Ağaoğlu CEO'su: Bir dengesizlik yok

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun CEO'su Hasan Rahvalı, onut arz ve talebinde aşırı bir dengesizlik olmadığını söyledi.

Ağaoğlu CEO'su: Bir dengesizlik yok
Ağaoğlu CEO'su: Bir dengesizlik yok
GİRİŞ 12.07.2014 11:20 GÜNCELLEME 12.07.2014 11:20


Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi( CEO) Hasan Rahvalı, gayrimenkul sektöründe balon iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Arz ve talepte aşırı bir dengesizlik söz konusu değil, sadece gelire göre üretim dağılımı yok" dedi.

AA muhabirine gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Rahvalı, balon söylemlerini doğru bulmadığını, her yıl 700 bin civarında çiftin evlendiğini, bunların bir kısmı için yeni bir ev ihtiyacının söz konusu olduğunu anlattı.

Alınan ruhsatlara bakıldığında 8 bin konut görüldüğünü, arz ve talepte aşırı bir dengesizliğin söz konusu olmadığını, herkesin daha üst gelir grubuna göre üretim yaptığına işaret eden Rahvalı, nüfusun bu kadar geniş olduğu orta gelir grubuna üretim yapmayı istediklerini söyledi.

Rahvalı, "Önümüzdeki en büyük engel arsayı bu gelir grubuna uygun olarak elde edebilmek. 800-900 bin liralık bir konutun 470 bin lira arsa payı var. Bunun üzerine bir de ruhsat harcı ve diğer masraflar eklenince maliyetler yükseliyor. Bizim en büyük maliyetimiz evin kapısı, penceresi yani inşaat malzemesi değil arsa. Ortalama bir yerde inşaatın doğrudan maliyetinin bir veya iki katı kadar arsa maliyeti geliyor. Ağaoğlu olarak orta gelir grubu için de konut üretmek istiyoruz zira o yönde henüz doyurulmamış bir talep var " diye konuştu.

- "Konut kredisi faizlerinde düşüş

Rahvalı, faiz oranlarının yükselmesiyle konut kredilerinde bir yavaşlama olduğuna dikkati çekerek, 2014'ün ilk 5 ayında kredili satışlarda yaklaşık yüzde 30 civarında düşüş olduğunu ifade etti.

Buna karşın peşin satışlarda yüzde 10 artış yaşandığını belirten Rahvalı, "Konut kredisi faizlerinin daha da düşmesini bekliyoruz. Kriz dönemlerinde bile grup olarak üretimi hiç bir zaman yavaşlatmadık. Krizi talebi ortadan kaldırmıyor sadece ertelenmesine neden oluyor. O yüzden üretimimizi hiç yavaşlatmıyoruz zira ertelenen dönemlerin hemen arkasından satışlarda patlama yaşadık biz bunu defalarca tecrübe ettik" dedi.

Körfezde Türkiye için hala çok önemli fırsatlar olduğunu, gayrimenkul sektörünün Londra ve New York'tan ev alan üst gelir grubuna yönelmesi gerektiğini vurgulayan Rahvalı, körfez bölgesinde daha çok B+ ve A grubu müşterilere yoğunlaştıklarını, bu sayede 1,5 yılda 1,5 milyar dolara yaklaşan bir ciro elde ettiklerini söyledi.

Avrupa'da yaşanan krizin kendilerini farklı pazarlar aramaya ittiğini anlatan Rahvalı, şöyle konuştu:

"Bu nedenle körfeze yöneldik ve körfez pazarını 2009 'da keşfettik. Bu dönemde bir de mütekabiliyetin gelmesi işimizi daha da kolaylaştırdı. Karşılıklı olarak toplum olarak birbirimize bir ön yargımız vardı ama zamanla bu ortadan kalktı. Araplar Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissediyor ama Batı'da bu kadar rahat değiller. Araplar geniş mekanları tercih ediyorlar. 4+1, 5+1 gibi büyük dairelere ilgi gösteriyorlar. Gayrimenkulde ilk tercihleri İstanbul oluyor. Yeşil ve serin yerleri tercih ediyorlar ve Sapanca'yı çok seviyorlar."

Rahvalı, yabancıya satışın giderek arttığını henüz bir doyma noktasına gelmediğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Sektör olarak yabancıya konut satışında 1 milyonu geçeceğimizi düşünüyoruz. Son iki yılda yabancılara grup olarak 3 bin civarında konut sattık. Bu ağırlıklı olarak körfez bölgesine, Avrupa'nın ağırlığı çok az. Avrupa'ya yönelik satışların düşük olması tanıtım eksikliğinden kaynaklanıyor. Avrupalı emekliye çok daha fazla konut satacağımıza inanıyorum. Çünkü Avrupalı bir emeklinin alım gücü İstanbul'da Avrupa'ya göre yüzde 50 daha yüksek. Gayrimenkul sektörü Türkiye için önemli bir itici güç ayrıca tamamen iç kaynaklar kullanılıyor. İstihdama da büyük katkı sunuyor."

Kentsel dönüşümü Türkiye'nin olmazsa olmazı olarak gördüğünü belirten Rahvalı, 20 milyon konut stoku olduğunu, bunun 7 milyonun yenilenmesi gerektiğini belirterek, dönüşümün 20 yılda tamamlanmasının beklendiğini bunun da yılda 300 bin kontun yenilenmesi anlamına geldiğini anlattı.

- "Enerji grubuyla Borsa'ya girmeyi düşünüyoruz"

Hasan Rahvalı, 16 şirketten oluşan bir enerji grubuna sahip olduklarını belirterek, gelecek dönemde gayrimenkul sektörü için değil ama enerji grubuyla borsaya girmeyi düşündüklerini kaydetti.

Maketten satışın engellenmesini sektör açısından olumlu bulduğunu vurgulayan Rahvalı, mağduriyetin önüne geçen ve tüketicinin haklarını koruyan bir yasa olduğunu söyledi.

Rahvalı, Ali Ağaoğlu'nun kendileri için bir şemsiye marka olduğunu, yeni projelerin reklamlarında Ağaoğlu'nun oynamasını istediklerini vurgulayarak. "Ali Bey'e olan ilgi bizi mutlu ediyor. Türkiye'nin neresine gidersek gidelim Ali Bey için imza ve fotoğraf kuyruğu oluşuyor. İnsanlar son derece sempatik buluyor" dedi.

Gayrimenkul sektöründeki reklam maliyetlerine de dikkati çeken Rahvalı, "Reklam için bütçemizde yüzde 3 civarında kaynak ayırırız. 6-7 yıl öncesine kadar bu bütçenin ancak yarısını kullanıyorduk. Son dönemde bütçenin tamamını kullanıyoruz. Piyasada yüzde 10-15 ler civarında reklam harcaması yapanların olduğunu da duyuyoruz" değerlendirmesini yaptı.