Hangi ilçeler markalı konutta daha değerli?

İstanbul'da, markalı konut projelerinde öne çıkan ilçeler belli oldu.

Hangi ilçeler markalı konutta daha değerli?
Hangi ilçeler markalı konutta daha değerli?
GİRİŞ 27.01.2016 12:15 GÜNCELLEME 27.01.2016 12:15

Markalı konut üzerine yapılan araştımada, son üç yılda değeri en fazla artan üç bölgenin Kemerburgaz, Bağdat Caddesi ve Beylikdüzü-Gürpınar olduğunu ortaya çıktı..

EVA Gayrimenkul'un yaptığı "2015 İstanbul Markalı konut Araştırması" sonuçlandı. Buna göre, şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer alıyor. Markalı konut sayısı ise 500 bine ulaşmış görünüyor.
 
Araştırmaya göre, 2015 sonu itibariyle markalı konut projelerindeki daire sayıları bir önceki yıla göre %16 büyüme gösterdi. 2014 yılında, bir önceki yıla göre %9 artış gösteren markalı konutlardaki daire sayısı, son iki yılda %27 büyüme kaydetti. Markalı konut projeleri açısından bakıldığında ise 2013 yılında 855 olan proje sayısı son iki yılda %45 artış göstererek 2015 yılında 1242 adete ulaştı.

EN YÜKSEK BÖLGELER
 
Markalı konutta Anadolu Yakası’nda Bağdat Caddesi, Avrupa Yakası’nda Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı birim metrekare satış değerleri itibariyle en yüksek bölgeler olarak öne çıktı.

Buna göre Anadolu Yakası’nda en yüksek ağırlıklı ortalama birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Bağdat Caddesi olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Tuzlaolduğu belirlendi. Bağdat Caddesi'nde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı takribi 21.000 TL/m2 iken, Tuzla bölgesinde bu değerin yaklaşık 3.300 TL/m2'ye kadar düştüğü gözleniyor. 

Avrupa Yakası’nda en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Esenyurt olduğu dikkat çekiyor. Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksındaki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 19.000 TL/m2 iken, en düşük birim satış değerine sahip bölgedeki ortalama birim metrekare satış fiyatının 3.270 TL/m2 seviyesinde olduğu görülüyor.
 
EN HIZLI SATIŞ YAPILAN YERLER
 
Araştırmada yer alan "Bölgelerin ortalama konut satış hızları" başlıklı analizine göre İstanbul'da konut satış hızı, bölgelerdeki dairelerin satış fiyatlarına, talep edilen daire tiplerinin arzına ve dairelerin büyüklüklerine göre farklılık gösteriyor. 
 
34 bölgeye ayrılan İstanbul'da konut satış hızı grafiğinin bölge bölge verildiği çalışmada, bölgelere göre “gün/konut' satış oranının 40 ile 1.2 gün arasında değiştiği görüldü. Buna görefikirtepe-Merdivenköy Bölgesi’nde 1.2 günde bir, Beykoz’da ise 40 günde bir konut satışı gerçekleştiği hesaplandı. Beykoz Bölgesi’ndeki konut satışının uzun sürmesinin nedeninin markalı yeni projelerin tamamının villa olması ve yüksek gelir grubuna hitap etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
 
İLÇELERDE ÖNE ÇIKANLAR
 

Araştırma kapsamında İstanbul Anadolu Yakası’nda Çekmeköy, Tuzla, Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Anadolu Yakası'nın tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğunu belirlendi. Avrupa Yakası’nda ise Esenyurt, Beylikdüzü,  Başakşehir,  Bakırköy,  Şişli ve  Küçükçekmece ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Avrupa Yakası’nın tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu görüldü. İstanbul'da markalı konutta birinci sırada %35 ile Esenyurt ilçesinin, son sırada sırada ise %1 ile Güngörenilçesinin yer aldığını belirtildi.
 
İstanbul’da bulunan markalı konutlardaki değer artışının bölgelere göre analizine bakıldığında ise 2013 yılında en çok Kemerburgaz, E5-Merter-Havaalanı Aksı ve Kağıthane-Seyrantepe'de, 2014 yılında Kemerburgaz, Şile ve Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere Aksı'nda, 2015 yılında ise Alemdağ, Beylikdüzü-Gürpınar ve Kemerburgaz bölgesinde değer artışı yaşandığını kaydediyor. 2013-2015 itibariyle son iki yıla bakıldığında ise sırasıyla Kemerburgaz, Bağdat Caddesi ve Beylikdüzü-Gürpınar bölgelerinde değer artışı görüldüğünü söylüyor.

Milliyet