İstanbul'dan ev alacaklara kötü haber

Yüzde 1 KDV ile satılan evlerden istanbul'da kalmadı. Yeni konut alacak vatandaşlar yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalacak.

İstanbul'dan ev alacaklara kötü haber
İstanbul'dan ev alacaklara kötü haber
GİRİŞ 02.06.2014 09:14 GÜNCELLEME 02.06.2014 09:21

Maliye'nin konutta KDV'yi metrekare yerine, metrekare birim fiyatına göre alma kararı gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlattı.

Bakanlar Kurulu'nun da onayladığı karara göre, ruhsatı 1 Ocak 2013'den sora alınan ve 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV yüzde 1'den yüzde 18'e kadar çıkacak. Böylelikle değeri daha yüksek ya da lüks yapılardan daha fazla vergi alınmış olacak.

Bu da İstanbul'da 500 bin TL'lik bir evin KDV'sini 5 bin lira iken, 90 bin liraya yükseltecek. Bu durum ise yüzde 18 KDV artışından etkilenmek istemeyen vatandaşların eski ruhsatlı evlere yoğun ilgi göstermesine neden oldu. Şu anda yüzde 1 KDV ile satılan, eski yapıların İstanbul'da kalmadığını söyleyen İMPO Yönetim Kurulu Başkanı ve Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, 2015 yılından itibaren yeni ruhsatlı konutların satışta olacağını, böylelikle yüzde 18 KDV ve yeni arsa vergi değerleri ile birlikte konutların yüzde 25 fiyat artışı ile satılacağını açıkladı.

ESKİ SİSTEMDE YÜZDE 8'Dİ

Yeni Şafak'ın haberine göre, Eski sistemde 150 metrekarenin altındaki evler için yüzde 1, üzerindekiler için sadece yüzde 8 KDV uygulanıyordu. Konutta yeni KDV oranları konusuna açıklık getiren Hüseyin Oflaz, şu açıklamalarda bulundu: 'KDV'nin maliyete yansımasının henüz daha etkileri görünmedi. Çünkü, şu anda satışta olan projelerin tamamı, yasadan önce ruhsatlandırılmış projeler olduğu için satışları da eski KDV oranı yüzde 1 ile devam ediyorlar.'

MALİYETE 2015'DE YANSIYACAK

Oflaz, 2015 yılından itibaren satışa çıkacak projelerde bu maliyetin çok rahatlıkla hissedilebileceğini söyledi. İstanbul'da zaten yüzde 1'lik yer kalmadığının altını çizen Oflaz, 'Vergiye esas arsa metrekare birim fiyatları belirlendi. Doğal olarak merkezlerde yüzde 18'in altında olmayacak. Bu şu anlama geliyor, 2015 yılı itibariyle yeni yapılacak projelerdeki konut fiyatları minimum yüzde 25 daha pahalı olacak. Yüzde 18 KDV'den dolayı ve yüzde 7'de de maliyet artışlarından dolayı. En az yüzde 25 olacak' dedi.

İstanbul'da 500 TL metrekare kalmadı

Maliye Bakanlığı'nın eskiden konuta vergi oranlarını, daire büyüklüklerine göre vergilendirdiğini hatırlatan Oflaz, 'Şu anda 500 liranın altında metrekare birim fiyatı olmadığı için İstanbul'da, doğal olarak sıfır -500 TL arası yüzde 1, 500- bin TL arası yüzde 8, ve 1000 TL üzeri yüzde 18. İstanbul il sınırları içerisinde yüzde 1'lik arsa birim fiyatı yok.'

'Bugün alınan yer, 2015'de artacak

Konut piyasasında bugünkü durumu da değerlendiren İMPO Başkanı Hüseyin Oflaz, 'Bugün pazarlık yapıp, gidin bir yerden yer alın, aynı yer önümüzdeki sene yüzde 25 daha pahalı olacak' dedi. Oflaz, İstanbul'da hazırlığı yapılan 2015 yılı itibariyle 20'nin üzerinde markalı konut projesi olduğunu ve bunların satışa çıkartılacağını açıkladı.