Saraçoğlu Mahallesi için elele verildi

Saraçoğlu Lojmanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, ATO ve TMMOB işbirliği yapacak.

Saraçoğlu Mahallesi için elele verildi
Saraçoğlu Mahallesi için elele verildi
GİRİŞ 17.10.2014 13:41 GÜNCELLEME 17.10.2014 13:41

Saraçoğlu Lojmanları'nın bulunduğu Namık Kemal Mahallesi'nin tarihi doku korunarak Ankara'ya kazandırılması projesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası ve TMMOB işbirliği yapacak.

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, proje kapsamında Saraçoğlu Mahallesi'ndeki kütüphanede düzenlenen törende, bölgenin Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olduğunu belirtti. Toplam 75 binanın bulunduğu 94 bin 297 metrekarelik bölgenin yenilenmesine birçok açıdan ihtiyaç duyulduğunu anlatan Kaya, bu alanın devlet mahallesi olma statüsünün kaldırıldığını, dönüşüm kapsamında bütün bina ve ağaçların korunarak, bölgenin Ankaralıların hizmetine sunulacağını söyledi.

Kaya, bölgedeki binaların mekanik sistemlerinin de iflas ettiğine dikkati çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen de bölge hakkında bir fikir birliği içerisinde olduklarını belirtti.

Çalışmaları sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüklerine işaret eden Gürgen, bütün Ankaralıların projenin ortağı olacağını kaydetti.

Gürgen, "Saraçoğlu Mahallesi ve Çevresi Geleceğini Arıyor" şeklinde bir ulusal proje ve fikir yarışması düzenlemeyi planladıklarını da ifade ederek, "2015 yılının Ocak ayında, yarışmayı kazanmış projeyle karşınızda olacağız" diye konuştu.

- "Bu benim hayalimdi"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci ise bu projenin kendisinin hayali olduğunu belirterek, göreve geldiğinde ilk bu konuyu gündeme getirdiğini anımsattı.

Dünyadaki diğer büyükşehirlerde buna benzer projelerin olduğunu anlatan Bezci, "Bugün çok tarihi bir gün yaşıyoruz. Projeyi sadece Saraçoğlu Mahallesi olarak düşünmemek lazım. İşin içine Güvenpark'ı da katmak lazım. Burayı hep birlikte bir kültür havzası haline getirmemiz lazım. Bu Ankara için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Bezci, projenin, ekonomik değerini yitiren Kızılay'ın bu özelliğine tekrar kavuşmasında büyük önem taşıdığını belirterek, bu çalışmanın şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu projede tarafların biraraya gelmesinin önemine değindi.

Bölgenin bugüne kadar devlet protokolünün mutlu mesut yaşadığı bir alan olduğunu kaydeden Candan, şimdi sıranın Ankaralılara geleceğini söyledi.

KAYNAK: AA