indiyor ki 30-40bin daha ucuza satıyor..resmen vatandaşı soyuyorlar. tabi gülene de dua (!) etmek lazım ülkemizde dersane olayıyla faizi zıplattığı için. ben hakkımı helal etmiyorum ona da. ev hayali kurarken artan faizler nedeniyle hepten hayal oldu...
    Cevapla
  • Taha Yasin 10 yıl önce Şikayet Et
    Değer Biçme. Fiyatlar olması gereken noktaya geliyor. Bugün Türkiye'nin en büyük en büyük ilan sitelerine girip bakın. 2+1 daireler 150.000'den başlıyor. 200.000 altında 3+1 bulmak imkansız. Bu kesinlikle fiyatlar üzerinde yeni bir psikolojik algı yaratma çabası. Sıradan konutlar için 500.000 600.000 gibi rakamları normal göstermeye çalışıyorlar. Umarım satışlarda ki daralma çok daha artar ve tüm konutlar hakettikleri değerlere iner.
    Cevapla
  • sami erol 10 yıl önce Şikayet Et
    tüsiad. TÜSİAD başkanı, hukukun ve adaletin ayaklar altına alındığı bir dönemd e piyasa gümler dediğinde hain ilan edilmişti.
    Cevapla
  • dudu durdu 10 yıl önce Şikayet Et
    sorun 17 aralık değil. sorun ev fiyatları çok yüksek. 20-30 katlı binalar. İnanılmaz rant var zaten bir de ev fiyatlarını yükseltiyorlar. Maliyeti ne ki? en fazla 70-80bin. iki katına neden satmıyorsun da 5-6 katına 10 katına satmaya çalışıyorsun? karı koca çalışıp nerdeyse son kuruşlarına kadar taksite yatırıp buralardan ev alıyorlar. Bu kafaya az bile. Almayın fiyatlar düşsün, düşürmüyorlarsa kendilerinin olsun evleri.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle