Konutta istersen 'al dönemi' sona erdi

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, konutta 'istersen al' devrinin bittiğini söyledi.

Konutta istersen 'al dönemi' sona erdi
Konutta istersen 'al dönemi' sona erdi
GİRİŞ 11.05.2016 10:55 GÜNCELLEME 19.05.2016 16:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gayrimenkul sektöründe sorunların masaya yatırıldığı 15'inci Gayrimenkul Zirvesi'ne öz eleştiriler damga vurdu. Arsa sahipleri de öz eleştiriden nasibini aldı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, konutta talebin de arzın da arttığını, ancak talebe uygun konut üretilmediğini söyledi. Torun, “İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? Ya da arz edilen konut fiyatlarına göre talep devam edecek mi? Artık 'istersen al' devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız. Gelecek için bunu yapıyoruz diyemiyorum. Metrekaresi 4 bin liranın altında konut üretme imkanı yok. Çünkü ucuz arsa bulamıyoruz. Dolayısıyla kamu desteği olmadan sektörün ucuz konut üretme imkanı yok” şeklinde konuştu.


Fiyatlar çok yüksek

Bugünkü maliyet ve fiyatlara göre satın alma gücüne sahip alıcı sayısının sınırsız olmadığı da kaydedildi. Arz talep yetersizliği olduğunu dile getiren Torun, talep yetersizliği ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Fırtınalı, tipili kışa dönülürse ne yapılacağını bilmediklerini kaydeden Torun, “Fırtınalı, tipili kışa dönersek ne yapacağız? Bir hazırlığımız var mı? Gayrimenkul sektörü olarak ben olduğundan emin değilim, endişelerim var. Biz 10 yıldır hep 'yapıyoruz satıyoruz' diyerek yolumuza devam ediyoruz ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir” uyarısında bulundu.

Özkaynak kullanımı artmalı

'İşimiz metrekare' temasıyla düzenlenen zirvede gayrimenkul piyasasının finansman modelleri de masaya yatırıldı. Projelerde daha çok banka kredisi kullanan sektörde, firmaların öz kaynağının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Güçlü özkaynak için halka arz, fonlar, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası ve tahvil gibi sermaye piyasası araçlarının kullanılması gerektiğine vurgu yapıldı.

İmar yasası bekleniyor

Daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla sektörün sorunlarının paylaşıldığı bir toplantı yaptıklarını anımsatan Torun, “O günden bu yana sorunlar devam ediyor. İmar Yasası bir an önce çıkmalı, sektör üzerinde yüzde 14'e varan vergi ve harç yükü hafifletilmeli, haksız uygulamaları doğuran KDV uygulamaları çözümlenmeli, Tüketiciyi Koruma Kanununun getirdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da zirvede yaptığı konuşmada sektörün tüm sorunlarının çözmek için çalıştıklarını belirterek, sektörün lokomotif olduğunu söyledi. Ceylan, kentsel dönüşüme de tüm hızıyla devam edileceğine dikkat çekti.

Yabancıya marka şehirler sunmalıyız

Zirvede yabancı konut alıcısına yönelik marka projeler üzerinde de duruldu. Torun, yabancı yatırımcı için marka ülke ve marka şehirler geliştirmeleri gerektiğini söyledi. İstanbul, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in ön plana çıkartılarak pazarlanmasının da yabancı ilgisini artıracağı kaydedildi.

YORUMLAR 1
  • hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    valla yapılan evlerin cogunda oturulmaz. o yüzden millet yeni alıp borcunu ödeyip hemen eski bir eve geçiyor. zira yeni evlerin odaları kullanışsız, tavanları alçak, odalardan ses duyuluyor.
    Cevapla