TOKİ Başkanı: Yeni şehirler inşa ediyoruz

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, ÜLKE TV’ye açıklamalarda bulundu.

TOKİ Başkanı: Yeni şehirler inşa ediyoruz
TOKİ Başkanı: Yeni şehirler inşa ediyoruz
GİRİŞ 21.11.2015 12:22 GÜNCELLEME 23.11.2015 10:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Turan, emekli vatandaşlara yönelik konut projeleri ve TOKİ’nin uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Emekliler için çalışmalar hızlandı

Anadolu’nun birçok bölgesinde 250 TL’den başlayan taksitlerle emekli vatandaşları konut sahibi yaptıklarını söyleyen Turan, Başbakan’ın emekli vatandaşları konut edindirmek için açıkladığı projeyle devletin her kademesinde çalışmaların hızlandığı ve artık yeni bir evreye geçtiklerini söyledi.

Emekliye yüzde 25 kontenjan

Emekli vatandaşları 250 TL’den başlayan taksitlerle konut edindirmek için Mardin, Şanlıurfa, Ankara ve diğer illerde taleplerin toplandığı söyleyen Turan, “Mardin’de 283 TL, Şanlıurfa’da 267 TL, Malatya’da 205 TL, Ankara’da 341 TL’den başlayan taksitlerle emekli vatandaşlarımızı konut sahibi yapıyoruz” dedi.

Konut taksitleri farklılık gösteriyor

Her bölgede kira öder gibi hatta kiradan daha düşük taksitlerle emekli vatandaşları konut sahibi yapmaya çalıştıklarını belirten Turan, İstanbul ve Ankara gibi illerde arazi üretiminin zorluğu ve diğer şartlardan dolayı taksitlerin değiştiğini belirterek, konut taksitlerinin illerin koşullarına göre çok daha uygun olduğunu söyledi.

Derneğe üyelik şart değil

Emekli vatandaşlara yönelik konut projesinin gündeme gelmesiyle suiistimallerin arttığını vurgulayan Ergün Turan, emekli vatandaşları şu şekilde uyardı.
“TOKİ tarafından uygulamaya konulan projelerde emekli derneklerine üyelik şartı bulunmuyor. Emekli kartını, emekli maaş bordrosunu ve emekli olduğunu belgeyle ispat eden emekli büyüklerimiz projelerimize başvuru yapabilir”.

Emekli iki şekilde konut sahibi oluyor

Asıl amaçlarının hiç konut sahibi olmamış emekli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğu belirten Turan, emeklileri iki şekilde konut sahibi yaptıklarını açıkladı. Turan, “İlk olarak emekli vatandaşlarımız valilikler aracılığı ile taleplerini bize iletiyorlar. Taleplere göre projelerimiz gerçekleştiriyoruz. İkinci uygulamamızda ise; her projemizde emekli vatandaşlarımıza özel yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz” dedi.

Emekliye 200 bin konut

2002 yılı baz alındığında 2023 hedeflerinin 1 milyon konut olduğunu söyleyen Turan, “Emekli vatandaşlarımızı konut edindirme projesiyle 2023 hedefimize 200 bin konut ekledik. 2023 hedefimizi 1 milyon 200 bin konut olarak revize ettik. Dolayısıyla önümüzde 8-9 yıl içerisinde 200 bin konutu 240 ay vade ve 250 TL’den başlayan taksitlerle emekli vatandaşlarımıza sunacağız” diye konuştu.

Her yıl 50 bin konut

Toplu Konut İdaresi’nin 1984 yılında kurulduğunu ve 2002 yılına kadar sadece 43 bin konut ürettiğini söyleyen Turan, “Toplu Konut İdaresi 2002 yılında başka bir evreye geçti. 2015 yılına gelindiğinde 690 bin konut ürettik. Her yıl yaklaşık 50 bin konut üretiyoruz. Geçmişte ise 1984-2002 yılları arasında 18 yıllık dönemde sadece 43 bin konut üretildi”.

Yeni şehirler inşa ediliyor

Konut üretimine sadece barınma merkezli bakmadıklarını vurgulayan Turan, içerisinde caddesi, esnafı, camisi, meydanı olan yaşam alanları, yeni şehirler inşa ettiklerini söyledi. Bir şehre sadece aynı gelir grubundan insanlarının yaşadığı bir yer olarak bakmadıklarını belirten Turan, “Farklı gelir grubu insanların bir arada yaşayacağı yeni şehirler inşa ediyoruz” dedi.

Son bir yıldır her bölge ve yöreye göre farklı mimari tarzlarda konut üretmeye başladıklarına vurgu yapan Turan, “Önümüzdeki yılın bahar ayından itibaren Anadolu’nun birçok yerinde birbirinden çok farklı TOKİ binaları göreceksiniz” dedi.

TOKİ, emekli vatandaşları iki şekilde konut sahibi yapıyor.
“Doğrudan İdare Uygulaması” ve “Emeklilerin Talebi”

15 SORUDA DOĞRUDAN İDARE UYGULAMASI OLAN EMEKLİ KONUT PROJELERİ

1. Hangi ilde emeklilere yönelik konut satışının olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Web sayfamızdaki “ Emeklilere Özel” bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca “Talep Satış Teslim” bölümünden tüm konut satışlara ilişkin verilere ulaşabilirsiniz.

2. İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

İdaremizce kuralı satışa sunulan alt gelir grubu projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.

3. Emeklilerin başvuru yapabilmesi için Emekli Derneklerine üye olması gerekir mi?

Hayır, gerekmez. Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.

4. Emekli eşlerin her ikisi de konut satışları için ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.

5. Adıma kayıtlı hisseli bir apartman dairem / müstakil konutum (satın alma ya da miras yoluyla intikal etmiş konut) var. Bu benim başvuru yapmama engel mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm/ konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamaz. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir.

6. Üzerimde tapuya kayıtlı hiçbir gayrimenkul yok ama yüklü miktarda param var? Nakit varlığım başvuru yapmaya engel teşkil eder mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200,-TL’yi geçmemesi şartı (herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın) aranmakta olup; kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel teşkil etmemektedir.

7. Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri emekli başvurusunda bulunabilir mi?

Emeklilerin bizzat kendilerinin emekli kategorisi için başvuruda bulunması gerekmektedir. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu kategori için başvuruda bulunamazlar. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.

8. Emekli vatandaşlar için konut satışlarında ne tür bir ayrıcalık tanınıyor?

Emekli vatandaşlarımıza, Alt Gelir Grubu projelerinde kuralı satışa sunulan konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılmakta ve hak sahipleri kura ile belirlenmektedir. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahiptir.

9. Satışa sunulan konutlara emekli başvuruları nereye ve ne zaman yapılabilir?

Tüm satışlarımızda başvurular sadece ilgili Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir.

10. Başvuru esnasında hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir?

Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren “Belgeyi” ibraz etmesi yeterlidir.

11. Başvurular sonrasında hak sahipleri ve konutları nasıl belirleniyor?

Alt Gelir Grubu projelerinde kuralı satışa sunulan konut sayısının %25’ine isabet eden konut adedinden fazla emekli başvurusu olması halinde, başvuruların tamamlanmasından sonra, başvuruda bulunanların, noter huzurunda “Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası” çekilmektedir. Kura çekim işlemleri projede ilan edilen kategori önceliğine göre gerçekleştirilmektedir. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahiptir.

Konut sayısından daha az başvuru olması halinde “Konut Alma Hakkı ve Belirleme Kurası” çekilmeyerek, İdarenin belirleyerek kullanıma açacağı bloklar arasından, kategori önceliğine göre başvuru sırası esas alınarak konut seçimleri yapılmaktadır.

12. Belirlenen konutun büyüklüğü, katı, cephesi, fiyatı vb. sebeple istenilmemesi halinde neler yapılabilmektedir?

Kura sonrası kişiler kendilerine çıkan konutu dilerlerse Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalama dönemi içerisinde ilan edilen banka şubesine gönderilen “Becayiş” dilekçesini doldurarak bir başka hak sahibi ile değiştirebilirler. Ancak bu işlem kişiler Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalamadan önce yapılmak zorundadır. Sözleşme imzalayan kişiler becayiş hakkını kaybetmiş sayılırlar. Sözleşme imzalama dönemi içinde sözleşme imzalamayanların konut hakları kullanılmamış sayılır ve başvuru bedelleri sözleşme imzalama döneminden sonra kendilerine kesinti yapılmadan iade edilir.

 13. Emekliler için satışa sunulan konutlarda belirli süreli ikamet zorunluluğu var mı?

İdaremizce satışa sunulan Alt Gelir Grubu Projelerinde; sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.)

Alt Gelir Grubu Projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanların konutları borçları bitene kadar devredilememektedir.

14. Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?

Satış öncesi ön kayıt yapılmamaktadır.

15. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?

Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.

 

15 SORUDA EMEKLİLERİMİZİN TALEBİ İLE OLUŞTURULAN KONUT PROJELERİ

1. Emeklilere yönelik projeler nasıl geliştirilmektedir?

Kaymakamlıklara ve Belediyelere yapılan Emeklilere yönelik konut talepleri Valiliklere iletilir. Valilikler, kendilerine gelen diğer emekli konut talepleri ile birlikte tüm emekli konut taleplerini TOKİ’ye iletir. Valilikler tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa/arsalar üzerinde gerekli çalışmalar başlatılır. Hazırlanan Proje albümlerine göre yaklaşık maliyetler çalışılarak yaklaşık ortalama tahmini konut fiyatları belirlenir. Belirlenen ve ilan edilen süreler içerisinde ilgili banka şubelerine emekliler tarafından başvurular yapılır. Yeterli başvuru olması halinde, proje ihale edilir.

2. Hangi ilde emeklilere yönelik konut satışının olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Web sayfamızdaki “ Emeklilere Özel” bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca “Talep Satış Teslim” bölümünden tüm konut satışlara ilişkin verilere ulaşabilirsiniz.

3. İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

İdaremizce emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. İlgili projelerin başvuru/satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.

4. Sadece emeklilere yönelik geliştirilen projelerde hangi konut tipleri mevcuttur?

İdaremizce emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, alt gelir grubu 2+1 konutlar yer almaktadır. Bu projelerde yer alacak konutların tipleri ise projeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Zaten, başvurular öncesi ilan edilen başvuru duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.

5. Emeklilerin başvuru yapabilmesi için Emekli Derneklerine üye olması gerekir mi?

Hayır, gerekmez. Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.

6. Geliştirilen projelere emekli başvuruları nereye ve ne zaman yapılabilir?

Başvurular sadece ilgili banka şubelerine, başvuru duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir.

7. Başvuru esnasında hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir?

Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren “Belgeyi” ibraz etmesi yeterlidir.

8. Emekli eşlerin her ikisi de ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.

9. Adıma kayıtlı hisseli bir apartman dairem / müstakil konutum (satın alma ya da miras yoluyla intikal etmiş konut) var. Bu benim başvuru yapmama engel mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir.

Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm / konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamaz. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir.

10. Üzerimde tapuya kayıtlı hiçbir gayrimenkul yok ama yüklü miktarda param var? nakit varlığım başvuru yapmaya engel teşkil eder mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200 TL’yi geçmemesi şartı (herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın) aranmakta olup; kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel teşkil etmemektedir.

11. Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri, emekliler için geliştirilen projelere başvurabilir mi?

Emekliler için geliştirilen projelere, emeklilerin bizzat kendilerinin başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu projelere başvuruda bulunamazlar. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.

12. Başvurular sonrasında hak sahipleri ve konutları nasıl belirleniyor? Belirlenen konutun büyüklüğü, katı, cephesi, fiyatı vb. sebeple istenilmemesi halinde neler yapılabilmektedir?

Yeterli başvuru sayısına ulaşan ve ihale edilen projelerde, belirli inşaat seviyelerine (yaklaşık %40) ulaşıldığında, başvuruda bulunanların noter huzurunda “Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası” çekilmektedir.

Kura sonrası kişiler kendilerine çıkan konutu dilerlerse Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalama dönemi içerisinde ilan edilen banka şubesine gönderilen “Becayiş” dilekçesini doldurarak bir başka hak sahibi ile değiştirebilirler. Ancak bu işlem kişiler Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalamadan önce yapılmak zorundadır.

Sözleşme imzalayan kişiler becayiş hakkını kaybetmiş sayılırlar.

Sözleşme imzalama dönemi içinde sözleşme imzalamayanların konut hakları kullanılmamış sayılır ve başvuru bedelleri sözleşme imzalama döneminden sonra kendilerine kesinti yapılmadan iade edilir.

13. Emekliler için satışa sunulan konutlarda belirli süreli ikamet zorunluluğu var mı?

İdaremizce satışa sunulan Alt Gelir Grubu Projelerinde; sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.)

Alt Gelir Grubu Projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanların konutları borçları bitene kadar devredilememektedir.

14. Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?

Satış öncesi ön kayıt yapılmamaktadır.

15. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?

Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • tek basina 8 yıl önce Şikayet Et
    yani avrupadaki vatandaslara ne zaman boyle haklar gelecek? Eski avrupa degil sonumuz ne olacak hic belli degil olursekte kendi vatanimizda olelim enazindan mezarimiz olur
    Cevapla
  • yorgun demokrat 8 yıl önce Şikayet Et
    bize yaptilarda sanki sira size gelsin
    Cevapla