Kentsel dönüşümde 'havadan tespit' dönemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyı ve şehirlerdeki kaçak yapışalmayı özel kameralar taşıyan uçaklarla havadan tespit edecek.

Kentsel dönüşümde 'havadan tespit' dönemi
Kentsel dönüşümde 'havadan tespit' dönemi
GİRİŞ 14.06.2014 11:00 GÜNCELLEME 14.06.2014 11:00


Türkiye'nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu güncel verilerinin elde edileceği "Ortofoto Projesi" sonunda, ülkenin bina envanteri de çıkarılacak.

Havadan görüntü alabilen özel kameralara sahip uçaklar, Türkiye'nin tüm il, ilçe ve büyük beldelerinde, bütün mühendislik çalışmalarına hassas veri sağlamak üzere havalanacak. Projeyle, Türkiye'nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu verileri, Google earth gibi yazılımların sağladığından çok daha hassas ve güncel olarak elde edilecek.

Maliyeti 50 milyon TL

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 50 milyon TL olacak ve 2 yılda tamamlanacak. Proje kapsamında, bu yıldan başlamak üzere gelecek yıl yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınması planlanıyor. Proje kapsamında elde edilecek veriler belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ücretsiz paylaşılacak. "Ortofoto Projesi" ile özellikle, ihtiyaç duyulan imar planları için temel altlıklar oluşturulacak ve afet yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak. (Hürriyet)