Traşlama olmaz tümü yıkılmalı!

Onaltıdokuz kulelerinde tıraşlama sürecinin 30 gün içinde başlatılması gerekirken, uzmanlar tamamen yıkılması gerektiğini söylüyor.

Traşlama olmaz tümü yıkılmalı!
Traşlama olmaz tümü yıkılmalı!
GİRİŞ 21.08.2014 08:54 GÜNCELLEME 21.08.2014 08:56


Danıştay, büyük tartışma yaratan Zeytinburnu sahil yolundaki ‘Onaltıdokuz’ (16:9) kulelerinin İstanbul’un tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazları reddetti.

Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın binanın sahibi Astay İnşaat’a ‘tıraşlayın’ dediği kulelerin Danıştay kararı ışığında siluete etki eden katlarının yasal olarak yıkılması gerekiyor.

Danıştay, Zeytinburnu’ndaki gökdelenlerle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği, “tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı” kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan itirazı reddetti.

Kulelerin kaç katı yıkılacak?

Kulelerin imar planları ile yapı ruhsatları da iptal edilmişti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi katların yıkılmasını istemişti. Danıştay bu kararı onayınca da şimdi hangi katlar yıkılacak sorusu ortaya çıktı?

İBB siluet için her semte yükseklik kotası getirdi. Bu kotaya göre Zeytinburnu için yükseklik 70 metre yani 23 kat. 36, 32 ve 26 kat olan 16:9 kuleleri için düşülmesi gereken minimum kat yüksekliği 23. Bu durumda kulelerin birinden 13, birinden 9 ve birinden de 3 kat yıkılması gerekiyor.

Yabancı yatırımcı yatırım yapmaz

Bir bina için verilen imar planının bugünde, 100 yıl sonrada geçerli olması gerektiğini ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Ancak kamu, tasarrufta bulunabilir. ‘Silüeti bozuyor, park yapacağım, yol geçecek’ diyebilir. İstimlak ederek alabilir” dedi. Bu kararla proje sahibinin itibarının zedelendiğini belirten Çevik “Bu kararla ile yabancı yatırımcının da devlete güveni azalacak” diye konuştu.

Karar uygulanamaz

Binanın yıkım kararının mevcut olması binanın fiilen yıkılabileceği anlamına gelmediğini ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Mevcut binanın teknik yapım şekli dikkate alındığında statiğe bağlı olarak tıraşlama dediğimiz üst katların eksiltilmesi mümkün değildir. Bu yüzden de binanın sadece siluete uygun olmayan kısımlarının değil tamamının yıkılması mecburidir. Binanın tamamının yıkım ile ilgili de bir karar mevcut olmadığı için hukuken yıkım kararı verildi. Ancak fiilen uygulanamayacak bir yargı kararı oluştu” dedi. 

Yıkımın fiilen uygulanmasının teknik olarak mümkün olmadığı halde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın gözünü karartarak binanın yıkımına karar verirse, binada oturan diğer hak sahiplerinin bu yıkımı durdurma hakları olduğunu belirten Kiraz, “Yıkım için de tüm bloğun kamulaştırma kararı vermesi gerekli. 16/9 projesinde bir bloğun ekonomik değeri dikkate alındığında İBB’nin böylesi bir kamulaştırma kararı almasının çok zor olduğu görüşündeyim” diye konuştu.

KAYNAK: HÜRRİYET